Kapellag: Skillnad mellan sidversioner

Från Wiki-Rötter
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ingen redigeringssammanfattning
Ingen redigeringssammanfattning
 
(3 mellanliggande sidversioner av 2 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
'''Kapellag''' eller '''kapellförsamling''' var en ''församlingsdel'' som hade ett eget [[kapell]] och egen [[predikant]] eller [[komminister]], men som dessutom deltog i underhållet av ''moderförsamlingens'' kyrka och [[prästgård]]. Prästen i ett kapellag kallades ''kapellpredikant'' eller [[kaplan]]. Kapellaget kunde föra egna kyrkböcker, eller låta bli. Det hände ofta också att man hade en egen [[husförhörslängd]], men använde moderförsamlingens [[ministerialböcker]] i övrigt. Då kapellförsamlingen ofta hade syftet att så småningom bilda en egen församling, tog man successivt över hela bokföringen.
'''Kapellag''' eller '''kapellförsamling''' var en ''församlingsdel'' som hade ett eget [[kapell]] och egen [[predikant]] eller [[komminister]], men som dessutom deltog i underhållet av ''[[moderförsamling]]ens'' kyrka och [[prästgård]]. Prästen i ett kapellag kallades ''kapellpredikant'' eller [[kaplan]]. Kapellaget kunde föra egna [[kyrkböcker]], eller låta bli. Det hände ofta också att man hade en egen [[husförhörslängd]], men använde [[moderförsamling]]ens [[ministerialböcker]] i övrigt. Då kapellförsamlingen ofta hade syftet att så småningom bilda en egen församling, tog man successivt över hela bokföringen.


{{stubbe}}
{{stubbe}}


[[Kategori:Släktforskarlexikon]]
[[Kategori:Släktforskarlexikon]]
[[Kategori:Släktforskning för nybörjare]]
[[Kategori:Kyrkans organisation i Sverige‎]]

Nuvarande version från 8 november 2010 kl. 17.07

Kapellag eller kapellförsamling var en församlingsdel som hade ett eget kapell och egen predikant eller komminister, men som dessutom deltog i underhållet av moderförsamlingens kyrka och prästgård. Prästen i ett kapellag kallades kapellpredikant eller kaplan. Kapellaget kunde föra egna kyrkböcker, eller låta bli. Det hände ofta också att man hade en egen husförhörslängd, men använde moderförsamlingens ministerialböcker i övrigt. Då kapellförsamlingen ofta hade syftet att så småningom bilda en egen församling, tog man successivt över hela bokföringen.

Trad.gif

Denna artikel är bara påbörjad. Du kan hjälpa till genom att utöka den. Om du tycker att denna artikel är färdig kan du ta bort formateringen {{Stubbe}}.