Klara

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
Klara-skivan
Klara
Utgiven av Stockholms stadsmuseum med flera
Operativsystem Windows
Ämne Databas med personuppgifter
Utgivningsår 2000
Format CD-Rom
Antal skivor 1

Välkommen på upptäcksfärd bland konstnärer, dagdrivare, tjänstemän och tjänstehjon i Klara runt sekelskiftet! Stadsdelen som kom att bli Stockholms kontoriserade City hade nära 20.000 invånare, men nästan det tiodubbla antalet, 190.000, bodde här någon gång under perioden 1878-1926. Dessa personer ur alla samhällsklasser har efterlämnat 380.000 personuppgifter i över 1.900 mantalshäften – nedslag i den lilla människans vardag i sin familj, men även nycklar till förståelsen av Stockholms sociala, ekonomiska och demografiska utveckling för hundra år sedan.

Uppgifterna har registrerats och redigerats på Stockholms Historiska Databas – en enhet i Stockholms stadsarkiv – och ges nu för första gången ut som CD-ROM-skiva. På skivan finns även ett antal illustrerade artiklar och hjälptexter om Rotemanssystemet, registreringsprinciper och sökbarhet.

Klara-CDn innehåller 380.000 poster med personuppgifter på de människor som levat i Klara-rotarna i Stockholm under åren 1878–1926. Det kan röra sig om inflyttade från sydligaste Skåne till Norrbotten och även kopplingar inom familjer ingår så man kan med lite tur följa en släkt flera gererationer. CDn innehåller även ett antal artiklar om Rotemanssystemet, registreringsprinciper och sökbarhet.

Rotemensarkivet

Klara rotemansarkiv ingår i skivan Rotemannen.

För den som vill använda skivan "Klara" finns numera skivan kvar i vissa bibliotek.