Skillnad mellan versioner av "Huvudsida"

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
(ny utvald artikel: svedjefinnar)
Rad 62: Rad 62:
 
| valign="top" |  
 
| valign="top" |  
 
<div style="margin-left:10px;">  
 
<div style="margin-left:10px;">  
[[Fil:Läsapparat.jpg|right|Läsapparat modell större]]
+
[[Fil:Svedjefinnar.jpg|300px|right]]
<big>'''Mikrofilmning'''</big> av dokument är först och främst ett sätt att ''spara utrymme''. Stora dokument i [[folioformat]] har avfotograferats och blivit små som frimärken, och senare, när ''mikrofichen'' blev vanlig, små som lillfingernaglar. På en enda mikrofilmrulle har ibland flera kyrkböcker fått plats, och i några få vykortstora mikroficher kunde det rymmas en hel kyrkbok.
+
<big>'''Svedjefinnar'''</big><br>eller '''skogsfinnar''' kallas den grupp [[finnar]] som med början i andra hälften av 1500-talet [[Invandringen till Sverige|invandrade]] till mellersta Sveriges skogstrakter, från framförallt Savolax i östra Finland, för att livnära sig på ''svedjebruk''.
  
Metoden har använts av många arkiv och företag, som alternativ till tjocka handlingar och kataloger. Men det var först när [[mormonerna]] började avfotografera [[kyrkböcker]] runt om i världen, strax efter andra världskriget, som den blev till nytta för släktforskningen.
+
Omkring 1570 beräknas de första finnarna ha slagit sig ner i de svenska utskogarna. Hertig Karl ville dryga ut sina skatteinkomster och underlättade nya bosättningar i de trakter som fortfarande härjades av norsk-danska trupper efter det ''nordiska sjuårskriget''. Där fanns nämligen många övergivna torp och stora ödemarker som dels behövde befolkas och dels utgjorde tänkbara inkomstkällor.
 +
 
 +
Kring 1600-talets början startade den andra stora invandringsvågen. Denna gång huvudsakligen från Savolax i sydöstra Finland. Hertig Karl hade nu tagit över styret av landet som dess riksföreståndare, och upphävde invandringsförbudet. Strömmen av finska [[invandrare]] kulminerade efter hungeråren 1601-1603, som orsakades av kalla och regniga somrar, och riktades nu mot nordligare delar av mellansverige, framför allt skogsområdena i ''östra Hälsingland'', ''Gästrikland'' och ''Bergslagen''. Det är nu som finnarna etablerar sig i ''Dalarna'' på allvar.
 +
 
 +
[[Svedjefinnar|Läs hela artikeln...]]'''
  
[[Fil:Mikrofilm.jpg|200px|thumb|left|Mikrofilm på rulle]]
 
I Sverige var det fram till 1980-talet vanligast att släktforskarna antingen satt i [[landsarkiv]]en och läste originalhandligar, eller reste omkring i ''församlingarna'' där kyrkböckerna fanns kvar. När så mormonerna påbörjade mikrofilmningen av kyrkoarkiven, fick de flesta ''länsbibliotek'' en omgång mikrofilmsrullar med länets kyrkböcker, som i sin tur kunde fjärrlånas till det bibliotek den enskilde släktforskaren var bosatt vid - förutsatt att det fanns '''läsapparater''' på plats. Det var en stor framgång på sin tid, även om filmerna kunde dröja flera månader innan de blev tillgängliga för beställaren.
 
[[Mikrofilmning|Läs hela artikeln...]]'''
 
 
</div>
 
</div>
 
|}
 
|}

Versionen från 28 januari 2011 kl. 16.05

Välkommen till Wiki-Rötter
Välkommen till Wiki-Rötter
-Släktforskarnas encyklopedi
Wiki-Rötter är Rötters och Sveriges Släktforskarförbunds egen wiki för släktforskare.

Allt som skrivs i Wiki-Rötter skall ha direkt koppling till ämnet släktforskning.
Övrigt som inte direkt har anknytning till släktforskning hänvisas till Wikipedia.
Alla släktforskare är välkomna att dela med sig av sin kunskap i smått och stort och
samverka till att göra Wiki-Rötter till en kunskapskälla både för nybörjare och veteraner.

Läs artiklar
Skriv artiklar
Snabblänkar
Utvald artikelNominera en artikel
Svedjefinnar.jpg

Svedjefinnar
eller skogsfinnar kallas den grupp finnar som med början i andra hälften av 1500-talet invandrade till mellersta Sveriges skogstrakter, från framförallt Savolax i östra Finland, för att livnära sig på svedjebruk.

Omkring 1570 beräknas de första finnarna ha slagit sig ner i de svenska utskogarna. Hertig Karl ville dryga ut sina skatteinkomster och underlättade nya bosättningar i de trakter som fortfarande härjades av norsk-danska trupper efter det nordiska sjuårskriget. Där fanns nämligen många övergivna torp och stora ödemarker som dels behövde befolkas och dels utgjorde tänkbara inkomstkällor.

Kring 1600-talets början startade den andra stora invandringsvågen. Denna gång huvudsakligen från Savolax i sydöstra Finland. Hertig Karl hade nu tagit över styret av landet som dess riksföreståndare, och upphävde invandringsförbudet. Strömmen av finska invandrare kulminerade efter hungeråren 1601-1603, som orsakades av kalla och regniga somrar, och riktades nu mot nordligare delar av mellansverige, framför allt skogsområdena i östra Hälsingland, Gästrikland och Bergslagen. Det är nu som finnarna etablerar sig i Dalarna på allvar.

Läs hela artikeln...

Arkiv Digital
Stöd Rötters Vänner!
Rötterbokhandeln
Annonsera på Wiki-Rötter