Libanon: Skillnad mellan sidversioner

Från Wiki-Rötter
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ingen redigeringssammanfattning
Ingen redigeringssammanfattning
 
(5 mellanliggande sidversioner av samma användare visas inte)
Rad 2: Rad 2:
'''Libanon''' tillhörde de ''Arabiska-'' och ''Osmanska rikena'' under europeisk medeltid och in i kolonialismens tid. Under 1800-talet fick ''Frankrike'' ett inflytande i Libanon och vid delningen av det Osmanska riket efter 1:a världskriget blev Libanon ett ''franskt NF-mandatområde''. Efter ''självständigheten 1943'' fördelade landets etniska grupper - kristna, [[Islam|muslimer]] och [[druser]] - den politiska makten mellan sig. Libanon är medlemsstat i ''Organisation internationale de la francophonie'', därför är de flesta libaneser tvåspråkiga; arabiska och franska.
'''Libanon''' tillhörde de ''Arabiska-'' och ''Osmanska rikena'' under europeisk medeltid och in i kolonialismens tid. Under 1800-talet fick ''Frankrike'' ett inflytande i Libanon och vid delningen av det Osmanska riket efter 1:a världskriget blev Libanon ett ''franskt NF-mandatområde''. Efter ''självständigheten 1943'' fördelade landets etniska grupper - kristna, [[Islam|muslimer]] och [[druser]] - den politiska makten mellan sig. Libanon är medlemsstat i ''Organisation internationale de la francophonie'', därför är de flesta libaneser tvåspråkiga; arabiska och franska.


'''Det finns idag cirka 40 000 personer boende i Sverige som är födda i Syrien/Libanon''', de flesta tillhörande kristna minoriteter som [[maroniter]], [[Assyrier/Syrianer|assyrier/syrianer]], [[armenier]] eller muslimska ''araber''<ref>SCB:s statistiska uppgifter om utrikes födda 2009</ref>.
'''Det finns idag cirka 40 000 personer boende i Sverige som är födda i Syrien/Libanon''', de flesta av dessa [[Invandringen till Sverige|invandrarna]] tillhör kristna minoriteter som [[maroniter]], [[Assyrier/Syrianer|assyrier/syrianer]], [[armenier]] eller muslimska ''araber''<ref>SCB:s statistiska uppgifter om utrikes födda 2009</ref>.


==Demografi==
==Demografi==
[[Fil:Religions of Lebanon.png|left]]
[[Fil:Religions of Lebanon.png|left]]
I Libanon, som har drygt 4 miljoner invånare, har det inte företagits någon folkräkning sedan 1932 och alla uppgifter om de olika folkgruppernas storlek är mycket osäkra. 2007 uppskattas det att muslimer utgör 56% av befolkningen samtidigt som kristna utgör 39%. I början av 1980-talet uppgick den ''maronitiska befolkningen'' till omkring 100 0000 människor. [[Armenier]]na utgör runt 5% av Libanons befolkning. ''Shiamuslimernas'' antal uppskattades på 1980-talet till drygt en miljon människor. ''Sunnimuslimerna'' uppgick till omkring 600 000 personer i slutet av 1970-talet. [[Druser]]na 250 000 personer. Figuren till vänster ger en översiktlig bild av den religiösa och etniska sammansättningen - även om man i princip kan betrakta de flesta som "araber".
 
Libanons befolkning uppskattas till 59,7% ''muslimer'' (shia, sunni, druser, ismailiter, alaviter eller nusayri), 39% ''kristna'' (maronitiska katolska, grekisk-ortodoxa, katolska Melkite, armenisk-ortodoxa, syrisk-katolska, armeniska katolska, syrisk-ortodoxa, romersk-katolska, kaldéer, assyrier, kopter och protestanter), och 1,3% andra. Under de senaste 60 åren har det skett en stadig nedgång i antalet kristna jämfört med muslimer, till följd av högre utvandringstal bland de kristna , och ett högre födelsetal bland muslimer. Den senaste undersökningen genomfördes av Statistics Lebanon, en Beirut-baserad företag, som fann att ca 28% av befolkningen var sunnimuslimer, 28% shia, 22% maroniter, 8% grekisk-ortodoxa, 5% druser, och 4% grekisk-katolska. Det finns 18 ''statligt erkända religiösa sekter'' - 4. muslimsk, 12 kristna, 1 drusisk, och 1 judisk.
 
