Skillnad mellan versioner av "Hjälp-forum/Hjälp-forum/Församlingsfrågor"

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
(Hantering av lands/stadsförsamling)
 
(5 mellanliggande versioner av 3 användare visas inte)
Rad 27: Rad 27:
  
 
:::[[Odensjö (F)]] ska tas bort då det är en ortbeskrivning och inte församling. Detta enl tidigare beslut i motsvarande fall.--[[Användare:Edis|Edis]] 16 december 2010 kl. 21.38 (CET)
 
:::[[Odensjö (F)]] ska tas bort då det är en ortbeskrivning och inte församling. Detta enl tidigare beslut i motsvarande fall.--[[Användare:Edis|Edis]] 16 december 2010 kl. 21.38 (CET)
 +
::::Enligt sockensök finns det en församling med namnet Odensjö i Småland så den har nog existensberättigande.--[[Användare:Cognatus|Cognatus]] 19 december 2010 kl. 22.38 (CET)
 +
 +
:::::Njae. [[Odensjö (G)]] är en församling som finns på wikin oxå och ska finnas. Men [[Odensjö (F)]] är en beskrivning av en tätort (ej församling) nära Jönköping. Jojje tog bort Kategori för tätort och de sidor som använde kategorin men det finns ett antal kvar. Dessutom många länkar till till borttagna sidor så nu är de i toppen på listan av Önskade sidor. Jag fick inget svar om de skulle vara eller inte så jag gjorde ingen åtgärd. Diskussionen ovan var ett antal som bytte län på 70talet.--[[Användare:Edis|Edis]] 19 december 2010 kl. 23.09 (CET)
 +
 +
::::::OK, då raderar jag den.--[[Användare:Cognatus|Cognatus]] 19 december 2010 kl. 23.15 (CET)
 +
:::::::Notera att källmaterial för exempelvis Femsjö och övriga församlingar som tillhör Hylte kommun numera finns vid Landsarkivet i Lund och inte i Vadstena. Hylte (N) är ingen församling eller socken utan ingår i Färgaryd.--[[Användare:Ljungbykompani|Ljungbykompani]] 26 december 2010 kl. 19.36 (CET)
 +
 +
----
 +
 +
Behöver lite input när det gäller delade/ihopslagna församlingar som diskuterats här ovan. Om man tar exemplet Eksjö; först var det en  församling, som seda sedan brutits isär till en Stads- och en Landsförsamling för att sedan slås ihop till en stor församling som omfattar fler församlingar än bara stads och lands. Ska man lägga upp en artikel för var och en dirigeringssida?--[[Användare:Cognatus|Cognatus]] 22 mars 2011 kl. 09.48 (CET)

Nuvarande version från 22 mars 2011 kl. 10.48

När det gäller församlingarna på Wiki-Rötter finns det frågor som behöver lösas. När problemen får lösning bör de föras in i på lämpliga platser i mall eller hjälpsidor.


Hantering av lands/stadsförsamling

Ska de beskrivas var för sig eller föras ihop till en samlad sida? Förs de ihop bör delarna beskrivas med uppdelade tillhörighetstabeller. Vid en sammanslagen beskrivning kan omdirigeringssior användas för att få med alla varianter av namn i Kategorin. Finns det fler aspekter?--Edis 22 november 2010 kl. 22.00 (CET)

Ingen som har info el åsikt. Nu finns det en mix av hanteringar--Edis 19 december 2010 kl. 22.27 (CET)

Jag är nog för att hålla isär dem.--Cognatus 19 december 2010 kl. 22.33 (CET)

Hantering av röda länkar

Det börjar bli bekymmersamt många "röda" (tomma) länkar kopplade till de många församlingar som läggs in på Wiki-Rötter. Jag anser att det är författarens skyldighet att se till att dessa tomma länkar fylls med ett vettigt innehåll. De värsta exemplen på tomma länkar är följande: Åklagardistrikt ‎(134 länkar), Kronofogdedistrikt ‎(134 länkar), Militär indelning ‎(134 länkar) och Småland ‎(114 länkar). Vem tar ansvar för att dessa fylls med information? Jojje 24 november 2010 kl. 10.32 (CET)

