Skillnad mellan versioner av "Namnskick"

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
(länk)
(Släktforskning)
 
(En mellanliggande version av en användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
'''Namnskick''', <u>norm</u> för [[personnamn]]. Det är bra att känna till namnskicket i det land man släktforskar i, annars kan det lätt uppstå missförstånd och en släktforskare kan hamna fel i sin forskning. Det faktum att det i t.ex. Danmark har ett annat namnskick än i Sverige kan få släktforskare att tro att personer som fått namn efter samtida "kändisar" faktiskt hör till dennes släkt. Således finns det i Danmark åtskilliga "Tomas Kingo" med åtföljande patronymikon, som inte alls är släkt med den populäre biskopen och psalmdiktaren [http://sv.wikipedia.org/wiki/Thomas_Kingo Thomas Kingo], utan bara har fått biskopens för- och efternamn som sina förnamn. ''Tomas Kingo Rasmussen'' heter således ''Tomas Kingo'' i förnamn och ''Rasmussen'' i efternamn.
+
'''Namnskick''', <u>norm</u> för [[personnamn]]. Namnskicken kan vara helt olika i länder som gränsar till varandra - beroende på olika kulturer, eller olika landsändar.
  
{{stubbe}}
+
==Släktforskning==
 +
Det är bra att känna till namnskicket i det land man släktforskar i, annars kan det lätt uppstå missförstånd och en släktforskare kan hamna fel i sin forskning. Det faktum att det i t.ex. Danmark har ett <u>annat</u> namnskick än i Sverige kan få släktforskare att tro att personer som fått namn efter samtida "kändisar" faktiskt hör till dennes släkt. Således finns det i Danmark åtskilliga "Tomas Kingo" med åtföljande [[patronymikon]], som inte alls är släkt med den populäre biskopen och psalmdiktaren [http://sv.wikipedia.org/wiki/Thomas_Kingo Thomas Kingo], utan bara har fått biskopens för- och [[efternamn]] som sina förnamn. ''Tomas Kingo Rasmussen'' kan således mycket väl heta ''Tomas Kingo'' i förnamn och ''Rasmussen'' i efternamn.
  
 +
==Namnskick i Sverige==
 +
 +
==Namnskick i Norden==
 +
===Danmark===
 +
Många danskar har två efternamn, till exempel ''Poul Nyrup Rasmussen''. Det första efternamnet kan användas vid tilltal, men det är det andra som sorterar bäraren i telefonkatalogen.
 +
 +
==Namnskick i spansktalande länder==
 +
Tvärtemot det danska namnskicket, är det det första efternamnet som är det "riktiga" i spansktalande länder där man brukar <u>två</u> efternamn. Det första efternamnet är ''faderns'' släktnamn, och det andra är ''moderns'' släktnamn. Nobelpristagaren ''Jorge Mario Pedro Vargas Llosa'', heter således Vargas i efternamn, och hans kollega ''Gabriel García Márquez'' (eg. Gabriel José de la Concordia García Márquez), heter inte Márquez, utan García i efternamn och ska sorteras därefter.
 +
 +
==Namnskick i Nordamerika==
 +
 +
==Namnskick i Asien==
 +
===Kina===
 +
I Kina är det släktnamnet som står först. Mao Zedong hette således Mao i "efternamn" och Zedong i "förnamn".
  
 
[[Kategori:Släktforskarlexikon]]
 
[[Kategori:Släktforskarlexikon]]
 
[[Kategori:Släktforskning för nybörjare]]
 
[[Kategori:Släktforskning för nybörjare]]

Nuvarande version från 14 januari 2011 kl. 19.08

Namnskick, norm för personnamn. Namnskicken kan vara helt olika i länder som gränsar till varandra - beroende på olika kulturer, eller olika landsändar.

Innehåll

Släktforskning

Det är bra att känna till namnskicket i det land man släktforskar i, annars kan det lätt uppstå missförstånd och en släktforskare kan hamna fel i sin forskning. Det faktum att det i t.ex. Danmark har ett annat namnskick än i Sverige kan få släktforskare att tro att personer som fått namn efter samtida "kändisar" faktiskt hör till dennes släkt. Således finns det i Danmark åtskilliga "Tomas Kingo" med åtföljande patronymikon, som inte alls är släkt med den populäre biskopen och psalmdiktaren Thomas Kingo, utan bara har fått biskopens för- och efternamn som sina förnamn. Tomas Kingo Rasmussen kan således mycket väl heta Tomas Kingo i förnamn och Rasmussen i efternamn.

Namnskick i Sverige

Namnskick i Norden

Danmark

Många danskar har två efternamn, till exempel Poul Nyrup Rasmussen. Det första efternamnet kan användas vid tilltal, men det är det andra som sorterar bäraren i telefonkatalogen.

Namnskick i spansktalande länder

Tvärtemot det danska namnskicket, är det det första efternamnet som är det "riktiga" i spansktalande länder där man brukar två efternamn. Det första efternamnet är faderns släktnamn, och det andra är moderns släktnamn. Nobelpristagaren Jorge Mario Pedro Vargas Llosa, heter således Vargas i efternamn, och hans kollega Gabriel García Márquez (eg. Gabriel José de la Concordia García Márquez), heter inte Márquez, utan García i efternamn och ska sorteras därefter.

Namnskick i Nordamerika

Namnskick i Asien

Kina

I Kina är det släktnamnet som står först. Mao Zedong hette således Mao i "efternamn" och Zedong i "förnamn".