Skillnad mellan versioner av "Huvudsida"

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
(korrigering)
(ny utvald artikel)
Rad 62: Rad 62:
 
| valign="top" |  
 
| valign="top" |  
 
<div style="margin-left:10px;">  
 
<div style="margin-left:10px;">  
[[Fil:Svedjefinnar.jpg|300px|right]]
+
[[Fil:Conquistadores.jpg|320px|right]]
<big>'''Svedjefinnar'''</big><br>eller '''skogsfinnar''' kallas den grupp [[finnar]] som med början i andra hälften av 1500-talet [[Invandringen till Sverige|invandrade]] till mellersta Sveriges skogstrakter, från framförallt Savolax i den östra rikshalvan Finland, för att livnära sig på ''svedjebruk''.
+
<big>'''Den spanska kolonisationen av Amerika'''</big><br>''Latinamerika'', dvs ''Syd- och Mellanamerika'', samt den södra halvan av ''Nordamerika'', koloniserades av europeerna på mindre än hundra år. Det var främst spanjorer och portugiser, dåtidens starkaste makter, som erövrade och bosatte sig i glesa skaror och beblandade sig med ursprungsbefolkningen.
  
Omkring 1570 beräknas de första finnarna ha slagit sig ner i de svenska utskogarna. Hertig Karl ville dryga ut sina skatteinkomster och underlättade nya bosättningar i de trakter som fortfarande härjades av norsk-danska trupper efter det ''nordiska sjuårskriget''. Där fanns nämligen många övergivna torp och stora ödemarker som dels behövde befolkas och dels utgjorde tänkbara inkomstkällor.
+
Efter ''Christofer Columbus'' upptäckt av Nya Världen år 1492, startade en snabb och effektiv kolonisering av dubbelkontinenten Amerika. Spanjorerna koloniserade den nordligaste delen, samt Sydamerikas kuster gentemot Karibiska sjön och Stilla Havet. Koloniseringen av de sydligaste delarna av Sydamerika skedde främst norrifrån, från Peru.
  
Kring 1600-talets början startade den andra stora [[immigration|invandringsvågen]]. Denna gång huvudsakligen från Savolax i sydöstra Finland. Hertig Karl hade nu tagit över styret av landet som dess riksföreståndare, och upphävde invandringsförbudet. Strömmen av finska invandrare kulminerade efter hungeråren 1601-1603, som orsakades av kalla och regniga somrar, och riktades nu mot nordligare delar av mellansverige, framför allt skogsområdena i ''västra Hälsingland'', ''Gästrikland'' och ''Bergslagen''. Det är nu som finnarna etablerar sig i ''Dalarna'' på allvar.
+
Fram till år 1775 skickade den spanska staten kolonisatörer främst från de centrala och södra delarna av det nutida Spanien. Folk var vanligen från regionerna Kastilien, Extremadura eller Andalusien. '''Consejo de Indias''' ("indienrådet"), som var den spanska myndighet som styrde koloniseringen, tillät inte folk från Katalonien, Aragonien, Baskien och Galicien att fara till Amerika. Efter 1775 öppnade emellertid kung Karl III av Spanien Amerika för kolonisatörer även från dessa regioner. Emigrationen från Spanien dokumenterades noga av ''Consejo de Indias'' som äger ett omfattande [[arkiv]], '''''Archivo General de Indias''''', över alla handlingar, också genealogiska, rörande kolonierna... Ett eldorado för den släktforskare som har rötter i Latinamerika!
  
'''[[Svedjefinnar|Läs hela artikeln...]]'''
+
'''[[Den spanska kolonisationen av Amerika|Läs hela artikeln...]]'''
  
 
</div>
 
</div>

Versionen från 16 februari 2011 kl. 13.59

Välkommen till Wiki-Rötter
Välkommen till Wiki-Rötter
-Släktforskarnas encyklopedi
Wiki-Rötter är Rötters och Sveriges Släktforskarförbunds egen wiki för släktforskare.

Allt som skrivs i Wiki-Rötter skall ha direkt koppling till ämnet släktforskning.
Övrigt som inte direkt har anknytning till släktforskning hänvisas till Wikipedia.
Alla släktforskare är välkomna att dela med sig av sin kunskap i smått och stort och
samverka till att göra Wiki-Rötter till en kunskapskälla både för nybörjare och veteraner.

Läs artiklar
Skriv artiklar
Snabblänkar
Utvald artikelNominera en artikel
Conquistadores.jpg

Den spanska kolonisationen av Amerika
Latinamerika, dvs Syd- och Mellanamerika, samt den södra halvan av Nordamerika, koloniserades av europeerna på mindre än hundra år. Det var främst spanjorer och portugiser, dåtidens starkaste makter, som erövrade och bosatte sig i glesa skaror och beblandade sig med ursprungsbefolkningen.

Efter Christofer Columbus upptäckt av Nya Världen år 1492, startade en snabb och effektiv kolonisering av dubbelkontinenten Amerika. Spanjorerna koloniserade den nordligaste delen, samt Sydamerikas kuster gentemot Karibiska sjön och Stilla Havet. Koloniseringen av de sydligaste delarna av Sydamerika skedde främst norrifrån, från Peru.

Fram till år 1775 skickade den spanska staten kolonisatörer främst från de centrala och södra delarna av det nutida Spanien. Folk var vanligen från regionerna Kastilien, Extremadura eller Andalusien. Consejo de Indias ("indienrådet"), som var den spanska myndighet som styrde koloniseringen, tillät inte folk från Katalonien, Aragonien, Baskien och Galicien att fara till Amerika. Efter 1775 öppnade emellertid kung Karl III av Spanien Amerika för kolonisatörer även från dessa regioner. Emigrationen från Spanien dokumenterades noga av Consejo de Indias som äger ett omfattande arkiv, Archivo General de Indias, över alla handlingar, också genealogiska, rörande kolonierna... Ett eldorado för den släktforskare som har rötter i Latinamerika!

Läs hela artikeln...

Arkiv Digital
Stöd Rötters Vänner!
Rötterbokhandeln
Annonsera på Wiki-Rötter