Skillnad mellan versioner av "Ellis Island"

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
(kategorikomplettering)
Rad 14: Rad 14:
 
[[Kategori:Släktforskarlexikon]]
 
[[Kategori:Släktforskarlexikon]]
 
[[Kategori:Genealogiska internet-resurser]]
 
[[Kategori:Genealogiska internet-resurser]]
 +
[[Kategori:Släktforskning i andra länder]]

Versionen från 30 november 2010 kl. 10.05

Ellis Island

Ellis Island är en ö i New Yorks hamn vid mynningen av Hudsonfloden. Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet var hamnen på ön ankomstplatsen för många av de immigranter som kom till USA. En del fick vända här och åka tillbaka till sina hemländer, om de till exempel hade kroniska sjukdomar. De flesta släpptes dock in. Många av dessa immigranter bosatte sig under sina första år i New York och norra New Jersey. Hamnen öppnades 1 januari 1892 och stängde 29 november 1954. Under åren passerade 20 miljoner immigranter hamnen, varav 12 miljoner fick stanna. (Före 1892 kom de flesta emigranter till USA via Castle Garden)

Ellis Island blev känt som en plats där många människor bytte sina namn. Bland de som kom och varken kunde läsa eller skriva uppstod ibland problem när handläggaren inte kunna stava till deras namn. Många av dessa gjorde då sina namn kortare och enklare, "Helena Polonowycz" kan till exempel blivit "Ellen Pollock".

Idag finns ett museum på Ellis Island som går att nå med en färja från Liberty State Park i Jersey City eller Manhattans sydspets. Ellis Island administreras av National Park Service som federalt område och ligger i båda delstaterna New Jersey och New York.

Både på Ellis Islands och Castle Gardens hemsidor kan man söka efter svenska emigranter.