Skillnad mellan versioner av "Svenska Genealogiska Samfundet (†)"

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
(byter kategori eftersom föreningen är "nationell")
(Bättre nu då, Mats?)
(10 mellanliggande versioner av 3 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
'''Svenska Genealogiska Samfundet''' (SGS) är en ideell förening som arbetar för att främja vetenskapliga metoder inom släktforskning. Föreningen utger [[Svensk Genealogisk Tidskrift]] (SGT).
+
'''Svenska Genealogiska Samfundet''' (SGS) är en ideell förening som arbetar för att främja vetenskapliga metoder inom släktforskning. För att uppnå detta ändamål skall föreningen ge ut [[Svensk Genealogisk Tidskrift]] (SGT), en kvalificerad tryckt tidskrift för publicering av släktforskningsresultat. Föreningen bildades den 31 januari 2004 på Fakultetsklubben Manne Siegbahn, Stockholms universitet av ett 15-tal personer, och är ansluten till [[Sveriges Släktforskarförbund]].
 +
 
 +
SGS bildades som ett resultat av en något turbulent period då [[Genealogiska Föreningen]], råkade i ekonomiska svårigheter och tidskriften ''[[Släkt och Hävd]]'' upphörde att komma ut.<ref>Mellan 2004 och 2010 upphörde den ordinarie utgivningen av [[Släkt och Hävd]], varvid några strönummer ändå publicerades. Från och med år 2010 har utgivningen återupptagits med fyra nummer om året.</ref><ref>Se: Anbytarforum » Övriga ämnen » 46 Ordet är fritt om släktforskning » Släkt och Hävds nedläggning och GF:s framtid</ref> Ett antal kvalificerade släktforskare befarade då att möjligheterna att publicera tyngre och mer vetenskapliga artiklar - som varit kännemärket för ''Släkt och Hävd'' - skulle upphöra, och publicerade då ett upprop i [[Anbytarforum]] för bildandet av en ny förening med uppgift att säkra en sådan utgivning.
 +
 
 +
==Föreningens ordföranden sedan starten==
 +
* Michael Lundholm (2004-2007)
 +
* Elisabet Thorsell (2007-)
  
 
==Externa länkar==
 
==Externa länkar==
*[http://www.sgsf.org/ Svenska Genealogiska Samfundet]
+
*[http://www.genealogiska-samfundet.se/ Svenska Genealogiska Samfundets hemsida]
 +
*[http://www.facebook.com/groups/309719932494861/ SGS på Facebook]
 +
 
 +
-------------------------
 +
<references/>
 +
 
 +
 
  
[[Kategori:Genealogiska_organisationer]]
+
[[Kategori:Släktforskarlexikon]]
 +
[[Kategori:Genealogiska organisationer]]
 +
[[Kategori:Släktforskarföreningar i Sverige]]

Versionen från 12 juni 2013 kl. 12.23

Svenska Genealogiska Samfundet (SGS) är en ideell förening som arbetar för att främja vetenskapliga metoder inom släktforskning. För att uppnå detta ändamål skall föreningen ge ut Svensk Genealogisk Tidskrift (SGT), en kvalificerad tryckt tidskrift för publicering av släktforskningsresultat. Föreningen bildades den 31 januari 2004 på Fakultetsklubben Manne Siegbahn, Stockholms universitet av ett 15-tal personer, och är ansluten till Sveriges Släktforskarförbund.

SGS bildades som ett resultat av en något turbulent period då Genealogiska Föreningen, råkade i ekonomiska svårigheter och tidskriften Släkt och Hävd upphörde att komma ut.[1][2] Ett antal kvalificerade släktforskare befarade då att möjligheterna att publicera tyngre och mer vetenskapliga artiklar - som varit kännemärket för Släkt och Hävd - skulle upphöra, och publicerade då ett upprop i Anbytarforum för bildandet av en ny förening med uppgift att säkra en sådan utgivning.

Föreningens ordföranden sedan starten

  • Michael Lundholm (2004-2007)
  • Elisabet Thorsell (2007-)

Externa länkar


  1. Mellan 2004 och 2010 upphörde den ordinarie utgivningen av Släkt och Hävd, varvid några strönummer ändå publicerades. Från och med år 2010 har utgivningen återupptagits med fyra nummer om året.
  2. Se: Anbytarforum » Övriga ämnen » 46 Ordet är fritt om släktforskning » Släkt och Hävds nedläggning och GF:s framtid