Skillnad mellan versioner av "Assyrier/Syrianer"

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
(Assyrisk-syriansk släktforskning)
(Assyrisk-syriansk släktforskning: tillägg Svärdets år)
Rad 7: Rad 7:
 
==Assyrisk-syriansk släktforskning==
 
==Assyrisk-syriansk släktforskning==
 
[[Fil:Mnayarji-tree.jpg|350px|thumb|left|Släkten Mnayarjis släktträd på arabiska]]
 
[[Fil:Mnayarji-tree.jpg|350px|thumb|left|Släkten Mnayarjis släktträd på arabiska]]
De assyrier/syrianer som har utvandrat från [[Turkiet]] bör kunna återfinna sina förfäder i folkbokföringen MERNIS, där de turkiska medborgarna registrerats sedan bildandet av republiken 1923. [[Folkräkningar]] har genomförts ännu tidigare, den första 1904, och bör inkludera många personer som föddes under den andra halvan av 1800-talet.
+
De assyrier/syrianer som har utvandrat från [[Turkiet]] bör teoretiskt kunna återfinna sina förfäder i folkbokföringen MERNIS, där de turkiska medborgarna registrerats sedan bildandet av republiken 1923. [[Folkräkningar]] har genomförts ännu tidigare, den första 1904, och bör inkludera många personer som föddes under den andra halvan av 1800-talet. En betydande del av den assyrisk/syrianska befolkningen utraderades dock under de s.k. ''"Svärdets år"'', mitt under det pågående ''första världskriget'', då det Osmanska riket passade på att förfölja de kristna minoriteterna. Detta, och det faktum att folkmordet fortfarande förnekas av Turkiet, kan försvåra sökandet efter kristna förfäder. Ett visst hopp står dock att finna i det faktum att Turkiet ansökt om att få komma med i EU, vilket gynnar demokratiseringen av landet.
  
 
De assyrier/syrianer som har utvandrat från Syrien och Libanon kan söka sina närmaste förfäder i de [[civilregister]] av fransk modell som infördes i den del av det osmanska riket som tillföll Frankrike efter 1:a världskriget. Se vidare under [[Syrien]] och [[Libanon]].
 
De assyrier/syrianer som har utvandrat från Syrien och Libanon kan söka sina närmaste förfäder i de [[civilregister]] av fransk modell som infördes i den del av det osmanska riket som tillföll Frankrike efter 1:a världskriget. Se vidare under [[Syrien]] och [[Libanon]].

Versionen från 15 september 2010 kl. 22.54

Syrianska flaggan
Assyriska flaggan

Assyrier/syrianer/kaldéer (Syriska: ܐܬܘܪܝܐ ܣܘܪܝܝܐ ܟܠܕܝܐ, Āṯūrāyē Sūryāyē Kaldaye), är en kristen etnisk folkgrupp som delar gemensam kultur, religion, ursprung och talar en variant av arameiska. De är ursprungligen från Irak, Turkiet, Iran, Syrien och Libanon. På senare tid har många av dem flytt till USA, Kanada, Australien, Ryssland, Jordanien och till Europa; främst till Sverige, Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Belgien, England, Österrike och Schweiz. Idag lever hundratusentals assyrier/syrianer/kaldéer i diaspora. I Sverige lever i storleksordningen 90 000 - 120 000 assyrier/syrianer/kaldéer.

För mer allmän information om folkgruppen assyrier/syrianer/kaldéer se Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Syrianer

Assyrisk-syriansk släktforskning

Släkten Mnayarjis släktträd på arabiska

De assyrier/syrianer som har utvandrat från Turkiet bör teoretiskt kunna återfinna sina förfäder i folkbokföringen MERNIS, där de turkiska medborgarna registrerats sedan bildandet av republiken 1923. Folkräkningar har genomförts ännu tidigare, den första 1904, och bör inkludera många personer som föddes under den andra halvan av 1800-talet. En betydande del av den assyrisk/syrianska befolkningen utraderades dock under de s.k. "Svärdets år", mitt under det pågående första världskriget, då det Osmanska riket passade på att förfölja de kristna minoriteterna. Detta, och det faktum att folkmordet fortfarande förnekas av Turkiet, kan försvåra sökandet efter kristna förfäder. Ett visst hopp står dock att finna i det faktum att Turkiet ansökt om att få komma med i EU, vilket gynnar demokratiseringen av landet.

De assyrier/syrianer som har utvandrat från Syrien och Libanon kan söka sina närmaste förfäder i de civilregister av fransk modell som infördes i den del av det osmanska riket som tillföll Frankrike efter 1:a världskriget. Se vidare under Syrien och Libanon.