Thailand

Från Wiki-Rötter
Version från den 8 januari 2014 kl. 12.33 av Jojje (diskussion | bidrag)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
Thailands flagga

Det finns närmare 30 000 personer i Sverige födda i Thailand. Det som skiljer den thailändska invandringen åt från det som är normalt i Sverige, är att huvuddelen av invandringen består av kvinnor som gifter sig med svenska män, som en konsekvens av ren fruimport[1]. De thailändska kvinnorna i Sverige är fyra gånger fler än de thailändska männen. År 2009 kom 2 248 personer från Thailand till en nyfunnen partner i Sverige[2].

I konsekvens med detta kommer det inom en inte särskilt avlägsen framtid finnas ett stort antal svenskar med en blandad härkomst - både från Thailand och Sverige, som naturligtvis kommer att vilja veta mer om sina rötter i Thailand.

Släktforskning

Nitaya Saensin och Per Jonsson i Mora, är sambo och har barn ihop. De träffades efter att Nitaya flyttat till Sverige. Här välsignar en buddhistmunk Nitayas nya thaibutik.

Släktforskning är knappast något som existerar i Sydostasien. Familjebanden är visserligen mycket starka och man visar stor respekt för äldre familjemedlemmar, men man är också buddhister[3] och när en person har dött och kroppen bränts, vandrar själen vidare och försvinner in i en ny existens[4][5]. Den som ändå vill veta mer om sin härkomst, kan med hjälp av 1900-talets folkbokföring via folkbokföringsmyndigheterna (Amphur Office), få fram vilken del av Thailand de närmaste förfäderna kommit ifrån.

Namnbruk

I Thailand har man idag förnamn och efternamn efter modell från västerlandet, men det infördes först 1913, då den dåvarande kungen Vajiravuth ville modernisera landet och göra det mer västerländskt. Namnen är ofta långa och svåruttalade, som: Chamaiporn Kaewchiangwang, Yindee Lertcharoenchok, Kasem Sanitwong Na Ayutthaya. Dessförinnan använde man för det mesta smeknamn, "som morbror Svart, faster Gris, lillebror Fetknopp eller lillasyster Sockerrör"[6]. Trots det nya namnbruket används smeknamnen som om de formella namnen inte existerat. Det är endast i dokumenten, som ID-korten och personbevisen dessa förekommer. De nyare smeknamnen är dock något trendigare än tidigare, och betydligt kortare: Ni, Nit, Noi, Nid, Not, Noo, Naj, New, Mam, Poo, Op, Oh, Tao, Eew, Aew, Yo, Aui, Nong, Tong, Took, Ar, Err, m.m. eller inspirerade av engelskan: Dear, Boy, Big, etc.

Amphur office

Thailand är uppdelad på 75 provinser (changwat), som i sin tur är uppdelade i 878 distrikt (amphur eller amphoe). Det är i distriktskontoren (amphur office) som man kan söka efter folkbokföring. Distrikten är i sin tur uppdelade i under-distrikt (tambon).

Ett thailändskt Amphur office (stavas också Amphoe eller Ampoe) kan bäst beskrivas som ett civilt folkbokföringskontor. Kontoret har till uppgift att föra register över äktenskap, skilsmässor, födslar, och dödsfall, man registrerar även äktenskapsförord, och i begränsat antal, thailändska testamenten. På så sätt är Amphur-kontoret något av en "mångsysslar-kontor".

Länkar



  1. Nyheter 24:Thailändsk fruimport ökar [1]
  2. SVD 2010-11-02 "Kärleksinvandring till Sverige ökar"[2]
  3. Stockholms buddhistcenter: Vad är buddhism? [3]
  4. Själavandringen - allmän information: [4]
  5. Thailändska Buddhistiska tempel i Sverige: [5]
  6. Finn din släkt "Försvunna själar hindrar forskning" av Bertil Lintner, Finland 2003