Den '''shiitiska''' samhället beräknas till 28% av Libanons befolkning, och beskrivs ofta som den största av Libanons muslimska samfund, eller den största av de erkända 18 religiösa sekter i Libanon. Shia-muslimer bor främst i västra Beirut, i Bekaadalen, och södra Libanon. De är ofta sämre utbildade och fattigare än andra folkgrupper i Libanon.
 
Det '''sunnitiska''' samfundet beräknas uppgå till 28% av Libanons befolkning. Sunniter lever främst i västra Beirut, längs södra Libanons kust, och norra delen av landet. '''Maroniterna''' uppskattas till cirka 22% av Libanons befolkning. Maronitiska invånare är bosatta i östra Beirut och bergen i Libanon. De är det största kristna samfundet i Libanon. Maroniterna anses vara rikare och bättre utbildade än de flesta andra folkgrupper i Libanon.


===Diaspora===
===Diaspora===
Rad 14: Rad 19:
==Släktforskning i Libanon==
==Släktforskning i Libanon==
[[Fil:Lebanese.jpg|200px|right]]
[[Fil:Lebanese.jpg|200px|right]]
I de länder som lytt under det Osmanska imperiet, som t ex Libanon och Syrien, saknade folk [[släktnamn]] fram till omkring början av 1930-talet. Bruket av [[patronymikon]], med namn som ''Yusef Girgis'' (Josef Georg), dvs Josef Georgs son, eller ''Touma Boutros'' (Tomas Peters son), var i stället det vanliga. Vissa libanesiska familjer tog efter 1932 europeiserade namn, som t ex ''Peter Jacobs'' eller ''George Thomas'', andra föredrog att få ett mer arabiskt klingande efternamn, och valde namn som ''Boutros'' (arabiska för Peter). Nuförtiden har vanligtvis ett släktnamn lagts till efter förnamnet, men fortfarande kan patronymikon fungera som [[mellannamn]], t ex ''Peter Jacobs Kourban'' eller ''George Thomas Khoury''
===Namnbruk===
I de länder som lytt under det Osmanska imperiet, som t ex Libanon och Syrien, saknade folk [[släktnamn]] fram till omkring början av 1930-talet. Bruket av [[patronymikon]], med namn som ''Yusef Girgis'' (Josef Georg), dvs Josef Georgs son, eller ''Touma Boutros'' (Tomas Peters son), var i stället det vanliga. Vissa libanesiska familjer tog efter 1932 europeiserade namn, som t ex ''Peter Jacobs'' eller ''George Thomas'', andra föredrog att få ett mer arabiskt klingande efternamn, och valde namn som ''Boutros'' (arabiska för Peter). Nuförtiden har vanligtvis ett släktnamn lagts till efter förnamnet, men fortfarande kan patronymikon fungera som [[mellannamn]], t ex ''Peter Jacobs Kourban'' eller ''George Thomas Khoury''. Många assyrier/syrianer tar sig gamla assyriska förkristna namn, som Sargon, efter en gammal assyrisk kung.


[[Fil:Underkonstruktion.jpg|50px]] Ursäkta röran - ny sida på G!
För kvinnor gäller samma regler som för män. Förnamn följt av patronymikon och släktnamn, eller i vissa fall - om den äldsta sonen är känd (och heter Ahmed), ett [[filionymikon]], t.ex. ''Samira OM Ahmed''. Denna tradition gäller framförallt muslimer.


Namnet Thomas i Libanon stavas arabiska översättning som Touma eller Toumas. I Syrien och Libanon, och delar av Irak där kristna assyrier talar fortfarande arameiska i kyrkan, att språket används fortfarande i namn. Assyrier får använda ett populärt gamla förkristna namn såsom Sargon, efter en gammal assyrisk kung.
===Några allmänna råd===
Om man letar igenom Internet i jakt resurser för släktforskning i Främre Orienten, finner man snart att de är få och mycket spridda. Det existerar helt enkelt inte något systematiskt tillvägagångssätt, utan man är helt hänvisad till att improvisera sig fram med hjälp av äldre släktingar och de eventuella familjelegender som kan finnas. Man skulle kunna säga att det är extra viktigt för släktforskaren med rötter i Mellanöstern, att ''ta vara på de personliga kunskaper hos de äldre släktingar som fortfarande minns''. Brev och fotografier spelar en särskild viktig roll - och sådana brukar det finnas gott om hos familjer som flyttat till nya hemländer och hållit kontakten brevledes.


När familjenamn som förekommer i Libanon blev krävs, har du populära namn som Peter George Khoury i Amerika håller att översättas till arabiska i Libanon som Boutros Girgis Khouri. Eller invandrare med arabiska namn som kommer till Amerika kunde ändra stavningen till ljud lättare att uttala i det nya landet tillbaka till Peter George Khoury, som ett exempel.
Att ''söka sig till likasinnade'' för att utbyta erfarenheter är därefter det viktigaste man kan göra. Att bilda släktforskargrupper för att gemensamt söka vägar att ta sig fram är ofta givande och kan ge mycket bra resultat. Tillsammans kan man t.ex. undersöka om det kan finnas kyrkliga register i den kyrka man tillhör eller tillhört. Eller så kan man göra gemensamma förfrågningar hos [[folkbokföring]]smyndigheter; hjälpa varandra med språket; tipsa varandra om hur man gör en snyggt [[släktträd]]; etc.


I Levanten, döttrar har ett förnamn och deras fars förnamn. Ett exempel kan vara "dotter till Yusuf" eller Joe's dotter. Men flickebarn också kommer att ha ett förnamn, till exempel "Aya." Hennes efternamn skulle Yusuf. En kvinna kunde vara känd i offentligheten som mor till hennes äldsta son, till exempel, OM (mor) Adam, som är mamma till Adam. OM Adam eller OM Ahmed används mest av muslimska kvinnor. Hemma kallar sin familj henne med sitt förnamn, t.ex. Samira.
På den här sidan kommer successivt alla grupper med anknytning till Libanon som bildas och anmäler sig, att listas och få en länk till sig. Om du eller någon annan du känner håller på med släktforskning i Libanon - skriv i den här sidan, eller lämna en länk hit!


När en tidig libanesiska invandrare kom till Ellis Island med många andra invandrare på 1890-talet, var namn översatts till flera europeiska klingande namn då. Till exempel kan Aya Yusef har ändrats till Aya Joseph. När efternamn blev ett krav på 1930-talet började många använda yrken igen eller namn på platser. Till exempel Halaby, ett efternamn, medel från Aleppo, Syrien. Antaky, ett efternamn, medel från Antiokia.
===Länkar===
:* '''Länk till libanesiska antavlor''' (Family Trees Index) http://www.rootsweb.ancestry.com/~lbnwgw/main.htm
:* '''Lebanon Genealogy Queries''' (CousinConnect.com) http://www.cousinconnect.com/p/a/97/
:* '''Facebook-grupp "Lebanon Genealogy"''' (Facebook) http://www.facebook.com/group.php?v=wall&gid=2318852078
:* '''Researching Your Lebanese or Syrian Ancestry''' (GenealogyToday.com) http://www.allvoices.com/s/event-5153311/aHR0cDovL3d3dy5nZW5lYWxvZ3l0b2RheS5jb20vZmFtaWx5L3N5cmlhbi8=
:* '''The House of El Douaihy''' (libanesisk adelssläkt) http://www.douaihy.org/
:* '''Encyclopaedia of The Orient''' (onlinelexikon) http://lexicorient.com/e.o/
:* '''LDS - Family History Library Catalog - Lebanon''' (mormon-material) http://www.familysearch.org/eng/Library/fhlcatalog/supermainframeset.asp?display=localitydetails&subject=200&subject_disp=Lebanon&columns=*,180,0
:* '''Lebanon Mailing List''' ([[RootsWeb]]s e-postlista) http://www.rootsweb.ancestry.com/~jfuller/gen_mail_country-leb.html?cj=1&o_xid=0001029688&o_lid=0001029688#LEBANON
:* '''[[Ancestry]]s Libanon-forum''' http://boards.ancestry.com/localities.mideast.lebanon.general/mb.ashx


