Genealogiska Föreningen

Från Wiki-Rötter
Version från den 23 april 2011 kl. 14.03 av Mats (diskussion | bidrag)
Hoppa till: navigering, sök
Genealogiska Föreningens logotype

Genealogiska Föreningen (GF) är Sveriges äldsta rena släktforskningsförening, grundad 1933, med säte i Stockholm. GF är en riksförening, och under de första decennierna bildades en rad regionala föreningar, anslutna till huvudföreningen. Dessa föreningar är nu fristående, och GF är idag en förening som har hela Sverige som arbetsområde. Genealogiska Föreningen är sedan 1998 ansluten till Sveriges Släktforskarförbund.

Över åren har föreningen skaffat sig ett ansenligt genealogiskt bibliotek och arkiv (Släktforskarnas Arkiv och Bibliotek) som finns att besöka i Solna. Föreningen ger sedan 1950 ut tidskriften Släkt och Hävd.

På senare år har föreningen bättre kunnat leva upp till sin status som riksförening genom att aktivt satsa på internet. Samlingarna registreras och digitaliseras och görs tillgängliga på föreningens hemsida. Den unika samlingen av familjenotiser från 1936 och framåt är ett bra exempel på detta, där materialet efterhand som det digitaliseras blir tillgängligt på medlemssidorna.

Genealogiska Föreningens Klipparkiv

Genealogiska Föreningens Klipparkiv är en stor klippsamling med familjenotiser mestadels hämtade ur Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter.

Historik

1936 började man inom Genealogiska Föreningen dagligen klippa familjeannonser och personnotiser ur Svenska Dagbladet och sortera dem släktnamnsvis. 1967 utvidgade man projektet och började klippa även ur Dagens Nyheter. Klippsamlingen omfattar i dag ett femtiotal hyllmeter kartonger och lådor med ark (folio och A4) fyllda med tidningsurklipp.

Varje ark upptar ett släktnamn, ibland med stavningsvarianter. Inom arken är ordningen kronologisk. Tittar man på samtliga ark med ett visst efternamn så finner man alltså födelse-, lysnings-, vigsel- och dödsannonser, minnesrunor mm inom släkter med detta efternamn. Om man vet datum kan man göra sökningen snävare. Det bör påpekas att notiserna i dessa två Stockholmstidningar var mer rikstäckande då än vi idag har benägenhet att tro.

Klipparkivet på nätet

Alla tidningsklipp i den äldre serien med efternamn som börjar på bokstaven A (förutom Andersson) har fotograferats inom projektet DIGiSAM, ett samarbetsprojekt mellan GF och föreningen DIS som löpte till maj 2010. Dessa finns fritt tillgängliga för samtliga besökare på GFs startsida. Den kompletta samlingen, från A till Ö, som färdigställdes till augusti 2010 har man endast tillgång till som medlem i Genealogiska Föreningen.

Den äldre serien omfattar 174 arkivkartonger med familjenotiser uppklistrade på folioark - ett omfång som resulterat i 62 000 fotografier i nätversionen. Den yngre serien fotograferas och indexeras för närvarande, med mål att ha detta klart till sommaren 2011. Dess omfång är två till tre gånger så stort.

CD/DVD-skivor

GF har tagit fram ett flertal olika CD-, och DVD-skivor:

Externa länkar