Tja de är toppen av isberget. Alla listade utom småland är direkt ur församlingsmallen. Jag känner själv att det är lite svårt att beskriva tex kronofogdedistrikt då jag inte vet ett smack om detta. Småland kan man ev fixa till men då bör man veta vad man ska skriva per lanskap.. Efter dessa i toppen finns härader och kontrakt och liknande förvaltningstukturer. Jag har uppdaterat några men vill gärna få feedback innan jag gör för många. I andra ändan av 'önskade sidor' finns många hundra länkar till enskilda gårdar i församlingar. Ligger det inom wikins område eller ska det klassas som hembygdsforskning? Det vore bra om wikins 4 administratörer driver projekt för att klargöra vad som ska finnas med på wikin samt hur det ska se ut/mallar, kategorier etc. Vi har nu en hyffsat fungerande mall för församlingar med det finns frågor att lösa. Tex hantering av städer där det nu ser olika ut. Nu jobbar alla i sin riktning utan styrning och mycket lite diskussioner. --Edis 24 november 2010 kl. 14.29 (CET)

Hantering av felaktig länsbokstav

Ser att ganska många församlingar har felaktig länsbokstav. Det gäller alla som tillhör Hylte kommun vilka skall ha N som länsbokstav. Bolmsö och Tannåker tillhör numera Ljungby kommun med G som länsbokstav. Vet någon hur man enkelt utför ändringen?

Nej inte enkelt. Men frågan är vad som är rätt. Jag tittade på Femsjö som bytte från Jönk län till Hallands 1974. Så vilket är rätt ur släktforkningssynvinkel? Då tycker jag perioden innan 74 är viktigare. Men jag kan också tänka mig att behålla Femsjö (F) samt lägga upp Femsjö (P) som en omdirigeringssida till (F). Men när det tex gäller nutida län som Västra Götaland el Skånes län tycker jag inte dess bokstäver ska användas utan de tidigare som tex skaraborgs län. Under läns beskrivningar bör de församlingar som bytt län listas i båda länen.--Edis 15 december 2010 kl. 19.26 (CET)
Län är ett begrepp som kommer att skapa förvirring på grund av dess ombytlighet. Beträffande församlingarna i storlänen så används säkerligen de äldre beteckningarna såsom (R) Skaraborgs län. Även här finns det sentida förändringar såsom Habo och Mullsjö kommuner som överfördes till Jönköpings län (F) 1998, men ligger naturligtvis fortfarande i Västergötland och Femsjö (N) ligger fortfarande i Småland. Däremot tror jag inte att Odensjö (F) är någon församling utan en tätort i Barnarp (F). Anbytarforum har gjort indelningen efter landskap vilket ger en bättre stabilitet utan förändringar genom åren.--Ljungbykompani 16 december 2010 kl. 06.03 (CET)
Vi håller oss till de vedertagna begreppen. Således följer vi den länsindelning som anges i landsarkiven och av operatörer som t.ex. Genline och Arkiv Digital. Att skapa oordning genom att ange de nyare beteckningarna och indelningarna för länen gör ingen som helst nytta för släktforskarna som är de som nyttjar Wiki-Rötter. Finns osäkerhet om vilken beteckning en församling ska ha, gå till SVAR:s hemsida och se efter där. - Jojje 16 december 2010 kl. 09.07 (CET)
Odensjö (F) ska tas bort då det är en ortbeskrivning och inte församling. Detta enl tidigare beslut i motsvarande fall.--Edis 16 december 2010 kl. 21.38 (CET)
Enligt sockensök finns det en församling med namnet Odensjö i Småland så den har nog existensberättigande.--Cognatus 19 december 2010 kl. 22.38 (CET)
Njae. Odensjö (G) är en församling som finns på wikin oxå och ska finnas. Men Odensjö (F) är en beskrivning av en tätort (ej församling) nära Jönköping. Jojje tog bort Kategori för tätort och de sidor som använde kategorin men det finns ett antal kvar. Dessutom många länkar till till borttagna sidor så nu är de i toppen på listan av Önskade sidor. Jag fick inget svar om de skulle vara eller inte så jag gjorde ingen åtgärd. Diskussionen ovan var ett antal som bytte län på 70talet.--Edis 19 december 2010 kl. 23.09 (CET)
OK, då raderar jag den.--Cognatus 19 december 2010 kl. 23.15 (CET)
Notera att källmaterial för exempelvis Femsjö och övriga församlingar som tillhör Hylte kommun numera finns vid Landsarkivet i Lund och inte i Vadstena. Hylte (N) är ingen församling eller socken utan ingår i Färgaryd.--Ljungbykompani 26 december 2010 kl. 19.36 (CET)

Behöver lite input när det gäller delade/ihopslagna församlingar som diskuterats här ovan. Om man tar exemplet Eksjö; först var det en församling, som seda sedan brutits isär till en Stads- och en Landsförsamling för att sedan slås ihop till en stor församling som omfattar fler församlingar än bara stads och lands. Ska man lägga upp en artikel för var och en dirigeringssida?--Cognatus 22 mars 2011 kl. 09.48 (CET)