Skillnad mellan versioner av "Släktforskardagarna"

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
(Riksstämma och förbundskonferenser: ny förening)
Rad 33: Rad 33:
 
* Gävle 2012 - [[Sveriges Släktforskarförbund|SSf]] och [[DIS-Mitt]]
 
* Gävle 2012 - [[Sveriges Släktforskarförbund|SSf]] och [[DIS-Mitt]]
 
* [http://www.sfd2013.se/ Köping 2013] - Föreningen [[Västra Mälardalens Släktforskare]] (ännu ej genomförda)
 
* [http://www.sfd2013.se/ Köping 2013] - Föreningen [[Västra Mälardalens Släktforskare]] (ännu ej genomförda)
 +
* Karlstad 2014 - [[Värmlands Släktforskarförening]], samt Sverige Amerika Centret och Värmlandsarkiv (ännu ej genomförda)
  
 
===Riksstämma och förbundskonferenser===
 
===Riksstämma och förbundskonferenser===

Versionen från 18 februari 2013 kl. 13.51

Bild från Släktforskardagarna i Örebro sommaren 2010.

Släktforskardagarna är en sedan 1987 årligt i augusti månad återkommande nordisk genealogisk sammankomst arrangerad av Sveriges Släktforskarförbund och dess medlemsföreningar. Arrangemanget ambulerar runt om i Sverige och huvudarrangörerna brukar bestå av en eller flera arrangörsföreningar som håller släktforskarmässa, föredragsprogram, utflykter och middagar, m.m. samt Sveriges Släktforskarförbund som ansvarar för konferensdelen (riksstämma, ordförandekonferens, redaktörskurs och cirkelledarkurs). Släktforskardagarna beräknas vara ett av de största sammankomster för släktforskare i världen, och den enda jämförbara sammankomsten är den brittiska "Who Do You Think You Are? | Live" som kallar sig "den största i världen" men som sannolikt är betydligt mindre än Släktforskardagarna, som brukar dra mellan 3.000 och 5.000 besökare per gång.

Historik

Släktforskardagarna är en direkt konsekvens av bildandet av Sveriges Släktforskarförbund, då förberedelsearbetet krävde nationella sammankomster åren 1985 och 1986. När väl förbundet var bildat (1986) behölls intresset för kringarrangemang i samband med den årliga riksstämman, vilket successivt har växt till en av de största släktforskararrangemangen i världen. Idag krävs stora rymliga utställningslokaler och antalet föredrag är så stort att man inte längre kan övervaka alla utan måste välja ett urval.

Följande orter och arrangörer har hållit i släktforskardagarna:

Riksstämma och förbundskonferenser

Sveriges Släktforskarförbund håller sin riksstämma på lördagseftermiddagen medan utställningen pågår i mässhallen. Då samlas huvuddelen av delegaterna för de 170 medlemsföreningarna för att välja styrelse och besluta om framtiden. Fredagen, innan mässan öppnar och de flesta utställarna arbetar med sina montrar, ägnas åt ordförandekonferens, då en stor del av de styrelserepresentanter som är närvarande diskuterar aktuella förbundsfrågor. Samma dag arrangeras normalt också cirkelledarkurs och redaktörskonferens, där man utbyter erfarenheter och kunskaper i respektive ämne.

Mässan - med utställningar och föredrag

Det mest framträdande med Släktforskardagarna är mässan med den stora mängden utställare. Då fylls ofta en enorm utställningshall med allehanda små och stora montrar där alltifrån en mängd olika CD- och DVD-skivor med diverse inventeringar, till nyutkomna släktforskningsböcker, häften, affischer och dataprogram. Stora drakar som Arkiv Digital, Ancestry och FamilySearch har jättelika montrar, medan privata småförlag och föreningar nöjer sig med små hörnor. Alla gör dock sitt bästa för att marknadsföra sitt.

Varje arrangör av Släktforskardagarna är mån om att ha ett tema varikring föredragen ofta rör sig. I Örebro 2010 hölls cirka 35 föredrag om allt mellan Örebro 1810 och tronföljarriksdagen, och Notfiske på Vinön.