I USA det största libanesiska samhället i Amerika är i Dearborn, Michigan, med massor av släktforskning samhällen och kulturella klubbar med inriktning på härkomst. I Libanon var de flesta förnamn före 1870 Christian. Den kristna namnen i 19th century Libanon och Syrien skulle också preciseras som europeiska namn.


Mycket populär var grekiska namn i Libanon som Petros (Peter) som senare blev (Boutros) på arabiska (som det finns ingen "p" ljud på arabiska). Om du söker Assryrian namn, till exempel Mellanöstern kristna namn från norra Irak och andra ställen där assyrier bor, inklusive Iran, det finns stora grupper av assyrier i USA med sina skolor och kyrkor. Kolla in den assyriska nationen gemenskapernas webbplats.
----
:'''Se även:'''
:* [[Assyrier/Syrianer]]
:* [[Armenier]]
:* [[Druser]]
:* [[Syrien]]
:* [[Turkiet]]


==Länkar==
:* '''Länk till libanesiska antavlor''' (Family Trees Index) http://www.rootsweb.ancestry.com/~lbnwgw/main.htm
:* '''Lebanon Genealogy Queries''' (CousinConnect.com) http://www.cousinconnect.com/p/a/97/
:* '''Facebook-grupp "Lebanon Genealogy"''' (Facebook) http://www.facebook.com/group.php?v=wall&gid=2318852078


----
----
<references/>
<references/>


 
[[Kategori:Länder]]
[[Kategori:Släktforskarlexikon]]
[[Kategori:Släktforskning i andra länder]]
[[Kategori:Utlandsforskning]]
[[Kategori:Invandringen till Sverige]]

Nuvarande version från 4 december 2013 kl. 14.22

Libanons flagga

Libanon tillhörde de Arabiska- och Osmanska rikena under europeisk medeltid och in i kolonialismens tid. Under 1800-talet fick Frankrike ett inflytande i Libanon och vid delningen av det Osmanska riket efter 1:a världskriget blev Libanon ett franskt NF-mandatområde. Efter självständigheten 1943 fördelade landets etniska grupper - kristna, muslimer och druser - den politiska makten mellan sig. Libanon är medlemsstat i Organisation internationale de la francophonie, därför är de flesta libaneser tvåspråkiga; arabiska och franska.

Det finns idag cirka 40 000 personer boende i Sverige som är födda i Syrien/Libanon, de flesta av dessa invandrarna tillhör kristna minoriteter som maroniter, assyrier/syrianer, armenier eller muslimska araber[1].

Demografi

Religions of Lebanon.png

Libanons befolkning uppskattas till 59,7% muslimer (shia, sunni, druser, ismailiter, alaviter eller nusayri), 39% kristna (maronitiska katolska, grekisk-ortodoxa, katolska Melkite, armenisk-ortodoxa, syrisk-katolska, armeniska katolska, syrisk-ortodoxa, romersk-katolska, kaldéer, assyrier, kopter och protestanter), och 1,3% andra. Under de senaste 60 åren har det skett en stadig nedgång i antalet kristna jämfört med muslimer, till följd av högre utvandringstal bland de kristna , och ett högre födelsetal bland muslimer. Den senaste undersökningen genomfördes av Statistics Lebanon, en Beirut-baserad företag, som fann att ca 28% av befolkningen var sunnimuslimer, 28% shia, 22% maroniter, 8% grekisk-ortodoxa, 5% druser, och 4% grekisk-katolska. Det finns 18 statligt erkända religiösa sekter - 4. muslimsk, 12 kristna, 1 drusisk, och 1 judisk.

Den shiitiska samhället beräknas till 28% av Libanons befolkning, och beskrivs ofta som den största av Libanons muslimska samfund, eller den största av de erkända 18 religiösa sekter i Libanon. Shia-muslimer bor främst i västra Beirut, i Bekaadalen, och södra Libanon. De är ofta sämre utbildade och fattigare än andra folkgrupper i Libanon.

