Skillnad mellan versioner av "Ancestry"

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
(Skapade sidan med ''''Ancestry.se''' är en del av det globala nätverket med ''Ancestry-webbplatser'', med bl.a. '''''Ancestry.com''''' i USA, '''''Ancestry.ca''''' i Kanada, '''''Ancestry.co.uk''...')
 
(20 mellanliggande versioner av 5 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
'''Ancestry.se''' är en del av det globala nätverket med ''Ancestry-webbplatser'', med bl.a. '''''Ancestry.com''''' i USA, '''''Ancestry.ca''''' i Kanada, '''''Ancestry.co.uk''''' i Storbritannien, '''''Ancestry.com.au''''' i Australien, '''''Ancestry.de''''' i Tyskland, '''''Ancestry.it''''' i Italien, '''''Ancestry.fr''''' i Frankrike, '''''Ancestry.se''''' i Sverige och '''''Jiapu.com''''' i Kina.
+
'''Ancestry.com Inc.''' (Nasdaq: ACOM), som är världens största kommersiella internetbaserade släktforskningsföretag, med säte i Provo, Utah, USA, har [[digitalisering|digitaliserat]] och publicerat mer än elva miljarder dokument de senaste 13 åren. Ancestrys användare har skapat 41 miljoner släktträd som innehåller 4 miljarder personprofiler samt 170 miljoner foton och dokument. Omsättningen för Ancestry.com uppgick under år 2009 till USD 224,9 miljoner.
  
Den första Ancestry-webbplatsen – Ancestry.com – öppnades 1997. Nätverket, som är ett privat företag, har snabbt vuxit sig stor och blivit en av de största släktforskardrakarna Internet. På websidorna får du, mot en medlemsavgift, tillgång till en betydande samling av historiska dokument, dock oftast endast amerikanska. Det är nu enklare att göra genealogiska efterforskningar av miljontals personer (framförallt i USA) och även bygga upp egna släktträd online, samt göra olika typer av tillägg.
+
I oktober 2012 såldes Ancestry.com till det europeiska riskkapitalbolaget '''''Permira''''', då släktforskarföretaget accepterade ett bud 1,6 miljarder dollar för sin verksamhet.
  
:''Ancestrys'' internationella nätverk:
+
Utöver sitt flaggskepp, '''''Ancestry.com''''' och dess systersajt '''''FamilyHistory.com''''', som innehåller gratis basinformation men främst fungerar som portal till Ancestry.com, publicerar man '''Ancestry Magazine''' och '''Genealogical Computing''', samt en rad dottersajter runt om i världen, f.n. '''''Ancestry.ca''''' i Kanada, '''''Ancestry.co.uk''''' i Storbritannien, '''''Ancestry.com.au''''' i Australien, '''''Ancestry.de''''' i Tyskland, '''''Ancestry.it''''' i Italien, '''''Ancestry.fr''''' i Frankrike, '''''Ancestry.se''''' i Sverige och '''''Jiapu.com''''' i Kina.
  
:* 5 miljarder poster med familjehistoria
+
== Ancestrys internationella nätverk ==
:* 18 miljoner medlemsträd
+
:* 1,8 miljard namn har överförts till träd som hör till Ancestry-användare
+
:* 700 anställda i hela världen
+
:* 40 miljoner fotografier och berättelser uppladdade
+
  
: Alla siffror gäller den 18 juni 2010<ref>YouGov, Företagsuppgifter</ref>
+
:* '''MyFamily.com''' - är ett nätverk som erbjuder privatpersoner att publicera egna släktträd på nätet.
 +
:* '''RootsWeb''' - är ett kostnadsfritt internationellt anbytarforum som använder nätfora och e-postlistor för att hjälpa släktforskare från hela världen. ''RootsWeb'' grundades 1993 av Brian Leverich och Karen Isaacson som ''Roots Surname List''. Det är den äldsta fria nätverket för släktforskning online.
 +
:* '''Genealogy.com''' - är en webb-baserad söktjänst för släktforskare som liknar RootsWeb. Genealogy.com blev uppköpt från [[A&E Network]]s av MyFamily.com år 2003.
 +
:* '''Family Tree Maker''' - är ett [[släktforskningsprogram|dataprogram för släktforskning]]. Programmet utvecklades av ''Banner Blue'', men köptes upp av ''Brøderbund'', och vidaresåldes till ''The Learning Company'', ''Mattel'', och andra innan det hamnade hos Ancestry.
 +
:* '''[[Genline]]''' - var det första utländska bolag som köptes upp av Ancestry. Det tillhandahåller digitaliserade kyrkböcker på nätet för sina abonnenter i Sverige.
  
