Sveriges befolkning 1970

Från Wiki-Rötter
Version från den 9 augusti 2013 kl. 15.16 av Ninwik (diskussion | bidrag) (Skapade sidan med '{{Infobox |image = 220px |imagestyle = |captionstyle = |headerstyle = background:#ccf; |labelstyle = |datastyle = |header1 = Sveriges ...')
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Svebef1970.jpg
Sveriges befolkning 1970
Utgiven av Sveriges Släktforskarförbund
Operativsystem Windows
Utgivningsår 2002
ISBN 978-91-87676-31-4
Format CD
Antal skivor 1

För forskare är CD-skivan Sveriges befolkning 1970 en guldgruva. Aldrig tidigare har ett så omfattande databaserat material blivit lätt tillgängligt för gemene man i Sverige. Här finns persondata om 8.072.793 personer som bodde i Sverige i november 1970 (för Västmanlands län året efter). Användningsområdena är otaliga.

Vad hände mormors syster som var född i slutet av 1800-talet? Du vet hennes förnamn och födelsedatum men inte om hon var gift. I Sveriges befolkning kan du – om hon levde 1970 – få fram den gamla damens födelseförsamling, adress 1970, boendeförsamling och namn som gift, förutom maken, om han ännu är i livet. För yngre personer, med hemmavarande barn, kan man få fram hela familjens struktur, visserligen inte i garanterad biologisk relation, men boende på samma adress.

Juridiska byråer, journalister och församlingar kan snabbt och enkelt ta reda på födelseuppgifter om en person. Den som undrar över var gamla klass- eller lekkamrater tagit vägen kan lätt hitta igen dem här.

Bakgrund

Under arbetet med version 2 av Sveriges dödbok upptäcktes en serie dataregister från Riksskatteverket innehållande folkbokföringsmaterial. Det var årliga utdrag där det äldsta bevarade var från november 1970.

Eftersom materialet innehöll levande personer drog vi oss i det längsta för att skicka in en ansökan om utdrag ur registret, med tanke på den stora risken för avslag. Vi skrev dock en begäran adresserad till Riksarkivet med postbeskrivning på vad som kunde bedömas vara tillräckligt harmlöst för att få ut. Den ansökan fick dock ligga orörd i datorn i ungefär ett år.

Vid ett Produktrådsmöte i maj 2001 (där representanter för den akademiska världen och användargrupperna träffas några gånger årligen) hade Riksarkivets tekniske chef uttryckt förtjusning över förbundets CD Sveriges dödbok och undrat om det inte var något nytt på gång.

Dagen efter hade han ansökan om datautdraget till Sveriges befolkning 1970 på sitt bord.

Det tog dock fyra månader innan Riksarkivet kunde ge klartecken att börja leverera datamaterialet. Frågan ansågs inte helt enkel ur sekretessynpunkt. Men till slut kom klartecknet och utdragen kunde börja köras.

Liksom i Sveriges dödbok finns ett antal översättningstabeller inbäddade i sökprogrammet, så att exempelvis de 21.500 varianterna av manuellt inskrivna födelseförsamlingar översätts till knappt 3.000 normerade namn. Stora Kopparberg leder kombinationsligan i källmaterialet med 86 olika stavningsvarianter. En annan tabell översätter dataregistrets sifferkoder för boendeförsamling till församling, kommun och län i klartext. Dessutom har landskap införts som geografiskt begrepp både vad gäller sökning och presentation.

Sammanfattningsvis torde Sveriges befolkning 1970 kunna betraktas som en ny pionjärprodukt från släktforskarförbundet.

Källa: Carl Szabad, projektledare

Källor

Sveriges Släktforskarförbund