Det sunnitiska samfundet beräknas uppgå till 28% av Libanons befolkning. Sunniter lever främst i västra Beirut, längs södra Libanons kust, och norra delen av landet. Maroniterna uppskattas till cirka 22% av Libanons befolkning. Maronitiska invånare är bosatta i östra Beirut och bergen i Libanon. De är det största kristna samfundet i Libanon. Maroniterna anses vara rikare och bättre utbildade än de flesta andra folkgrupper i Libanon.

Diaspora

Mellan 11 och 13 miljoner människor med libanesisk härkomst lever i diaspora, utspridda över världen. I Brasilien finns den största gruppen, med över 7 miljoner brasilianska libaneser; Argentina har 1,5 miljoner, och Venezuela 340 000 medborgare av libanesisk härkomst. I Europa finns flest libaneser i Frankrike 250 000 och Storbritannien 90 000. I Afrika finns stora grupper, bl a i Elfenbenskusten 100 000 och Senegal 30 000, och i Australien lever 270 000. USA, Kanada och Mexiko hyser tillsammans cirka 4 miljoner libaneser.

Släktforskning i Libanon

Lebanese.jpg

Namnbruk

I de länder som lytt under det Osmanska imperiet, som t ex Libanon och Syrien, saknade folk släktnamn fram till omkring början av 1930-talet. Bruket av patronymikon, med namn som Yusef Girgis (Josef Georg), dvs Josef Georgs son, eller Touma Boutros (Tomas Peters son), var i stället det vanliga. Vissa libanesiska familjer tog efter 1932 europeiserade namn, som t ex Peter Jacobs eller George Thomas, andra föredrog att få ett mer arabiskt klingande efternamn, och valde namn som Boutros (arabiska för Peter). Nuförtiden har vanligtvis ett släktnamn lagts till efter förnamnet, men fortfarande kan patronymikon fungera som mellannamn, t ex Peter Jacobs Kourban eller George Thomas Khoury. Många assyrier/syrianer tar sig gamla assyriska förkristna namn, som Sargon, efter en gammal assyrisk kung.

För kvinnor gäller samma regler som för män. Förnamn följt av patronymikon och släktnamn, eller i vissa fall - om den äldsta sonen är känd (och heter Ahmed), ett filionymikon, t.ex. Samira OM Ahmed. Denna tradition gäller framförallt muslimer.

Några allmänna råd

Om man letar igenom Internet i jakt på resurser för släktforskning i Främre Orienten, finner man snart att de är få och mycket spridda. Det existerar helt enkelt inte något systematiskt tillvägagångssätt, utan man är helt hänvisad till att improvisera sig fram med hjälp av äldre släktingar och de eventuella familjelegender som kan finnas. Man skulle kunna säga att det är extra viktigt för släktforskaren med rötter i Mellanöstern, att ta vara på de personliga kunskaper hos de äldre släktingar som fortfarande minns. Brev och fotografier spelar en särskild viktig roll - och sådana brukar det finnas gott om hos familjer som flyttat till nya hemländer och hållit kontakten brevledes.

Att söka sig till likasinnade för att utbyta erfarenheter är därefter det viktigaste man kan göra. Att bilda släktforskargrupper för att gemensamt söka vägar att ta sig fram på är ofta givande och kan ge mycket bra resultat. Tillsammans kan man t.ex. undersöka om det kan finnas kyrkliga register i den kyrka man tillhör eller tillhört. Eller så kan man göra gemensamma förfrågningar hos folkbokföringsmyndigheter; hjälpa varandra med språket; tipsa varandra om hur man gör en snyggt släktträd; etc.

På den här sidan kommer successivt alla grupper med anknytning till Libanon som bildas och anmäler sig, att listas och få en länk till sig. Om du eller någon annan du känner håller på med släktforskning i Libanon - skriv i den här sidan, eller lämna en länk hit!

Länkar



Se även:



  1. SCB:s statistiska uppgifter om utrikes födda 2009