Skillnad mellan versioner av "Släktforskardagarna"

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
(Historik)
(Historik)
Rad 16: Rad 16:
 
* Stockholm 1995 - [[StorStockholms Genealogiska Förening]], [[Södertälje Släktforskarförening]] och [[Botvidsbygdens Släktforskarförening]]
 
* Stockholm 1995 - [[StorStockholms Genealogiska Förening]], [[Södertälje Släktforskarförening]] och [[Botvidsbygdens Släktforskarförening]]
 
* Växjö 1996 - [[Kronobergs Genealogiska Förening]]
 
* Växjö 1996 - [[Kronobergs Genealogiska Förening]]
* Helsingborg 1997 - [[Helsingborgs släktforskare- och bygdeförening]] och [[Kullabygdens Släktforskare]]
+
* Helsingborg 1997 - [[Helsingborgs Släktforskare- & Bygdeförening]] och [[Kullabygdens Släktforskare]]
 
* Jönköping 1998 - ett samarrangemang mellan sju släktforskarföreningar i Jönköpings län.
 
* Jönköping 1998 - ett samarrangemang mellan sju släktforskarföreningar i Jönköpings län.
 
* Karlstad 1999 - [[Värmlands Släktforskarförening]]
 
* Karlstad 1999 - [[Värmlands Släktforskarförening]]

Versionen från 29 augusti 2013 kl. 10.16

Bild från Släktforskardagarna i Örebro sommaren 2010.

Släktforskardagarna är en sedan 1987 årligt i augusti månad återkommande nordisk genealogisk sammankomst arrangerad av Sveriges Släktforskarförbund och dess medlemsföreningar. Arrangemanget ambulerar runt om i Sverige och huvudarrangörerna brukar bestå av en eller flera arrangörsföreningar som håller släktforskarmässa, föredragsprogram, utflykter och middagar, m.m. samt Sveriges Släktforskarförbund som ansvarar för konferensdelen (riksstämma, ordförandekonferens, redaktörskurs och cirkelledarkurs). Släktforskardagarna, som brukar dra mellan 3.000 och 5.000 besökare per gång, beräknas vara ett av de största sammankomster för släktforskare i världen, mindre än den brittiska Who Do You Think You Are? LIVE (England) "den största i världen" med omkring 15.000 besökare, men troligtvis större än det tyska Deutscher Genealogentag.

Innehåll

Historik

Släktforskardagarna är en direkt konsekvens av bildandet av Sveriges Släktforskarförbund, då förberedelsearbetet krävde nationella sammankomster åren 1985 och 1986. När väl förbundet var bildat (1986) behölls intresset för kringarrangemang i samband med den årliga riksstämman, vilket successivt har växt till en av de största släktforskararrangemangen i världen. Idag krävs stora rymliga utställningslokaler och antalet föredrag är så stort att man inte längre kan övervaka alla utan måste välja ett urval.

Följande orter och arrangörer har hållit i släktforskardagarna:

Riksstämma och förbundskonferenser

Sveriges Släktforskarförbund håller sin riksstämma i samband med släktforskardagarna. Då samlas huvuddelen av delegaterna för de 172 medlemsföreningarna för att välja styrelse och besluta om framtiden. Tidigare, före 2013, har fredagen, innan mässan öppnar och de flesta utställarna arbetar med sina montrar, ägnats åt ordförandekonferens, då en stor del av de styrelserepresentanter som var närvarande diskuterat aktuella förbundsfrågor. Samma dag arrangerades normalt också cirkelledarkurs och redaktörskonferens, där man utböt erfarenheter och kunskaper i respektive ämne.

Mässan - med utställningar och föredrag

Det mest framträdande med Släktforskardagarna är mässan med den stora mängden utställare. Då fylls ofta en enorm utställningshall med allehanda små och stora montrar där alltifrån en mängd olika CD- och DVD-skivor med diverse inventeringar, till nyutkomna släktforskningsböcker, häften, affischer och dataprogram. Stora drakar som Arkiv Digital, Ancestry och FamilySearch har jättelika montrar, medan privata småförlag och föreningar nöjer sig med små hörnor. Alla gör dock sitt bästa för att marknadsföra sitt.

Varje arrangör av Släktforskardagarna är mån om att ha ett tema varikring föredragen ofta rör sig. I Örebro 2010 hölls cirka 35 föredrag om allt mellan Örebro 1810 och tronföljarriksdagen, och Notfiske på Vinön.

Liknande arrangemang i världen