Skillnad mellan versioner av "Arkiv Digital"

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
(23 mellanliggande versioner av 4 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
[[Fil:AD-logga.png|200px|thumb|right|Arkiv Digitals logotyp]]
+
[[Fil:AD-logga.png|199px|right|Arkiv Digitals logotyp]]
'''Arkiv Digital''' är ett ''svenskt släktforskningsföretag'', som tillhandahåller historiskt material, bl.a. [[kyrkbok|Sveriges kyrkböcker]], i abonnemangsform genom sin [[online-tjänst]] ''AD OnLine'' samt på CD-skivor.
+
'''Arkiv Digital AD AB''' är ett svenskt släktforskningsföretag, som tillhandahåller historiskt material, bl.a. [[kyrkbok|Sveriges kyrkböcker]], i abonnemangsform genom sin online-tjänst ''ArkivDigital Online'' (kallas ofta AD Online) samt på CD-skivor.
  
Verksamheten startades våren 2004 som en hobbyverksamhet av ''Mikael Karlsson'' och ombildades under hösten 2005 till aktiebolaget ''Arkiv Digital AD AB'' (org.nr 556688-7633). Sommaren 2008 uppköptes ''HH DigiArkiv AB'' (före detta GH Microscan, grundat 2001), ett företag med liknande bakgrund. Under 2009 hade företaget 20 anställda och omsättningen 8,3 MSEK från 10 200 kunder med 6 400 aktiva abonnemang. VD är Niklas Hertzman. Bildarkivet består av 23,5 miljoner bilder och ökar med 500 000 bilder i månaden. Bland Arkiv Digitals cirka 340 aktieägare återfinns grundarna, VD och även Genline AB:s grundare Thomas Hermelin, som tidigare arbetat hos Riksarkivets digitaliseringsavdelning MKC.
+
ArkivDigital arbetar med nyfotografering av kyrkböcker och annat arkivmaterial. Det arbete man utför är en återupprepning av den s.k. mormonfilmningen som genomfördes av [[mormonerna|mormonkyrkan]] (Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga) mellan 1948-1963. Mormonkyrkan [[mikrofilmning|mikrofilmade]] av de svenska kyrkböckerna, [[domböcker]] och andra handlingar i de svenska arkiven. Det svenska [[Riksarkivet]] fick en kopia av alla dessa filmer och på 1980-talet började ''Svensk Arkivinformation'' [[SVAR]] överföra de gamla rullfilmerna till [[mikrokort]]. Läsbarheten på de gamla bilderna är dock skiftande; bilderna är ofta alltför för ljusa eller för mörka för att det ska gå att läsa texten, även om den är tydligt läsbar i originalboken. Därför beslutade personerna bakom ArkivDigital att genomföra en ny filmning och med moderna verktyg återigen fotografera arkivmaterialet. Företaget använder [[digitalisering|digitalkameror]] med hög upplösning för att fotografera av originalböcker i färg vilket ger väsentligt högre bildkvalitet och läsbarhet jämfört med de gamla svartvita bilderna. Allt material indexeras med så kallad NAD-kod ned till sidnivå då det är tillämpligt. Till varje bild i bilddatabasen finns en unik kod kallad AID. AID kan användas att dokumentera en sidas förekomst i ArkivDigital:s databas och är samtidigt en hjälp att hitta tillbaka till en specifik bild.
 +
Problemet med att leverera stora färgbilder via Internet har lösts genom utveckling av en egen teknisk plattform och ett eget filformat kallat "ad1". Färgtekniken utnyttjas också till att utveckla hjälpmedel för personer med vissa synfel.
  
