Skillnad mellan versioner av "Härjedalen"

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
(tillägg litteratur)
Rad 13: Rad 13:
  
 
===Övrigt===
 
===Övrigt===
Älvros socken har bl.a. en by som heter ''Remmen''. En annan ort är [[Överhogdal (Z)| Överhogdal]] där man 1910 upptäckte ''Överhogdalsvävarna''.
+
I[[Överhogdal (Z)| Överhogdal]] upptäckte man 1910 de medeltida s.k. ''Överhogdalsbonaderna'', som numera förvaras i Jämtlands läns museum Jamtli.
  
 
==Landskapets namn==
 
==Landskapets namn==

Versionen från 8 april 2013 kl. 21.50

Trad.gif

Denna artikel är bara påbörjad. Du kan hjälpa till genom att utöka den. Om du tycker att denna artikel är färdig kan du ta bort formateringen {{Stubbe}}.

Denna artikel är i nedkortad form delvis baserad på Wikipedia.

Härjedalen är ett landskap i Norrland i mellersta Sverige och ingår i Jämtlands län. Härjedalen gränsar i söder till Dalarna, i väster till Trøndelag i Norge och i norr till Jämtland och i öster till Medelpad och Hälsingland.

Innehåll

Geografiska platser

I Härjedalens kommun de f.d. församlingarna/socknarna Hede, Lillhärdal, Linsell, Ljusnedal, Sveg, Vemdalen, Älvros och Överhogdal, samt Storsjö i härjedalsdelen av Bergs kommun, Jämtlands län. Samtliga dessa, utom Ljusnedals församling, utgjorde egna kommuner åren 1863-1951. Ljusnedal var som bruksförsamling inte egen kommun, utan ingick i Tännäs kommun.

Tätorter

Det är det enda landskapet i Sverige där det aldrig funnits någon stad. Betydande tätorter är Hede, Funäsdalen, Lillhärdal, Sveg, Vemdalen.

Övrigt

I Överhogdal upptäckte man 1910 de medeltida s.k. Överhogdalsbonaderna, som numera förvaras i Jämtlands läns museum Jamtli.

Landskapets namn

Namnet kan härledas från fornvästnordiska Herjárdalr. Landskapet har fått sitt namn efter vattendraget Härjån. Härj- i Härjån betyder i sin tur "stenig terräng" eller "stenig botten" varvid Härjedalen har betydelsen den steniga åns dal.

Historia

  • Här kan skrivas en beskrivning an landskapets historia i korthet.

Härjedalen var tidigt ett historiskt norskt område och utgjorde en del av Trondheim hovedlen. Landskapet tillföll Sverige år 1645.

Administrativ indelning

  • Här kan skrivas information om landskapets indelning.

Forskningskällor

Digitalt material

Tryckt litteratur

(som inte specifikt rör enskild socken)

  • Hernösands stifts herdaminne : bidrag till kännedomen om prästerskap och kyrkliga förhållanden till tiden omkring Luleå stifts utbrytning. Del 1-4 / av Leonard Bygdén. Supplementband och personregister, utg.2004 / sammanställt av Carl Szabad.
  • Härjedalen : natur och kulturhistoria / av Erik J Bergström, Gert Magnusson, Jan Raihle.
  • Härjedalens förlorade söner : Sveriges knektrov 1646-1718 / av Erik J Bergström.
  • Härjedalens ortnamn och bygdesägner / av Erik Modin.
  • Jämtlands och Härjedalens historia. Band 1-5. (1945-1991).
  • Samlingar til en beskrifning öfwer Norrland : Andra och tredje samlingen om Jämtland och Herjedalen] / av Abraham Abrahamsson Hülphers. 1912[1775] - Faksimilutg.

Arkivalier

Referenser


Externa länkar