Skillnad mellan versioner av "Efternamn"

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
m
 
(2 mellanliggande versioner av en användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
'''Efternamn''', '''familjenamn''' eller '''släktnamn''' är den del av en persons namn som anger till vilken familj, släkt eller klan hon eller han hör. Bruket av familjenamn är inte universellt historiskt sett. I många delar av världen kom de inte i allmänt bruk förrän under 1600- till 1800-talen och det finns än idag samhällen som inte använder dem. Typiskt är att många asiatiska kulturer, som i japanska namn, nämner och skriver familjenamnet ''först'', när man refererar till en individ, medan man i de flesta kulturer i västvärlden sätter familjenamnet ''sist'', vilket givit upphov till termen '''efternamn''' för släktnamnet eller fadersnamnet.
+
'''Efternamn''', '''familjenamn''' eller '''släktnamn''' är den del av en persons namn som anger till vilken [[familj]], [[släkt]] eller [[klan]] hon eller han hör. Bruket av familjenamn är inte universellt historiskt sett. I många delar av världen kom de inte i allmänt bruk förrän under 1600- till 1800-talen och det finns än idag samhällen som inte använder dem. Typiskt är att många asiatiska kulturer, som i [[japan]]ska namn, nämner och skriver familjenamnet ''först'', när man refererar till en individ, medan man i de flesta kulturer i västvärlden sätter familjenamnet ''sist'', vilket givit upphov till termen '''efternamn''' för släktnamnet eller fadersnamnet.
 +
 
 +
Se även:
 +
*[[Patronymikon]]
 +
*[[Tillnamn]]
 +
*[[Gårdsnamn]]
 +
*[[Soldatnamn]]
 +
* '''Namnskick i forna tider''' av Lennart Wasling [http://joomla.heraldik.se/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=89:namnskick-i-forna-tider&catid=27:allmaen-heraldik&Itemid=50]
  
*Se även [[patronymikon]]
 
  
 
[[Kategori:Släktforskarlexikon]]
 
[[Kategori:Släktforskarlexikon]]
 +
[[Kategori:Släktforskning för nybörjare]]

Nuvarande version från 13 oktober 2010 kl. 13.39

Efternamn, familjenamn eller släktnamn är den del av en persons namn som anger till vilken familj, släkt eller klan hon eller han hör. Bruket av familjenamn är inte universellt historiskt sett. I många delar av världen kom de inte i allmänt bruk förrän under 1600- till 1800-talen och det finns än idag samhällen som inte använder dem. Typiskt är att många asiatiska kulturer, som i japanska namn, nämner och skriver familjenamnet först, när man refererar till en individ, medan man i de flesta kulturer i västvärlden sätter familjenamnet sist, vilket givit upphov till termen efternamn för släktnamnet eller fadersnamnet.

Se även: