Nämndeman: Skillnad mellan sidversioner

Från Wiki-Rötter
Hoppa till navigering Hoppa till sök
(Skapade sidan med 'left En '''nämndeman''' eller '''tolvman''', är en ''lekman'' som tillsammans med en eller flera lagfarna domare ''dömer i domstol''. Nämndemän har på ...')
 
Ingen redigeringssammanfattning
 
Rad 1: Rad 1:
[[Fil:Klubba-m.jpg|left]]
[[Fil:Klubba-m.jpg|left]]
En '''nämndeman''' eller '''tolvman''', är en ''lekman'' som tillsammans med en eller flera lagfarna domare ''dömer i domstol''. Nämndemän har på olika sätt medverkat i den dömande verksamheten i underrätt, det vill säga [[tingsrätt]]erna och deras föregångare [[häradsrätterna]] under hundratals år. Nämndemännen är helt jämlika med de lagfarna domarna - alla har varsin individuell röst och alla deltar i samtliga beslut som rätten ska fatta. Motsvarigheten till landsbygdens nämndemän, var stadens [[Rådman|rådmän]].
En '''nämndeman''' eller '''tolvman''', är en ''lekman'' som tillsammans med en eller flera lagfarna domare ''dömer i domstol''. Nämndemän har på olika sätt medverkat i den dömande verksamheten i underrätt, det vill säga [[tingsrätt]]erna och deras föregångare [[häradsrätt]]erna under hundratals år. Nämndemännen är helt jämlika med de lagfarna domarna - alla har varsin individuell röst och alla deltar i samtliga beslut som rätten ska fatta. Motsvarigheten till landsbygdens nämndemän, var stadens [[Rådman|rådmän]].


Att vara nämndeman innebar att sitta i [[häradsnämnd]]en och delta i häradsrättens överläggningar. För att kunna bli en av de tolv i nämnden var man tvungen att tillhöra bondeståndet, vara bosatt i häradet och vara vald till sitt ämbete. Den avgående nämndemannen föreslog ofta själv sin efterträdare (gärna en son eller måg), ett förslag som för det mesta gick igenom. [[Häradshövding]]en beslutade i frågan tillsammans med nämnden. Nämndemän hade stort förtroende och hög status i den egna bygden.
Att vara nämndeman innebar att sitta i häradsnämnden och delta i [[häradsrätt]]ens överläggningar. För att kunna bli en av de tolv i nämnden var man tvungen att tillhöra bondeståndet, vara bosatt i häradet och vara vald till sitt ämbete. Den avgående nämndemannen föreslog ofta själv sin efterträdare (gärna en son eller måg), ett förslag som för det mesta gick igenom. [[Häradshövding]]en beslutade i frågan tillsammans med nämnden. Nämndemän hade stort förtroende och hög status i den egna bygden.


==Se även==
==Se även==
Rad 12: Rad 12:
[[Kategori:Civil förvaltning i Sverige]]
[[Kategori:Civil förvaltning i Sverige]]
[[Kategori:Släktforskarlexikon]]
[[Kategori:Släktforskarlexikon]]
[[Kategori:Yrken]]

Nuvarande version från 5 februari 2013 kl. 13.11

Klubba-m.jpg

En nämndeman eller tolvman, är en lekman som tillsammans med en eller flera lagfarna domare dömer i domstol. Nämndemän har på olika sätt medverkat i den dömande verksamheten i underrätt, det vill säga tingsrätterna och deras föregångare häradsrätterna under hundratals år. Nämndemännen är helt jämlika med de lagfarna domarna - alla har varsin individuell röst och alla deltar i samtliga beslut som rätten ska fatta. Motsvarigheten till landsbygdens nämndemän, var stadens rådmän.

Att vara nämndeman innebar att sitta i häradsnämnden och delta i häradsrättens överläggningar. För att kunna bli en av de tolv i nämnden var man tvungen att tillhöra bondeståndet, vara bosatt i häradet och vara vald till sitt ämbete. Den avgående nämndemannen föreslog ofta själv sin efterträdare (gärna en son eller måg), ett förslag som för det mesta gick igenom. Häradshövdingen beslutade i frågan tillsammans med nämnden. Nämndemän hade stort förtroende och hög status i den egna bygden.

Se även