Centrala Soldatregistret: Skillnad mellan sidversioner

Rad 57: Rad 57:


==Styrgrupp==
==Styrgrupp==
Inom Centrala Soldatregistret diskuterades vidareutvecklingen av Centrala Soldatregistret. Det beslutades att bilda en styrgrupp med uppdrag att diskutera fram idéer om Centrala Soldatregistrets framtid samt att hitta lämpliga lösningar på olika frågor rörande Centrala Soldatregistret. I styrgruppen ingick representanter från följande institutioner och föreningar: Centrala Soldatregistret, Sveriges Militärhistoriska arv, Sveriges försvarshistoriska museer, Krigsarkivet, Linköpings Universitet, Försvarshögskolan, Föreningen DIS samt Lokalt soldatregister.
Inom Centrala Soldatregistret diskuterades vidareutvecklingen av Centrala Soldatregistret. Det beslutades att bilda en styrgrupp med uppdrag att diskutera fram idéer om Centrala Soldatregistrets framtid samt att hitta lämpliga lösningar på olika frågor rörande Centrala Soldatregistret. I styrgruppen ingick representanter från följande institutioner och föreningar: Centrala Soldatregistret, Sveriges Militärhistoriska Arv, Sveriges försvarshistoriska museer, Krigsarkivet, Linköpings Universitet, Försvarshögskolan, Föreningen DIS samt Lokalt soldatregister.


Gruppen diskuterar även hur man på bästa sätt skall kunna hjälpa och utbilda de forskare som sysslar med forskning i det militära materialet som bland annat finns på Krigsarkivet. Vad efterfrågas för kunskaper och hur kan man förmedla dessa.
Styrgruppen diskuterade bland annat:


En fråga som varit aktuell har varit upphovs- och äganderätten till det framforskade resultatet. För att säkerställa upphovs- och äganderätt i framtiden kommer under våren 2011 en förslag på överenskommelse mellan de lokala registren och Centrala Soldatregistret att sändas ut.
*Hur man på bästa sätt kan bistå och utbilda de fritidsforskare som arbetar med forskning i det militära materialet i olika arkiv t.ex. Krigsarkivet. Vilka kunskaper efterfrågas och hur kan man förmedla dessa till fritidsforskarna?
 
*upphovs- och äganderätten till forskningsresultatet i registren och tillsammans med Krigsarkivet och utarbetades våren 2011 ett förslag till ett avtal mellan de lokala registren och Centrala Soldatregistret,
Frågan om vad den akademiska forskningen vill ha ut av ett så stort material som Centrala Soldatregistrets databas i dag utgör, är en annan av styrgruppens frågeställningar.
*hur kan den akademiska forskningen använda det stora material med metadata som Centrala Soldatregistrets databas i dag utgör,
 
*Hur det akademiska samhället kan använda Centrala Soldatregistret som en pedagogisk tillgång vid undervisningen samt möjligheten att forska på metadatainnehållet i databasen, framförallt gäller det för studenter som ska skriva sin uppsats som en del i sin examination.
Eftersom Sveriges militärhistoriska arv avsätter pengar till forskningen om den indelta soldatens liv och leverne, diskuteras olika möjligheter att stödja de lokala registren med delar av dessa pengar.
*Sveriges Militärhistoriska Arv avsätter medel till forskning om den indelta soldatens liv och leverne och man diskuterade olika möjligheter att ekonomiskt stödja de lokala registren för forskningen om den indelta soldatens liv och leverne.
 
I Styrgruppen ingår följande institutioner: Centrala Soldatregistret, Sveriges Militärhistoriska arv, Sveriges försvarshistoriska museer, Krigsarkivet, Linköpings Universitet, Försvarshögskolan, Föreningen DIS, Lokalt soldatregister.


==Stödförening==
==Stödförening==
64

redigeringar