Kategori:Etniciteter

Från Wiki-Rötter
Version från den 9 september 2010 kl. 09.49 av Jojje (diskussion | bidrag) (Skapade sidan med ''''Etnicitet''', tillhörigheten till viss ethnos, betyder tillhörighet till en grupp av människor med gemensamt ursprung och egenskaper. En folkgrupp eller etnisk grupp är bi...')
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Etnicitet, tillhörigheten till viss ethnos, betyder tillhörighet till en grupp av människor med gemensamt ursprung och egenskaper. En folkgrupp eller etnisk grupp är biologiskt självreproducerande genom högre eller lägre grad av endogami, det vill säga gifte inom gruppen. Etniska grupper skiljer sig främst genom olika kultur, men de kan även skilja sig genom olika fysiologi och genetisk bakgrund. Många hävdar dock att det inte skiljer i beteendet mellan de etniska grupperna, se vidare ras och intelligens. Exempel på folkgrupper är kurder, judar, samer och svenskar.

Se vidare förklaring i Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Etnicitet

Kategorin Etniciteter innehåller information om hur man släktforskar om folkgrupper som antingen inte kan kategoriseras under någon nationalstat, eller skiljer sig åt från det aktuella landets befolkning genom t.ex. religion, så att släktforskning måste gå andra vägar.