Skillnad mellan versioner av "Metronymikon"

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
 
Rad 1: Rad 1:
#OMDIRIGERING [[Patronymikon]]
+
'''Metronymikon''' - [[efternamn]] bildat av genitiv av moderns [[förnamn]] följt av ''-son'' eller ''-dotter''. På medeltiden brukades det om modern var betydligt mer högättad än fadern; i modern tid dvs. från 1523, kunde det vid enstaka tillfällen brukas för barn födda utom äktenskap. I båda fallen är metronymikon en form av avståndstagande från fadern. Exempelvis ''Sven Estridsson'' eller ''Anna Brittasdotter''.
 +
 
 +
Lägg märke till att ordet ''metro''nymikon kommer från grekiskan (jämför ''"metropolis"'') och inte ska förväxlas med det latinska "mater". ''Matronymikon'' är därför mindre korrekt.
 +
 
 +
==Se även==
 +
 
 +
* [[Patronymikon]]
  
 
[[Kategori:Släktforskarlexikon]]
 
[[Kategori:Släktforskarlexikon]]

Nuvarande version från 15 januari 2011 kl. 18.43

Metronymikon - efternamn bildat av genitiv av moderns förnamn följt av -son eller -dotter. På medeltiden brukades det om modern var betydligt mer högättad än fadern; i modern tid dvs. från 1523, kunde det vid enstaka tillfällen brukas för barn födda utom äktenskap. I båda fallen är metronymikon en form av avståndstagande från fadern. Exempelvis Sven Estridsson eller Anna Brittasdotter.

Lägg märke till att ordet metronymikon kommer från grekiskan (jämför "metropolis") och inte ska förväxlas med det latinska "mater". Matronymikon är därför mindre korrekt.

Se även