Skillnad mellan versioner av "Dombok"

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
Rad 1: Rad 1:
En '''Dombok''' är gamla tiders domstolshandlingar som ger en inblick i människors liv och leverne. En dombok består av en underrätts huvudprotokoll med uppgifter om begångna brott och dess påföljder. En dombok kan också innehålla en rad andra personliga uppgifter om hur man handskades med sin ekonomi i relationen med andra personer och myndigheter, hur man påverkades av till exempel sjukdomar och fattigdom och hur man fördelade arv.
+
[[Fil:Dombokstext.jpg|thumb|200px|Text ur Virestad friherrskaps dombok 1669-01-27 (f 2)|right]]
 +
En '''Dombok''' är gamla tiders domstolshandlingar (fr.a. från [[Häradsrätt]]er och [[Rådhusrätt]]er) som ger en inblick i människors liv och leverne. En dombok består av en underrätts huvudprotokoll med uppgifter om begångna brott, tvistemål och dess påföljder. En dombok kan också innehålla en rad andra personliga uppgifter om hur man handskades med sin ekonomi i relationen med andra personer och myndigheter, hur man påverkades av till exempel sjukdomar och fattigdom och hur man fördelade arv.
  
 
[[Domböcker]] finns idag tillgängliga på Internet via bl.a. [[Arkiv Digital]].
 
[[Domböcker]] finns idag tillgängliga på Internet via bl.a. [[Arkiv Digital]].
Rad 6: Rad 7:
 
[[Kategori:Källor att börja med]]
 
[[Kategori:Källor att börja med]]
 
[[Kategori:Lär dig mer om släktforskning]]
 
[[Kategori:Lär dig mer om släktforskning]]
 
 
 
 
{{stubbe}}
 

Versionen från 13 februari 2013 kl. 14.56

Text ur Virestad friherrskaps dombok 1669-01-27 (f 2)

En Dombok är gamla tiders domstolshandlingar (fr.a. från Häradsrätter och Rådhusrätter) som ger en inblick i människors liv och leverne. En dombok består av en underrätts huvudprotokoll med uppgifter om begångna brott, tvistemål och dess påföljder. En dombok kan också innehålla en rad andra personliga uppgifter om hur man handskades med sin ekonomi i relationen med andra personer och myndigheter, hur man påverkades av till exempel sjukdomar och fattigdom och hur man fördelade arv.

Domböcker finns idag tillgängliga på Internet via bl.a. Arkiv Digital.