Skillnad mellan versioner av "Hjälpsidor:Börja skriva artiklar"

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
Rad 1: Rad 1:
 
Alla kan '''skriva en ny artikel''' på Wiki-Rötter. Det enda du behöver göra är att skapa ett konto på Wiki-Rötter för att börja dela med dig av dina kunskaper. [[Special:Inloggning/signup|Skapa ett konto här]]
 
Alla kan '''skriva en ny artikel''' på Wiki-Rötter. Det enda du behöver göra är att skapa ett konto på Wiki-Rötter för att börja dela med dig av dina kunskaper. [[Special:Inloggning/signup|Skapa ett konto här]]
  
Det viktiga är den text du skriver och de källor du anger. Om något blir fel kan det fixas senare av dig eller av oss andra. På [[Special:Önskade_sidor|Önskelistan]] kan du få inspiration till artiklar som behövs. Där kan du även lägga till sina egna önskemål om artiklar som du själv är förhindrad att skriva. Du kan även titta på [[Kategori:Stubbar|stubbar]]. En "[[Hjälpsidor:Vad är en stubbe?|stubbe]]" är en artikel som bara är påbörjad och behöver mera material. Du kan även själv skapa en stubbe genom att skriva '''<nowiki>{{Stubbe}}</nowiki>''' högst upp i artikeln för att infoga stubbe-rutan. [[Hjälpsidor:Vad är en stubbe?|Läs mer om stubbar här]].
+
Det viktiga är den text du skriver och de källor du anger. Om något blir fel kan det fixas senare av dig eller av oss andra. På [[Special:Önskade_sidor|Önskelistan]] kan du få inspiration till artiklar som behövs. Du kan även titta på Kategori:Stubbar|stubbar. Där kan du även lägga till sina egna önskemål om artiklar som du själv är förhindrad att skriva. En "[[Hjälpsidor:Vad är en stubbe?|stubbe]]" är en artikel som bara är påbörjad och behöver mera material. Du kan även själv skapa en stubbe genom att skriva '''<nowiki>{{Stubbe}}</nowiki>''' högst upp i artikeln för att infoga stubbe-rutan. [[Hjälpsidor:Vad är en stubbe?|Läs mer om stubbar här]].
  
 
==Att tänka på innan==
 
==Att tänka på innan==

Versionen från 14 oktober 2010 kl. 16.08

Alla kan skriva en ny artikel på Wiki-Rötter. Det enda du behöver göra är att skapa ett konto på Wiki-Rötter för att börja dela med dig av dina kunskaper. Skapa ett konto här

Det viktiga är den text du skriver och de källor du anger. Om något blir fel kan det fixas senare av dig eller av oss andra. På Önskelistan kan du få inspiration till artiklar som behövs. Du kan även titta på Kategori:Stubbar|stubbar. Där kan du även lägga till sina egna önskemål om artiklar som du själv är förhindrad att skriva. En "stubbe" är en artikel som bara är påbörjad och behöver mera material. Du kan även själv skapa en stubbe genom att skriva {{Stubbe}} högst upp i artikeln för att infoga stubbe-rutan. Läs mer om stubbar här.

Att tänka på innan

Innan du överväger att skapa en ny artikel:

  1. Kontrollera att ämnet inte redan har en artikel: Sök först i Wiki-Rötter för att försäkra dig om att det inte redan finns en artikel om ämnet, kanske under en annan titel. Om du hittar en artikel där informationen passar är det bättre att du lägger informationen där, i stället för att skapa en ny artikel.
  2. Tänk igenom om ämnet passar på Wiki-Rötter: Om du skapar en artikel om något som inte uppfattas ha någon relevans inom släktforskning kommer artikeln att raderas och arbetet gå till spillo.

Hur gör man för att skapa en ny artikel?

Det finns olika sätt att skapa nya artiklar:

  1. Det klassiska sättet är att klicka på en röd länk i en befintlig artikel, och börja skriva. På detta sätt bygger man vidare på nätet av artiklar – utan länkar finns en risk att färre läsare och medredaktörer hittar artikeln.
  2. Du kan även skapa artikeln genom att fylla i artikelns namn i formuläret här nedan, trycka skapa sida, skriva artikeln och spara. Du ser ett formulär för att börja skriva i en tom textruta.

Hur skriver man en artikel?

Här kan du lära dig de vanligaste wiki-formateringarna: Hjälpsidor:Formatering