Huvudsida

Från Wiki-Rötter
Version från den 8 juni 2011 kl. 15.44 av Jojje (Diskussion | bidrag)

Hoppa till: navigering, sök
Välkommen till Wiki-Rötter
Välkommen till Wiki-Rötter
-Släktforskarnas encyklopedi
Wiki-Rötter är nättidningen Rötters och Sveriges Släktforskarförbunds egen wiki för släktforskare.

Var med och utveckla Wiki-Rötter till en outsinlig källa för släktforskare att ösa ur. Dela med dig av ditt vetande i smått och stort och samverka till att göra Wiki-Rötter till det viktigaste uppslagsverket både för nybörjare och för veteraner.

Läs artiklar
Skriv artiklar
Snabblänkar
Utvald artikelNominera en artikel
Adolf Badin, (1750-1822), var en hovtjänare, ursprungligen en slav, som verkade som betjänt hos drottning Lovisa Ulrika, mest som ett uttryck för dåtidens intresse för exotisk kuriosa.

Invandringen till Sverige
startade i och med att inlandsisen drog sig tillbaka för omkring 12-13 000 år sedan. Vi är alltså alla invandrare i detta långtidsperspektiv. Moderna populationsgenetiska studier visar dock att dagens etniska svenskar till omkring 85% härstammar från de första jägar-samlargrupperna. Det innebär att den invandring som kommit från avlägsnare delar av omvärlden efter detta måste ha varit relativt blygsam. Den invandring Sverige upplever idag är därmed den största migrationsrelaterade demografiska förändringen i Sverige sedan istiden.

Vid kristendomens ankomst till Skandinavien verkade många utländska missionärer som de som förde hit den nya religionen. Många var från de brittiska öarna, och faktum är att alla våra tidiga helgon (utom Ansgar) var från Storbritannien eller Irland. Och då de första kristna svenska kungarna lät prägla de första svenska mynten i Sigtuna, före förra millenieskiftet, hette myntmästarna Godwine, Leofman, Snelling och Ulfketil, några av de kända dåtida anglosaxarna. När så kyrkobyggandet och klosterväsendet tog fart under tidig medeltid, följde med det en betydande invandring av specialiserade hantverkare och lärda munkar från kontinenten, vilket betydde enormt mycket för kulturen i Sverige. Praktiskt taget alla arkitekter och stenhuggarmästare var mellan- eller sydeuropéer, och klosterväsendets lärdomar måste anses vara en av de viktigaste faktorerna för civiliserandet av Skandinavien.

Läs hela artikeln...

Arkiv Digital
Stöd Rötters Vänner!
Rötterbokhandeln
Annonsera på Wiki-Rötter