Skillnad mellan versioner av "Rödsot"

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
(Ändrade inledningen enligt "Wikipedia:Inledning och sammanhang")
Rad 1: Rad 1:
'''Rödsot''' är detsamma som dysenteri<ref>''Svenska Akademins Ordbok (SAOB)'' [http://g3.spraakdata.gu.se/saob/]</ref>.
+
'''Rödsot''' (''Rödsjuka'', ''Blodsot'' och ''Besmittelig blodgång''<ref>''Nordisk familjebok, Uggleupplagan'' [http://runeberg.org/nfbg/0401.html]</ref>) är detsamma som dysenteri.<ref>''Svenska Akademins Ordbok (SAOB)'' [http://g3.spraakdata.gu.se/saob/]</ref>
 
+
Andra äldre namn på denna sjukdom är bland annat ''Rödsjuka'', ''Blodsot'' och ''Besmittelig blodgång''. <ref>''Nordisk familjebok, Uggleupplagan'' [http://runeberg.org/nfbg/0401.html]</ref>
+
  
 
== Historiska epidemier ==  
 
== Historiska epidemier ==  

Versionen från 29 oktober 2010 kl. 21.07

Rödsot (Rödsjuka, Blodsot och Besmittelig blodgång[1]) är detsamma som dysenteri.[2]

Historiska epidemier

En tidig benämning av Rödsot som epidemi i Sverige är under namnet "blodsot" i den stora rimkrönikan, då sjukdomen rasade 1452 i danska hären i närheten av Jönköping.

Sjukdomen härjade svårt i äldre tider på svenska flottans fartyg. 1741-42 skall det på flottans fartyg ha omkommit 25,000 man av rödsot jämte skörbjugg och fläckfeber.

Omkring 1770 och 1789 uppträdde sjukdomen med fruktansvärda epidemier i stora delar av Sverige. Under 1808-09 års krig rasade sjukdomen svårt bland lantvärnet och spred sig med trupptransporter till olika delar av riket.

1808-13 avled närmare 50,000 människor i Sverige i rödsot.

Även 1852-59 härjades landet av rödsot; sjukdomen antogs då vara införd från södra Amerika med ett krigsfartyg, som landsatte den av rödsot smittade besättningen både i Göteborg och Karlskrona, varifrån sjukdomen spreds i mellersta och södra Sverige med undantag av Skåne.

1880-83 gick en epidemi i Malmö.[3]


Trad.gif

Denna artikel är bara påbörjad. Du kan hjälpa till genom att utöka den. Om du tycker att denna artikel är färdig kan du ta bort formateringen {{Stubbe}}.


Källor

  1. Nordisk familjebok, Uggleupplagan [1]
  2. Svenska Akademins Ordbok (SAOB) [2]
  3. Nordisk familjebok, Uggleupplagan [3]