Digitalisering

Från Wiki-Rötter
Version från den 7 november 2010 kl. 00.43 av Cognatus (diskussion | bidrag)
Hoppa till: navigering, sök
Digitaliserad bild på födelseattest från Buenos Aires 1952
Datorer.png

Digitalisering är en process där analoga signaler konverteras till digitala signaler, t.ex. genom avfotografering med digitala kameror eller inskanningsapparatur. Digitalisering har på senare år betytt mycket för släktforskningen på flera avgörande sätt, och släktforskning utan dator är helt otänkbart i dagens läge.

  • Datorns inträde i släktforskningen - Genom persondatorn har släktforskaren fått tillgång till ett mycket skarpt verktyg som kan användas på många sätt. Man kan nu lagra, sortera, bearbeta, och publicera mängder med data.
  • Internets inträde i släktforskningen - När Internet kom fick släktforskarna helt nya och avgörande möjligheter att publicera egen forskning, söka reda på andras släktforskning och utbyta kunskaper och åsikter i diskussionsfora som Anbytarforum.
  • Databasernas inträde i släktforskningen - Ingen släktforskare klarar sig längre utan CD- och DVD-skivor med omfattande digitaliserade databaser. Tillgängligheten är oändligt mycket större, och det har blivit arkivens och museernas största uppgifter att göra sina samlingar lättillgängliga genom digitalisering och internetpublicering.
  • De skannade kyrkböckernas inträde i släktforskningen - När Genline tog initiativ till att skanna de svenska kyrkböckerna påbörjades en ny epok i släktforskningens historia. Nu behövde släktforskarna inte längre springa på biblioteken och beställa mikrokort, utan kunde sitta hemma vid köksbordet och läsa kyrkböckerna direkt i sina persondatorer. Arkiv Digital tog 2005 initiativet till nyfotografering i färg av alla kyrkböcker för att öka läsbarheten då man arbetar med dator via Internet. Många av de nyfotograferade volymerna är restaurerade sedan mormonernas filmning på 50 och 60-talen och har därför i högre grad moderna och tydliga innehållsförteckningar.

Att förvara den mängd information som rymdes i ett stort bibliotek i en liten dosa på nyckelringen, det är digitaliseringens förtjänst, och kanske kan förklara begreppet på bästa sätt.Referenser: