Mantalslängd

Från Wiki-Rötter
Version från den 5 januari 2011 kl. 11.49 av Edis (diskussion | bidrag)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.

Denna avgift var från början den så kallade kvarnskatten, som lyftes när spannmålet maldes vid kvarnen. Eftersom många bönder malde sin säd på egna handkvarnar i hemmen var det svårt att där ta ut skatt. Därför infördes mantalslängden som är en skattelängd över personer som var skyldiga att erlägga mantalspenning. Alla arbetsföra mellan 15-62 år skulle betala den avgiften. Adeln, tjänstfolket på hovet och säterierna var från början undantagna, även fattiga och sjuka kunde befrias.

I mantalslängden ingår också uppgifter om andra personella skatter som t.ex. fickurslängd, boskapslängd, kvarntullslängd.

Noteringarna i mantalslängderna varierar mycket mellan olika tidsperioder och även mellan olika skrivare. I äldre mantalslängder står ofta enbart ägaren av hemmanet uppräknad medan de övriga skattepliktiga personerna i hushållet bara noterades som en siffra i en kolumn. I senare mantalslängder kan alla skattepliktiga personer vara uppräknade med namn (åtminstone förnamn) och med födelseår.

När man tittar i materialet bör man ha i minnet att skattesmitning inte är förbehållen endast oss i nutid. Skatter har alltid varit skatter oavsett tid. De flesta ville, precis som i dag, komma så lindrigt undan som möjligt. Exempelvis kunde det ta ett par år för en fjortonåring att bli femton, därför att en femtonårig hemmavarande son var skattepliktig som arbetskraft för bonden.

Mantalslängden är ett arkiv i vilket man kan forska om människan i de enklare förhållandena. Det är ett arkiv om folkets historia, som inte bara passar den professionella forskaren. Även släkt- och hembygdshistoriker kommer här att ha en skatt att ösa ur.

Med mantalslängden som källa får vi insikt i våra förfäders ekonomi, hälsa, tillgångar och vanor, till exempel alkohol- och tobaksbruk.

Källor

SVAR