Den introducerade svenska adelns ättartavlor

Från Wiki-Rötter
Version från den 19 januari 2011 kl. 10.10 av Jojje (Diskussion | bidrag)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök
Elgenstiernas ättartavlor

Den introducerade svenska adelns ättartavlor, även kallad Elgenstierna kort och gott, (med tillägg och rättelser) av Gustaf Elgenstierna, utgiven 1925-1936 i nio band, vardera på 700-800 sidor, innehåller svenska levande och utslocknade adelsätter som introducerats på Riddarhuset (jämför ointroducerad adel). Släkterna presenteras i tabellform med grafiska översikter, med utförliga data och många källhänvisningar.

I del IX finns tillägg och rättelser som bör observeras. Rättelser och kompletteringar har också införts i Svenskt biografiskt lexikon, Personhistorisk tidskrift och Släkt och Hävd. Två supplementband, Svenska adelns ättartavlor 1 och 2, utgavs av Sveriges Släktforskarförbund år 2008.

Personregistret är på 470 sidor och upptar många ofrälse personer (ingifta med föräldrar). Registret är enligt Hildebrand "den svenska litteraturens största och av vikt för all historisk och personhistorisk forskning".

Elgenstierna är den senaste av flera editioner av Riddarhusets ättartavlor och den mest källkritiska (trots åtskilliga brister). I stor utstäckning är föregångarna därmed inaktuella.

En faksimilutgåva av verket utgavs 1999 av Sveriges Släktforskarförbund.

Riddarhuset har (1999) digitaliserat arbetet med ättartavlorna och fört in rättelser och kompletteringar i datafilerna, som säkerhetskopieras till CD-ROM. Utredning pågår om principer "som gör materialet tillgängligt för medlemmar och forskare" (Arte & Marte 1999). Publicering på www är dock inte aktuell.

Se även