Skillnad mellan versioner av "Ryttare"

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
Rad 1: Rad 1:
En soldat inom [[Indelningsverket]] som strider till häst, dvs inom kavalleriet. En ryttare hade precis som andra soldater ett [[soldattorp]] men ansågs ha högre rang än en vanlig fotsoldat. Den gård som var ansvarig för ryttaren kallades [[Rusthåll]]
+
[[Fil:Kavallerister (ryttare).jpg|right|thumb|300px|Ryttare (husarer) som de såg ut kring förra sekelskiftet.]]
 +
En soldat (inom [[Indelningsverket]]) som strider till häst, dvs inom kavalleriet. En ryttare hade precis som andra soldater i Sverige ett [[soldattorp]] men ansågs ha högre rang än en vanlig fotsoldat. Den gård som var ansvarig för ryttaren kallades [[Rusthåll]]. Ryttare kunde även kallas för husarer (lätt kavalleri), dragoner (beridet infanteri), samt karabinjärer och kyrassiärer (tungt kavalleri).
  
 
[[Kategori:Släktforskarlexikon]]
 
[[Kategori:Släktforskarlexikon]]

Versionen från 15 oktober 2012 kl. 14.49

Ryttare (husarer) som de såg ut kring förra sekelskiftet.

En soldat (inom Indelningsverket) som strider till häst, dvs inom kavalleriet. En ryttare hade precis som andra soldater i Sverige ett soldattorp men ansågs ha högre rang än en vanlig fotsoldat. Den gård som var ansvarig för ryttaren kallades Rusthåll. Ryttare kunde även kallas för husarer (lätt kavalleri), dragoner (beridet infanteri), samt karabinjärer och kyrassiärer (tungt kavalleri).