Dissenter: Skillnad mellan sidversioner

Från Wiki-Rötter
Hoppa till navigering Hoppa till sök
(Skapade sidan med 'En '''dissenter''' (från engelskans ''dissenter''<ref>Elias Wessén: "Våra ord - Deras uttal och ursprung - Kortfattad etymologisk ordbok", Norge 1999.</ref>) är en '''person ...')
 
Ingen redigeringssammanfattning
Rad 1: Rad 1:
En '''dissenter''' (från engelskans ''dissenter''<ref>Elias Wessén: "Våra ord - Deras uttal och ursprung - Kortfattad etymologisk ordbok", Norge 1999.</ref>) är en '''person som har en egen mening''' eller är oenig om något i förhållande till flertalet (jämför latin ''dissentire'' som betyder "oenighet, vara av en annan mening"). Beteckningen används för '''främmande trosbekännare''' (även "särkyrkoman"<ref>Björn Collinder: "Nya ordhandboken" Kungälv 1990.</ref>; "frikyrkoman", "frikyrklig" eller "nonkonformist") som är avvikande i forhållande till den i ett land dominerande.
En '''dissenter''' (från engelskans ''dissenter''<ref>Elias Wessén: "Våra ord - Deras uttal och ursprung - Kortfattad etymologisk ordbok", Norge 1999.</ref>) är en '''person som har en egen mening''' eller är oenig om något i förhållande till flertalet (jämför latin ''dissentire'' som betyder "oenighet, vara av en annan mening"). Beteckningen används för '''främmande trosbekännare''' (även "särkyrkoman"<ref>Björn Collinder: "Nya ordhandboken" Kungälv 1990.</ref>; "frikyrkoman", "frikyrklig" eller "nonkonformist") som är avvikande i forhållande till den i ett land dominerande. (Dissenter är i grund och botten samma sak som '''''dissident'''''<ref>Svenska Akademiens Ordbok SAOB spalt: D1643; tryckår: 1916.</ref>, fast det senare ordet har kommit att få en glidning åt det ''politiska'' hållet, och är numera synonymt med "politiskt avvikande" i t.ex. totalitära stater. Fredspristagarna ''Alexandr Solzjenitsyn'' i det forna Sovjetunionen, ''Aung San Suu Kyi'' i Burma, och 2010 års pristagare ''Liu Xiaobo'' är typiska dissidenter.)


'''Se även:'''
'''Se även:'''

Versionen från 26 oktober 2010 kl. 19.41

En dissenter (från engelskans dissenter[1]) är en person som har en egen mening eller är oenig om något i förhållande till flertalet (jämför latin dissentire som betyder "oenighet, vara av en annan mening"). Beteckningen används för främmande trosbekännare (även "särkyrkoman"[2]; "frikyrkoman", "frikyrklig" eller "nonkonformist") som är avvikande i forhållande till den i ett land dominerande. (Dissenter är i grund och botten samma sak som dissident[3], fast det senare ordet har kommit att få en glidning åt det politiska hållet, och är numera synonymt med "politiskt avvikande" i t.ex. totalitära stater. Fredspristagarna Alexandr Solzjenitsyn i det forna Sovjetunionen, Aung San Suu Kyi i Burma, och 2010 års pristagare Liu Xiaobo är typiska dissidenter.)

Se även:



Fotnoter:

  1. Elias Wessén: "Våra ord - Deras uttal och ursprung - Kortfattad etymologisk ordbok", Norge 1999.
  2. Björn Collinder: "Nya ordhandboken" Kungälv 1990.
  3. Svenska Akademiens Ordbok SAOB spalt: D1643; tryckår: 1916.