Skillnad mellan versioner av "Exogami"

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
 
Rad 1: Rad 1:
'''Exogami''' är en ''princip för bildande av par'' för äktenskap och innebär att de två personerna i paret '''måste höra till olika grupper'''. En grupp kan i detta avseende vara till exempel en by, [[klan]] eller en [[stam]]. Exogami tillämpades i sin mest långtgående form av extremt isolerade folkgrupper, t.ex. av polynesier och inuiter, som gärna lånade ut sina kvinnor (reciprocitet) till besökande män för att på så sätt ta tillvara deras gener och således säkerhetsställa att gruppen inte drabbades av inavelseffekter.
+
'''Exogami''' är en ''princip för bildande av par'' för äktenskap och innebär att de två personerna i paret '''måste höra till olika grupper'''. En grupp kan i detta avseende vara till exempel en by, [[klan]] eller en [[stam]]. Exogami tillämpades i sin mest långtgående form av extremt isolerade folkgrupper, t.ex. av polynesier och inuiter, som gärna lånade ut sina kvinnor till besökande män för att på så sätt ta tillvara deras gener och således säkerhetsställa att gruppen inte drabbades av inavelseffekter.
  
 
==Se även:==
 
==Se även:==

Nuvarande version från 28 maj 2012 kl. 14.58

Exogami är en princip för bildande av par för äktenskap och innebär att de två personerna i paret måste höra till olika grupper. En grupp kan i detta avseende vara till exempel en by, klan eller en stam. Exogami tillämpades i sin mest långtgående form av extremt isolerade folkgrupper, t.ex. av polynesier och inuiter, som gärna lånade ut sina kvinnor till besökande män för att på så sätt ta tillvara deras gener och således säkerhetsställa att gruppen inte drabbades av inavelseffekter.

Se även: