Skillnad mellan versioner av "Danmark"

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
(Skapade sidan med '{{subst:mall:länder}}')
 
Rad 1: Rad 1:
{{Landinfo}}
+
[[Fil:Danmarks flagga.png|200px|right|Danmarks flagga]]
 +
Det finns '''omkring 45 000 danskar som lever i Sverige''' idag, men antalet svenskar som härstammar från Danmark är många gånger fler. De svenskar som har sina rötter i Skåne, Halland och Blekinge, har danska rötter, eftersom dessa landskap tillhört Danmark fram till år 1658, då de efter freden i Roskilde tillföll Sverige. Dessutom har det genom seklerna förekommit en stor migration mellan länderna, speciellt vid missväxt och då stora skaror varit arbetslösa i endera landet<ref>Se t.ex. berättelsen om Pelle Erövraren av Martin Andersen Nexø.</ref>. På senare år har invandringen präglats av Öresundsbrons tillkomst, då många danska flyttar till den svenska sidan på grund av ekonomiska skäl. Den danska restriktiva invandringspolitiken har även den resulterat i att familjer flyttat över sundet.
  
[[Fil:Fantasiflagga.svg.png|200px|right|Landets flagga]]
+
==Danmark - kort historik==
Här kan man skriva en kortare introduktion om landet och hur många som är födda i det landet som bor i Sverige. Du kan också komplettera med en historik om hur och när de invandrat till Sverige. (Se färdiga exempel i Wiki-Rötter.)
+
''Daner'' återfinns första gången i skriftliga källor från 500-talet av ''Jordanes'' och ''Prokopios''. Danerna var av allt att döma bosatta i nuvarande Danmark, som också skulle ha fått sitt namn efter dem. Stammens ursprung är dunkelt, och Jordanes påstående att den härstammar från ''svearna'' har inte något större källvärde. Första gången danskar och namnet Danmark nämns är i ärkebiskop ''Ansgars'' brev, skrivet någon gång mellan åren 834 och 865, samt i påve ''Nicolaus I:s'' bulla år 864 som stadfäster Ansgar som ärkebiskop och missionär för danskar och svenskar.
  
{{stubbe}}
+
Därnäst ses namnet Danmark i samband med att den ''anglosaxiske'' kungen ''Alfred den store'' slog tillbaka danska ''vikingar'' vid Edington år 885, och 75 år senare är det belagt i Danmark på ''Jellingestenen''. På vikingatiden skapade ''Knut den store'' ett välde runt Nordsjön. I det ingick stora delar av England och södra Norge, men Knut den stores välde överlevde inte sin skapare med många år och dess sönderfall markerar också slutet på landets vikingatid. Under medeltiden var landet omfattande, bland annat erövrades delar av Baltikum, Gotland och norra Tyskland under kungarna ''Valdemar Sejr'' och ''Valdemar Atterdag'' för det danska väldet.
  
==Landet - kort historik==
+
År 1397 bildades Kalmarunionen av drottning ''Margareta I'' och hennes styvson ''Erik av Pommern''. Detta första försök att ena Norden i ett enda sammanhållet rike föll inte väl ut, då unionen var måttligt populär framförallt i Sverige, som också lämnade den med ''Gustav Vasas'' trontillträde 1523. I mitten av 1600-talet förlorade Danmark sin östra landsände (Skåne, Halland och Blekinge) till den nya stormakten Sverige. Från ''Kalmarunionens'' bildande fram till 1814 ingick också ''Norge'' i det danska väldet. Efter 1814 blev de ''norska domänerna'' Färöarna, Grönland och Island officiellt danska. Island blev en självständig republik 1944 och Grönland fick omfattande självstyre 1979.
  
Här kan du skriva en kort beskrivning av landets historia, gärna i punktform.
+
==Administrativ indelning - igår och idag==
 +
Danmark var fram till den 31 december 2006 indelat i '''13 amt''' (därutöver tre kommuner, som innehade samma uppgifter som amten). Dessa var i sin tur uppdelade i 270 kommuner (2006). Den 1 januari 2007 genomfördes en ny administrativ reform som innebar att antalet kommuner reducerades till 98 genom sammanslagningar, samtidigt som de 13 amten avskaffades och ersattes av fem regioner. Här nedan redovisas först de ''historiska amten'', som släktforskare vanligtvis använder sig av, men de nya regionerna är de gällande administrativa enheterna som arkivväsendet är beroende av - redovisas också.
  
==Administrativ indelning==
+
[[Fil:Danmarksamt.png|right]]
 +
# (Københavns kommun)
 +
# (Frederiksbergs kommun)
 +
# Københavns amt
 +
# Frederiksborgs amt
 +
# Roskilde amt
 +
# Vestsjællands amt
 +
# Storstrøms amt
 +
# Fyns amt
 +
# Sønderjyllands amt
 +
# Ribe amt
 +
# Vejle amt
 +
# Ringkjøbings amt
 +
# Viborg amt
 +
# Nordjyllands amt
 +
# Århus amt
 +
# Bornholms amt
  
Här kan du beskriva landets administrativa indelning, om det är viktigt för t.ex. folkbokföringen eller arkivbeståndet. För att åskådliggöra antalet administrativ regioner så kan du lista dem efter varandra. Kom ihåg att bara beskriva det som är viktigt ur släktforskningsperspektiv. Var noga med att också översätta institutionernas namn så att man kan läsa dem både på svenska och landets huvudspråk.
+
===Aktuell regional administrativ indelning===
 +
:* Region Hovedstaden
 +
:* Region Midtjylland
 +
:* Region Syddanmark
 +
:* Region Sjælland
 +
:* Region Nordjylland
 +
 
 +
[[Fil:Byggskylt.jpg]]
  
 
===Offentliga arkiv och bibliotek===
 
===Offentliga arkiv och bibliotek===

Versionen från 9 december 2010 kl. 16.55

Danmarks flagga

Det finns omkring 45 000 danskar som lever i Sverige idag, men antalet svenskar som härstammar från Danmark är många gånger fler. De svenskar som har sina rötter i Skåne, Halland och Blekinge, har danska rötter, eftersom dessa landskap tillhört Danmark fram till år 1658, då de efter freden i Roskilde tillföll Sverige. Dessutom har det genom seklerna förekommit en stor migration mellan länderna, speciellt vid missväxt och då stora skaror varit arbetslösa i endera landet[1]. På senare år har invandringen präglats av Öresundsbrons tillkomst, då många danska flyttar till den svenska sidan på grund av ekonomiska skäl. Den danska restriktiva invandringspolitiken har även den resulterat i att familjer flyttat över sundet.

Innehåll

Danmark - kort historik

Daner återfinns första gången i skriftliga källor från 500-talet av Jordanes och Prokopios. Danerna var av allt att döma bosatta i nuvarande Danmark, som också skulle ha fått sitt namn efter dem. Stammens ursprung är dunkelt, och Jordanes påstående att den härstammar från svearna har inte något större källvärde. Första gången danskar och namnet Danmark nämns är i ärkebiskop Ansgars brev, skrivet någon gång mellan åren 834 och 865, samt i påve Nicolaus I:s bulla år 864 som stadfäster Ansgar som ärkebiskop och missionär för danskar och svenskar.

Därnäst ses namnet Danmark i samband med att den anglosaxiske kungen Alfred den store slog tillbaka danska vikingar vid Edington år 885, och 75 år senare är det belagt i Danmark på Jellingestenen. På vikingatiden skapade Knut den store ett välde runt Nordsjön. I det ingick stora delar av England och södra Norge, men Knut den stores välde överlevde inte sin skapare med många år och dess sönderfall markerar också slutet på landets vikingatid. Under medeltiden var landet omfattande, bland annat erövrades delar av Baltikum, Gotland och norra Tyskland under kungarna Valdemar Sejr och Valdemar Atterdag för det danska väldet.

År 1397 bildades Kalmarunionen av drottning Margareta I och hennes styvson Erik av Pommern. Detta första försök att ena Norden i ett enda sammanhållet rike föll inte väl ut, då unionen var måttligt populär framförallt i Sverige, som också lämnade den med Gustav Vasas trontillträde 1523. I mitten av 1600-talet förlorade Danmark sin östra landsände (Skåne, Halland och Blekinge) till den nya stormakten Sverige. Från Kalmarunionens bildande fram till 1814 ingick också Norge i det danska väldet. Efter 1814 blev de norska domänerna Färöarna, Grönland och Island officiellt danska. Island blev en självständig republik 1944 och Grönland fick omfattande självstyre 1979.

Administrativ indelning - igår och idag

Danmark var fram till den 31 december 2006 indelat i 13 amt (därutöver tre kommuner, som innehade samma uppgifter som amten). Dessa var i sin tur uppdelade i 270 kommuner (2006). Den 1 januari 2007 genomfördes en ny administrativ reform som innebar att antalet kommuner reducerades till 98 genom sammanslagningar, samtidigt som de 13 amten avskaffades och ersattes av fem regioner. Här nedan redovisas först de historiska amten, som släktforskare vanligtvis använder sig av, men de nya regionerna är de gällande administrativa enheterna som arkivväsendet är beroende av - redovisas också.

Danmarksamt.png
 1. (Københavns kommun)
 2. (Frederiksbergs kommun)
 3. Københavns amt
 4. Frederiksborgs amt
 5. Roskilde amt
 6. Vestsjællands amt
 7. Storstrøms amt
 8. Fyns amt
 9. Sønderjyllands amt
 10. Ribe amt
 11. Vejle amt
 12. Ringkjøbings amt
 13. Viborg amt
 14. Nordjyllands amt
 15. Århus amt
 16. Bornholms amt

Aktuell regional administrativ indelning

 • Region Hovedstaden
 • Region Midtjylland
 • Region Syddanmark
 • Region Sjælland
 • Region Nordjylland

Byggskylt.jpg

Offentliga arkiv och bibliotek

Nationella arkiv (riksarkiv) och bibliotek

Här kan du lista och länka landets alla viktiga nationella arkiv och bibliotek.

Regionala arkiv och bibliotek

Om det finns viktiga regionala arkiv och bibliotek, så ska de in här. Länka gärna till deras hemsidor.

Kyrklig indelning

Om landet har kristna kyrkor kan det vara bra att informera om hur den är indelad. (Se färdiga exempel i Wiki-Rötter.)

Släktforskning i Landet

Allmän information

Du har säkert några jätteviktiga goda råd att ge till den som ska släktforska i landet. Det gör inget om de är lite personliga. Här platsar generella råd och tips.

Hur börjar man?

Här förklarar du hur man kan börja släktforska i landet. Var man börjar, hur man fortsätter och vilka resurser som finns närmast till hands.

Några korta råd

Här kan du lista tillvägagångssättet punktvis steg-för-steg.

Kyrkböcker

Här beskriver du vilka uppgifter man kan förvänta sig att återfinna i respektive kyrkbok, och vilka slags kyrkböcker som finns i landet. Du kan också informera om dessa kyrkböcker finns filmade av mormonerna och var och hur man kan läsa dem.

Civil folkbokföring

Här kan du skriva om landets folkbokföring, hur den fungerar, hur den är uppbyggd, var man kan hämta uppgifter ur den, vilka myndigheter som ansvarar för den, och vilka slags uppgifter man kan förvänta sig att hitta i respektive attest.

Folkräkningar

Om det har gjorts folkräkningar i landet, redovisar du för dem här. Berätta vilka slags uppgifter man kan förvänta sig att inhämta ur dessa.

Invandring/Utvandring

Migrationer har alltid förekommit i alla länder. Här kan du beskriva in- och utflyttning med en kort historik.

Invandrarregister

Om landet är eller varit ett invandrarland till folk har flyttat från andra länder, redovisar du detta här. Anteckningen kan avslutas med länkar och tips till hur man utnyttjar eventuella immigrationsarkiv eller andra sådana resurser. (Kolla andra länders sidor för modell.)

Passagerarregister

Här kan du komplettera med uppgifter om eventuella passagerarregister, om sådana finns, och uppgifter om hur man kan nå dem.

Militära register

Militära arkiv och bibliotek brukar kunna vara av intresse för släktforskaren om förfäderna gjort militärtjänst.

Mormonerna

Mormonerna har inte bara kyrkböcker mikrofilmade, utan mycket annat om varje land. Redovisa här.

Aristokrati

Aristokratin (ibland kallad adel) har ofta bedrivit genealogiska studier och redovisat dem i genealogiska uppslagsverk, eller så finns det genealogiska föreningar som ägnar sig åt dem.

Religiösa minoriteter

Här kan man berätta om hur man kan forska på landets religiösa minoriteter. Gärna uppdelad med egna rubriker.

Namnskick

Under den här rubriken kan man beskriva vilket namnskick som existerar och existerat. Har man i landet tidigare använt sig av patronymikon, kan det vara bra att redovisa och i så fall vilka former dessa hade.

Genealogiska organisationer och internetresurser

Här listas de genealogiska organisationerna, t.ex. släktforskarföreningar och heraldiska sällskap upp i punktform. Om de har hemsidor kan du länka till dem härifrån. Lista också upp internationella internetresurser för landet under den här rubriken.


Källor:

 1. Se t.ex. berättelsen om Pelle Erövraren av Martin Andersen Nexø.