FamilySearch: Skillnad mellan sidversioner

34 byte lades till ,  27 november 2013 kl. 10.26
ingen redigeringssammanfattning
Ingen redigeringssammanfattning
Ingen redigeringssammanfattning
Rad 1: Rad 1:
[[Fil:FamilySearch 2013 logo.svg.png|right|FamilySearchs logotyp]]
[[Fil:FamilySearch 2013 logo.svg.png|right|FamilySearchs logotyp]]
'''FamilySearch''' är en släktforskningsorganisation som ägs och drivs av [[Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga]] vanligtvis kallad Mormonkyrkan. Det är den allra största släktforskningsorganisationen i världen, och dess föregångare är den egentliga orsaken till varför släktforskning har blivit så populärt både här i Sverige och i övriga länder. FamilySearch grundades som ''The Genealogical Society of Utah'' (GSU) 1894. Organisationen grundades för att forska fram [[mormoner]]nas förfäder, vilket var en viktig del av mormonkyrkans verksamhet. År 1938 började GSU att mikrofilma kyrkböcker i USA, och snart spreds [[mikrofilmning]]en till andra länder, bl.a. Sverige. Det gjorde att kyrkböckerna blev mer tillgängliga för släktforskare, eftersom kopior på mikrofilmerna placerades i länsbiblioteken. Dessa filmer har sedan utgjort grunden för mikrokort och digitaliserat material, ända fram till dess att avfotograferingen av originalböckerna utfördes på 2000-talet.
'''FamilySearch''' är en släktforskningsorganisation som ägs och drivs av [[Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga]] vanligtvis kallad Mormonkyrkan. Det är den allra största släktforskningsorganisationen i världen, och dess föregångare är den egentliga orsaken till varför släktforskning har blivit så populärt både här i Sverige och i övriga länder. FamilySearch grundades som [[Genealogiska Samfundet i Utah|''The Genealogical Society of Utah'']] (GSU) 1894. Organisationen grundades för att forska fram [[mormoner]]nas förfäder, vilket var en viktig del av mormonkyrkans verksamhet. År 1938 började GSU att mikrofilma kyrkböcker i USA, och snart spreds [[mikrofilmning]]en till andra länder, bl.a. Sverige. Det gjorde att kyrkböckerna blev mer tillgängliga för släktforskare, eftersom kopior på mikrofilmerna placerades i länsbiblioteken. Dessa filmer har sedan utgjort grunden för mikrokort och digitaliserat material, ända fram till dess att avfotograferingen av originalböckerna utfördes på 2000-talet.


På hemsidan för FamilySearch hittar man uppgifter från 100-tals länder i alla världsdelar. Det finns också mycket material från de Nordiska länderna att forska i.
På hemsidan för FamilySearch hittar man uppgifter från 100-tals länder i alla världsdelar. Det finns också mycket material från de Nordiska länderna att forska i.
emailconfirmed
5 921

redigeringar