 +
== Ancestry i Sverige ==
 +
[[Fil:Ancestry-SE.jpg|375px|right|Genline har förvärvats av Ancestry]]
 +
Ancestry har på senare tid börjat etablera sig på den svenska kommersiella släktforskarmarknaden. En svenskspråkig version av Ancestry.com startades år 2007, och i juli 2010 köpte man upp det svenska bolaget [[Genline]] AB som startade 1997 med affärsidén att göra det möjligt att släktforska i [[kyrkböcker]] på Internet. Genline har [[digitalisering|digitaliserat]] de historiska svenska kyrkböckerna och distribuerar bilderna via Internet till människor över hela världen.
 +
 +
På Ancestry.se finns bland annat följande samlingar:
 +
* Sverige, kyrkböcker, 1500 - 1941
 +
* Sverige, namnindexerade födelseuppgifter, 1880-1920
 +
* Födelseuppgifter för personer som avled mellan 1901 och 2006
 +
* Emigranten Populär, 1783-1951
 +
* Göteborg, Sverige, passagerarlistor, 1869-1951
 +
 +
== Externa länkar ==
 +
*[http://www.ancestry.se Ancestrys svenskspråkiga webbplats]
 +
*[http://www.genline.se Genlines webbplats]
  
----
 
Källor: <references/>
 
  
 
[[Kategori:Genealogiska internet-resurser]]
 
[[Kategori:Genealogiska internet-resurser]]
 +
[[Kategori:Släktforskningsforum]]
 
[[Kategori:Släktforskarlexikon]]
 
[[Kategori:Släktforskarlexikon]]
 +
[[Kategori:Släktforskning i andra länder]]
 +
[[Kategori:Företag i släktforskarbranschen]]

Versionen från 29 november 2012 kl. 13.29

Ancestry.com Inc. (Nasdaq: ACOM), som är världens största kommersiella internetbaserade släktforskningsföretag, med säte i Provo, Utah, USA, har digitaliserat och publicerat mer än elva miljarder dokument de senaste 13 åren. Ancestrys användare har skapat 41 miljoner släktträd som innehåller 4 miljarder personprofiler samt 170 miljoner foton och dokument. Omsättningen för Ancestry.com uppgick under år 2009 till USD 224,9 miljoner.

I oktober 2012 såldes Ancestry.com till det europeiska riskkapitalbolaget Permira, då släktforskarföretaget accepterade ett bud på 1,6 miljarder dollar för sin verksamhet.

Utöver sitt flaggskepp, Ancestry.com och dess systersajt FamilyHistory.com, som innehåller gratis basinformation men främst fungerar som portal till Ancestry.com, publicerar man Ancestry Magazine och Genealogical Computing, samt en rad dottersajter runt om i världen, f.n. Ancestry.ca i Kanada, Ancestry.co.uk i Storbritannien, Ancestry.com.au i Australien, Ancestry.de i Tyskland, Ancestry.it i Italien, Ancestry.fr i Frankrike, Ancestry.se i Sverige och Jiapu.com i Kina.

Ancestrys internationella nätverk

  • MyFamily.com - är ett nätverk som erbjuder privatpersoner att publicera egna släktträd på nätet.
  • RootsWeb - är ett kostnadsfritt internationellt anbytarforum som använder nätfora och e-postlistor för att hjälpa släktforskare från hela världen. RootsWeb grundades 1993 av Brian Leverich och Karen Isaacson som Roots Surname List. Det är den äldsta fria nätverket för släktforskning online.
  • Genealogy.com - är en webb-baserad söktjänst för släktforskare som liknar RootsWeb. Genealogy.com blev uppköpt från A&E Networks av MyFamily.com år 2003.
  • Family Tree Maker - är ett dataprogram för släktforskning. Programmet utvecklades av Banner Blue, men köptes upp av Brøderbund, och vidaresåldes till The Learning Company, Mattel, och andra innan det hamnade hos Ancestry.
  • Genline - var det första utländska bolag som köptes upp av Ancestry. Det tillhandahåller digitaliserade kyrkböcker på nätet för sina abonnenter i Sverige.

Ancestry i Sverige

Genline har förvärvats av Ancestry

Ancestry har på senare tid börjat etablera sig på den svenska kommersiella släktforskarmarknaden. En svenskspråkig version av Ancestry.com startades år 2007, och i juli 2010 köpte man upp det svenska bolaget Genline AB som startade 1997 med affärsidén att göra det möjligt att släktforska i kyrkböcker på Internet. Genline har digitaliserat de historiska svenska kyrkböckerna och distribuerar bilderna via Internet till människor över hela världen.

På Ancestry.se finns bland annat följande samlingar:

  • Sverige, kyrkböcker, 1500 - 1941
  • Sverige, namnindexerade födelseuppgifter, 1880-1920
  • Födelseuppgifter för personer som avled mellan 1901 och 2006
  • Emigranten Populär, 1783-1951
  • Göteborg, Sverige, passagerarlistor, 1869-1951

Externa länkar