Huvudsida

Från Wiki-Rötter
Version från den 31 mars 2011 kl. 14.55 av Jojje (diskussion | bidrag) (putsning och komplettering)
Hoppa till: navigering, sök
Välkommen till Wiki-Rötter
Välkommen till Wiki-Rötter
-Släktforskarnas encyklopedi
Wiki-Rötter är nättidningen Rötters och Sveriges Släktforskarförbunds egen wiki för släktforskare.

Var med och utveckla Wiki-Rötter till en outsinlig källa för släktforskare att ösa ur. Dela med dig av ditt vetande i smått och stort och samverka till att göra Wiki-Rötter till det viktigaste uppslagsverket både för nybörjare och för veteraner.

Läs artiklar
Skriv artiklar
Snabblänkar
Utvald artikelNominera en artikel
Codex Mendoza, en spansk handskrift från 1540 som bl.a. beskriver aztekernas hieroglyfer.

Paleografi
(av grekiskans παλαιός, "gammal", och γράφω, "skriva") är vetenskapen om skriftens utveckling och användning i äldre tid, samt i släktforskningssammanhang, läsning och tolkning av äldre handskrifter.

Första gången termen "paleografi" användes var omkring år 1708 av Bernard de Montfaucon, en benediktinmunk vars Palaeographia graeca förblev ett standardverk inom området i mer än ett århundrade.

För "vanliga" svenska släktforskare är det främsta problemet att man sedan medeltiden använt sig av den "tyska (nygotiska) stilen", vilken innehåller ett antal varianter på bokstäver som idag känns föråldrade. Den tyska handstilen motsvarades också av den tryckta frakturstilen, som även den kan vara svår att läsa för dagens svenskar. Dagens handstil är inte ny, utan egentligen äldre än den tyska handstilen, och kallas latinsk handstil. Den latinska handstilen har använts i södra Europa sedan antiken.

Också gammalstavningen, äldre benämningar och personliga stilar utgör ett problem för den som försöker läsa äldre handstilar. Det är alltså inte bara bokstävernas utseende och variation som gör läsningen svårare.

Läs hela artikeln...

Arkiv Digital
Stöd Rötters Vänner!
Rötterbokhandeln
Annonsera på Wiki-Rötter