Hjälp-forum/Hjälp-forum/Externa URL:er

Från Wiki-Rötter
Version från den 7 november 2010 kl. 17.11 av AndersB (Diskussion | bidrag)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Ska man ha nån praxis för hur man skriver externa länkar? Normalt i HTML gör man en del av texten klickbar, i Mediawiki kan man också skapa en numrerad länk genom att bara ange URL:en inom enkla klamrar [1] eller man kan skriva URL:en i klartext så man ser vilken adress det är http://www.genealogi.se. På nån sida har man t.o.m. lagt en URL utan att skapa en länk (www.genealogi.se).

Det första exemplet är enligt mig att föredra. Det andra är svårare att se och klicka på, men kanske har sina användnings områden. Den tredje kan skapa förvirring där adressen inte ger någon ledtråd vart länken leder och framför allt kan det bli otympligt vid vissa adresser som genererade av databaser och är löjligt långa. Det fjärde exemplet är inte vidare praktiskt, länkar ska vara klickbara. Fluffen 6 november 2010 kl. 10.03 (CET)
Instämmer att alternativ 1 är bäst. AndersB 6 november 2010 kl. 12.23 (CET)
Sen vill jag poängtera att i löpande text i en artikel så är väl praxis att INTE länka bort från wikin utan skapa en intern länk till en annan sida där objektet för länken beskrivs samt även länkas till externt. Vill man länka ut från wikin i artikeln ska man väl göra det under "Externa länkar" i slutet på artikeln.--Cognatus 6 november 2010 kl. 22.03 (CET)

(råkade starta en ny sida om detta, Jojje kan ta bort den. Lägger in det här i stället)

Det finns olika sätt att skriva länkar i en Wiki. Interna länkar, dvs inom Wiki-Rötter, skrivs med dubbla hakparenteser. Externa länkar, dvs alla andra länkar, bör helst samlas längst ned i en artikel under en egen rubrik. Den vanligaste och av Wikipedia rekommenderade formateringen av externa länkar är följande, och jag tycker att vi försöker hålla oss till detta även i Wiki-Rötter. Alltså att inom enkla hakparenteser skriva först URL-en, ett mellanslag och sedan den beskrivande texten.

Exempel:

Externa länkar

== Externa länkar ==
* [http://www.riksarkivet.se/default.aspx?id=2136&refid=1021 Riksarkivets webbplats]
* [http://www.nad.ra.se/ Nationella arkivdatabasen (NAD)]

AndersB 7 november 2010 kl. 17.11 (CET)