Skillnad mellan versioner av "Assyrier/Syrianer"

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
(Syriansk/assyrisk släktforskning)
(Assyrisk-syriansk släktforskning)
Rad 5: Rad 5:
 
==Assyrisk-syriansk släktforskning==
 
==Assyrisk-syriansk släktforskning==
  
 +
De assyrier/syrianer som har utvandrat från Syrien och Libanon kan söka sina närmaste förfäder i de [[civilregister]] av fransk modell som infördes i den del av det osmanska riket som tillföll Frankrike efter 1:a världskriget. Se vidare under [[Syrien]] och [[Libanon]].
  
  
  
 
[[Kategori:Etniciteter]]
 
[[Kategori:Etniciteter]]

Versionen från 9 september 2010 kl. 15.13

Assyrier/syrianer/kaldéer (Syriska: ܐܬܘܪܝܐ ܣܘܪܝܝܐ ܟܠܕܝܐ, Āṯūrāyē Sūryāyē Kaldaye), är en kristen etnisk folkgrupp som delar gemensam kultur, religion, ursprung och talar en variant av arameiska. De är ursprungligen från Irak, Turkiet, Iran, Syrien och Libanon. På senare tid har många av dem flytt till USA, Kanada, Australien, Ryssland, Jordanien och till Europa; främst till Sverige, Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Belgien, England, Österrike och Schweiz. Idag lever hundratusentals assyrier/syrianer/kaldéer i diaspora. I Sverige lever i storleksordningen 90 000 - 120 000 assyrier/syrianer/kaldéer.

För mer allmän information om folkgruppen assyrier/syrianer/kaldéer se Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Syrianer

Assyrisk-syriansk släktforskning

De assyrier/syrianer som har utvandrat från Syrien och Libanon kan söka sina närmaste förfäder i de civilregister av fransk modell som infördes i den del av det osmanska riket som tillföll Frankrike efter 1:a världskriget. Se vidare under Syrien och Libanon.