Resandefolket

Från Wiki-Rötter
Version från den 18 januari 2013 kl. 10.44 av Jojje (Diskussion | bidrag)

Hoppa till: navigering, sök

Resandefolket eller resande är en etnisk grupp i Sverige, som länge stod utanför det etablerade samhället. Gruppen har benämnts med olika namn genom tiderna. Under 1800-talet och stora delar av 1900-talet kallades de ofta tattare, en term som idag anses nedsättande med kopplingar till rasbiologiskt grundad diskriminering. Under tidigare århundraden kallades gruppen ofta tartarer eller zigenare, vilket visar gruppens släktskap med romer. Detta är också tydligen genom de resandes språk, svensk romani.

Resandefolket i Sverige uppskattas idag bestå av cirka 20 000 personer.

Innehåll

Resandefolk

I många länder finns personer av skiftande bakgrund som kallar sig resande (på engelska travellers). Ett resandefolk är någon av de etniska eller socioekonomiska grupper som huvudsakligen lever som nomader eller vagabonder i Europa, parallellt med det moderna samhället. De är av olika ursprung, och talar i vissa fall egna folkspråk, eller dialekter eller sociolekter av europeiska folkspråk. Många av Europas resandefolk tillhör de romska grupperna rent kulturellt och historiskt. Det gäller bland andra Sinti, spanska Cali, engelska Romanichal o.s.v. Europarådet använder begreppet Roma and Travellers.

Både resandefolk som tillhör de romska grupperna och andra romer såsom vlax-romer (lovara-kalderash, etc) har genom historien kallats zigenare eller på 1500-talet och tidigare för egyptier, därav ordet gypsie. I Sverige på 1900-talet kallade de svenska kalderash-romerna sig för ”svenska zigenare”, medan de resande kallade sig andra saker internt medan de i folkmun var benämnda ”Tattare”.

I Västeuropa (främst i Tyskland, Nederländerna och Frankrike), finns den romska gruppen Sinti som också kallas resandefolk. De är släkt med många av de svenska resandesläkterna. De kallas ofta Manouches i Frankrike. En berömd jazzgitarrist, Django Reinhardt, var av Sinti-börd.

Resandefolket, tidigare kallare tattare, är ett skandinaviskt resandefolk som genom historien har talat en dialekt av romani, som är ett romskt språk. De finns i Norge, Sverige och Finland (finska romer). Andra resandefolk är jeniska resande, och Pavee-folket från Irland.


Trad.gif

Denna artikel är bara påbörjad. Du kan hjälpa till genom att utöka den. Om du tycker att denna artikel är färdig kan du ta bort formateringen {{Stubbe}}.

Ursprung och historia

Språk

Släktforskning om resande

Externa länkar

Källor