Norge

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
Norges flagga

Det finns idag cirka 45.000 personer i Sverige som är födda i Norge[1], och jämte den stora mängd ättlingar till Norrmän som lever i gränstrakterna, samt det faktum att både Jämtland och Härjedalen i norr, samt Bohuslän i söder, varit delar av Norge ända fram till 1600-talet, så är andelen svenskar med norsk påbrå många gånger större.

Norge hörde under lång tid ihop med Danmark. Man förlorade självständigheten under Kalmarunionen (1397), och förmådde inte frigöra sig helt från dansk (och svensk) överhöghet förrän efter unionstiden med Sverige, som inleddes 1814 efter Napoleonkrigen och avslutades 1905. Därför är både språket (bokmål), samt folkbokföring och andra byråkratiska system nästan identiska med de danska.

Släktforskning

Handbok om hur man släktforskar i Norge.

Möjligheterna att släktforska är godartade i Norge. Tillgången på kyrkböcker är mycket god genom Internet, och tillhandahålls gratis av norska Riksarkivet. Sveriges Släktforskarförbund har 2015 givit ut en ny handbok om hur man släktforskar i Norge: Släktforskning i Norge av Rune Nedrud, Sveriges Släktforskarförbund, 2015, ISBN 978-91-87676-91-8.

Se även