Skillnad mellan versioner av "Sekretessgräns"

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
m (Tillämpning av sekretessgränser på Internet: länk)
m (Tillämpning av sekretessgränser på Internet: referens)
Rad 2: Rad 2:
  
 
=== Tillämpning av sekretessgränser på Internet ===
 
=== Tillämpning av sekretessgränser på Internet ===
[[Riksarkivet|Riksarkivarien]] har beslutat att följande tidsgränser ska gälla för publicering av uppgifter om [[folkbokföring]] m.m. på [[Riksarkivet]]s hemsida:  
+
[[Riksarkivet|Riksarkivarien]] har beslutat att följande tidsgränser[http://www.svar.ra.se/web/webfolder/newsservice/item.asp?uidObjectGUID={2704FB0D-2F70-447A-AA9B-04E4A0E285A7}&uidItemGUID={9DBB3664-B459-43D5-B4E0-5649B7B228D2}] ska gälla för publicering av uppgifter om [[folkbokföring]] m.m. på [[Riksarkivet]]s hemsida:  
  
 
:*[[Dödbok|Död- och begravningsböcker]] publiceras efter 70 år  
 
:*[[Dödbok|Död- och begravningsböcker]] publiceras efter 70 år  

Versionen från 12 maj 2011 kl. 11.43

Sekretessgränsen är en för släktforskare allmänt känd gräns för när sekretess inträder när det gäller folkbokföringshandlingar. Detta regleras genom Offentlighets- och sekretesslagen. Generellt sett gäller en 70-årsgräns för utelämnande av handling i t.ex. kyrkbok, men man brukar säga att det endast gäller för uppgifter om enskilda personliga förhållanden. Till sådana förhållanden räknas inte allmänna uppgifter som t.ex. namn, adress, födelsedatum, födelseort, släktskap, etc. Så därför kan man begära att få titta på yngre handlingar på själva arkiven, och därför är databaser som Sveriges dödbok och Sveriges befolkning tillåtna att publicera. 70-årsgränsen tillämpas emellertid alltid på material som lämnas ut från arkiven, t.ex. mikrofilmat eller digitalt material.

Tillämpning av sekretessgränser på Internet

Riksarkivarien har beslutat att följande tidsgränser[1] ska gälla för publicering av uppgifter om folkbokföring m.m. på Riksarkivets hemsida:

Personuppgifter betyder i första hand namn och personnummer.

Mer detaljerad information: