Skillnad mellan versioner av "Augmentshemman"

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
(Skapade sidan med 'En gård som betalar en del av sin fastställda skatt, kallat augment, till ett Rusthåll, Detta är detsamma som en Rote med skillnaden att ett Rusthåll bekostar en...')
 
(5 mellanliggande versioner av 2 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
En gård som betalar en del av sin fastställda skatt, kallat augment, till ett [[Rusthåll]], Detta är detsamma som en [[Rote]] med skillnaden att ett [[Rusthåll]] bekostar en [[ryttare]] eller [[husar]]
+
En gård som betalar en del av sin fastställda skatt, kallat augment, till ett [[Rusthåll]], Detta är detsamma som en [[Rote]] inom [[Indelningsverket]] med skillnaden att ett [[Rusthåll]] bekostar en [[ryttare]] eller [[husar]]. Augmentet betalades vanligtsvis av en eller flera gårdar men kunde ibland också vara kvarnskatt eller kronotionde.
 +
 
 +
Ett augmentshemman är alltså i princip detsamma som en [[strörote]].
 +
 
 +
==Se även:==
 +
* [[Rote]]
 +
* [[Ständiga knektehållet]]
 +
* [[Soldattorp]]
 +
 
 +
[[Kategori:Släktforskarlexikon]]
 +
[[Kategori:Släktforskning för nybörjare]]
 +
[[Kategori:Militär förvaltning i Sverige]]

Versionen från 24 november 2011 kl. 17.10

En gård som betalar en del av sin fastställda skatt, kallat augment, till ett Rusthåll, Detta är detsamma som en Rote inom Indelningsverket med skillnaden att ett Rusthåll bekostar en ryttare eller husar. Augmentet betalades vanligtsvis av en eller flera gårdar men kunde ibland också vara kvarnskatt eller kronotionde.

Ett augmentshemman är alltså i princip detsamma som en strörote.

Se även: