Sällskapet för släkt- och hembygdsforskning i Hangö rf

Från Wiki-Rötter
Version från den 9 december 2013 kl. 16.46 av Jojje (Diskussion | bidrag)

Hoppa till: navigering, sök

Sällskapet för släkt- och hembygdsforskning i Hangö rf är en finlandssvensk släktforskarförening som är verksam i och omkring Hangö (finska: Hanko), i landskapet Nyland i Finland. Hangö är Finlands sydligaste stad och är belägen längst ut på Hangö udd. Föreningen är ansluten till Genealogiska Samfundet i Finland.

Efter två kurser i släktforskning inom MBI i början av 1980-talet fanns det ett behov att fortsätta verksamheten i släktforskning i en egen förening. På initiativ av kursledaren utlystes ett första grundande möte den 5 februari 1985, varefter stadgar godkändes och föreningen registrerades med namnet Sällskapet för släkt- och hembygdsforskning i Hangö r.f. Sammanlagt 22 personer var med om att starta den nya föreningen och de blev därigenom föreningens stiftande medlemmar.

Basen i verksamheten är föreningens drygt 100 medlemmars enskilda aktivitet i släkt- och bygdeforskning, månadsträffar, ett höst och ett vårmöte samt årsmötet. Vid höstmötet har det varit tradition att bjuda på ett föredrag och vårmötet har ofta hållits i form av en utfärd eller resa, ibland tillsammans med grannföreningen Raseborgs släkt- och bygdeforskare rf i Ekenäs. Föreningen har också en egen liten tidning som utkommer tre gånger per år med information om dess verksamhet, men också med presentation av medlemmarnas släktforskning. Dessutom har föreningsmedlemmar bidragit med intressanta, läsvärda artiklar och livet och händelser på Hangöudd.

Externa länkar