Tyskland: Skillnad mellan sidversioner

Från Wiki-Rötter
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ingen redigeringssammanfattning
Ingen redigeringssammanfattning
(En mellanliggande sidversion av samma användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
[[Fil:Tysklands-flagga.png|250px|right|Tysklands flagga]]
[[Fil:Tysklands-flagga.png|250px|right|Tysklands flagga]]
Det finns idag cirka '''50.000 personer födda i Tyskland'''<ref>[http://www.immi.se/migration/statistik/utrikes-2009-2010.pdf Utrikes födda efter födelseland och tid], 2010</ref> bosatta i Sverige. Den tyska invandringen till Sverige har dock pågått sedan inlandsisens bortdragande, kan man säga, och var av stor betydelse för Sveriges uppkomst som nationalstat. För urbaniseringen, gruvindustrin, handeln, kulturen och inte minst språket i Sverige har Tyskland betytt mer än något annat land, och var och varannan svensk bär tyskt blod i sig. Faktum är att de tyska [[Invandring|invandrarna]] stod för det mesta av stadsbyggandet, handeln, köpenskapen, hantverket, stadsförvaltningen, rättskipningen i det medeltida och tidigmoderna<ref>[http://sv.wikipedia.org/wiki/Tidigmoderna_tiden Svenska Wikipedia: Tidigmoderna tiden]</ref> Sverige<ref>[[Invandringen till Sverige (1000 - 1900)]]</ref>. Sverige har under stormaktstiden<ref>[http://sv.wikipedia.org/wiki/Stormaktstiden Svenska Wikipedia: Stormaktstiden ]</ref> också innehaft tyska besittningar under längre perioder. [[Svenska Pommern]] som Sverige fick i Westfaliska freden 1648 var i svensk ägo till år 1815. Dit räknades ön ''Rügen'' och en viss period ön ''Usedom'' samt städerna [[Stralsund]] och [[Greifswald]]. [[Bremen-Verden]] var svenskt under åren 1648-1719, liksom guvernementet [[Wismar]] från 1648 till 1803.
Det finns idag cirka '''50.000 personer födda i Tyskland'''<ref>[http://www.immi.se/migration/statistik/utrikes-2009-2010.pdf Utrikes födda efter födelseland och tid], 2010</ref> bosatta i Sverige. Den tyska invandringen till Sverige har dock pågått sedan inlandsisens bortdragande, kan man säga, och var av stor betydelse för Sveriges uppkomst som nationalstat. För urbaniseringen, gruvindustrin, handeln, kulturen och inte minst språket i Sverige har Tyskland betytt mer än något annat land, och var och varannan svensk bär tyskt blod i sig. Faktum är att de tyska [[Invandring|invandrarna]] stod för det mesta av stadsbyggandet, handeln, köpenskapen, hantverket, stadsförvaltningen, rättskipningen i det medeltida och tidigmoderna<ref>[http://sv.wikipedia.org/wiki/Tidigmoderna_tiden Svenska Wikipedia: Tidigmoderna tiden]</ref> Sverige<ref>[[Invandringen till Sverige (1000 - 1900)]]</ref>. Sverige har under stormaktstiden<ref>[http://sv.wikipedia.org/wiki/Stormaktstiden Svenska Wikipedia: Stormaktstiden ]</ref> också innehaft tyska besittningar under längre perioder. ''Svenska Pommern'' som Sverige fick i Westfaliska freden 1648 var i svensk ägo till år 1815. Dit räknades ön ''Rügen'' och en viss period ön ''Usedom'' samt städerna ''Stralsund'' och ''Greifswald''. ''Bremen-Verden'' var svenskt under åren 1648-1719, liksom guvernementet ''Wismar'' från 1648 till 1803.


==Släktforskning i Tyskland==
==Släktforskning i Tyskland==
Rad 22: Rad 22:
[[Kategori:Släktforskning i andra länder]]
[[Kategori:Släktforskning i andra länder]]
[[Kategori:Länder]]
[[Kategori:Länder]]
[[Kategori:Invandringen till Sverige]]

Versionen från 25 juni 2014 kl. 09.35

Tysklands flagga

Det finns idag cirka 50.000 personer födda i Tyskland[1] bosatta i Sverige. Den tyska invandringen till Sverige har dock pågått sedan inlandsisens bortdragande, kan man säga, och var av stor betydelse för Sveriges uppkomst som nationalstat. För urbaniseringen, gruvindustrin, handeln, kulturen och inte minst språket i Sverige har Tyskland betytt mer än något annat land, och var och varannan svensk bär tyskt blod i sig. Faktum är att de tyska invandrarna stod för det mesta av stadsbyggandet, handeln, köpenskapen, hantverket, stadsförvaltningen, rättskipningen i det medeltida och tidigmoderna[2] Sverige[3]. Sverige har under stormaktstiden[4] också innehaft tyska besittningar under längre perioder. Svenska Pommern som Sverige fick i Westfaliska freden 1648 var i svensk ägo till år 1815. Dit räknades ön Rügen och en viss period ön Usedom samt städerna Stralsund och Greifswald. Bremen-Verden var svenskt under åren 1648-1719, liksom guvernementet Wismar från 1648 till 1803.

Släktforskning i Tyskland

Då det finns en utmärkt handledning om hur man släktforskar i tyska källor i G-gruppens hemsida, hänvisar vi tillsvidare till den.

Se även

Externa länkar