Arkiv Digital har sedan starten 2004 arbetat med nyfotografering av kyrkböcker och annat arkivmaterial. Det arbete man utför är en återupprepning av den s.k. mormonfilmningen som genomfördes av [[mormonerna|mormonkyrkan]] (Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga) mellan 1948-1963. Mormonkyrkan [[mikrofilmning|mikrofilmade]] av de svenska kyrkböckerna, [[domböcker]] och andra handlingar i de svenska arkiven. Det svenska [[Riksarkivet]] fick en kopia av alla dessa filmer och på 1980-talet började ''Svensk Arkivinformation'' [[SVAR]] överföra de gamla rullfilmerna till [[mikrokort]]. Läsbarheten på de gamla bilderna är dock skiftande; bilderna är ofta alltför för ljusa eller för mörka för att det ska gå att läsa texten, även om den är tydligt läsbar i originalboken. Därför beslutade personerna bakom Arkiv Digital att genomföra en ny filmning och med moderna verktyg återigen fotografera arkivmaterialet. Företaget använder [[digitalisering|digitalkameror]] med hög upplösning för att fotografera av originalböcker i färg vilket ger väsentligt högre bildkvalitet och läsbarhet jämfört med de gamla svartvita bilderna. Allt material indexeras med så kallad NAD-kod ned till sidnivå. Problemet med att leverera stora färgbilder via Internet har lösts genom utveckling av en egen teknisk plattform och ett eget filformat kallat "ad1".
+
ArkivDigital:s nyfotografering av kyrkboksmaterial fram till 1895 blev klar i januari 2011 för hela landet. Fotografering av s.k. modernt material (> 1894) fortsätter i ökande takt i samtliga län. Totalt har ArkivDigital producerat och tillgängliggjort nära 45 miljoner högkvalitativa färgbilder (dec. -13). Bildarkivet ökar med mer än 600 000 bilder i månaden. ArkivDigital ökar också utbudet av andra typer av handlingar till förmån för en både bredare och djupare forskning. Domböcker, bouppteckningar, volymer från fängelser och andra juridiska instanser är några exempel på sådana handlingar. ArkivDigital tillhandahåller redan idag en mängd material av denna typ via sina tjänster.
  
Arkiv Digital räknar med att nyfotograferingen av kyrkboksmaterial vara klart under 2010. Totalt ska då omkring 24,5 miljoner högkvalitativa färgbilder (50 miljoner sidor) finnas tillgängliga. Arkiv Digital har hittills producerat och tillgängliggjort mer än 100 000 digitala volymer.
+
Kunder till Arkiv Digital är bl.a. privatpersoner, professionella forskare, bibliotek, skolor, universitet, studieförbund och andra utbildningsorganisationer. Arkiv Digital samarbetar med bl.a. [[Sveriges Släktforskarförbund]], [[DIS]] (Föreningen för datorhjälp i släktforskningen) samt [[Studieförbund|utbildningsorganisationer]] som ABF, Medborgarskolan och Vuxenskolan.
  
Kunder till Arkiv Digital är bl.a. privatpersoner, professionella forskare, bibliotek, skolor, universitet, studieförbund och andra utbildningsorganisationer. Arkiv Digital har samarbeten med bl.a. [[Sveriges Släktforskarförbund]], [[DIS]] (Föreningen för datorhjälp i släktforskningen) samt utbildningsorganisationer som ABF, Medborgarskolan och Vuxenskolan.
+
Arkiv Digital har varit huvudsponsor för [[Släktforskardagarna]] 2009 i Falköping och Släktforskardagarna 2010 i Örebro.
  
Konkurrenter till Arkiv Digital AD AB är [[Genline]] AB och statliga SVAR, där den största skillnaden är att Arkiv Digital AD AB, nyfilmar originalmaterialet i färg och därmed kan leverera bilder av väsentligt högre kvalitet.
+
== Historik ==
  
Arkiv Digital har varit huvudsponsor för [[Släktforskardagarna]] 2009 i Falköping och Släktforskardagarna 2010 i Örebro.
+
Verksamheten startades våren 2004 som en hobbyverksamhet av Mikael Karlsson och ombildades under hösten 2005 tillsammans med Magnus Näslund, Kite AB (numera Arkiv Digital D&U AB) och Gabriel Wallgren till aktiebolaget ''Arkiv Digital AD AB'' (org.nr 556688-7633). Sommaren 2008 uppköptes [[DigiArkiv]] (''HH DigiArkiv AB'', före detta GH Microscan, grundat 2001), ett företag med liknande bakgrund. Under 2010 hade företaget 16 årsanställda och omsättningen 10,4 MSEK från 17 524 kunder med 9 821 aktiva abonnemang. VD är ''Niklas Hertzman'' (tidigare på DigiArkiv).  
  
 +
Bland Arkiv Digitals cirka 350 aktieägare återfinns grundarna, VD och även [[Genline]] AB:s grundare ''Thomas Hermelin'', som tidigare arbetat hos [[Riksarkivet]]s digitaliseringsavdelning.
  
 +
== Externa länkar ==
 +
*[http://www.arkivdigital.se Arkiv Digitals hemsida]
  
 
[[Kategori:Släktforskarlexikon]]
 
[[Kategori:Släktforskarlexikon]]
[[Kategori:Teknik för släktforskare]]
 
 
[[Kategori:Genealogiska internet-resurser]]
 
[[Kategori:Genealogiska internet-resurser]]
 +
[[Kategori:Företag i släktforskarbranschen]]

Versionen från 12 december 2013 kl. 15.00

Arkiv Digitals logotyp

Arkiv Digital AD AB är ett svenskt släktforskningsföretag, som tillhandahåller historiskt material, bl.a. Sveriges kyrkböcker, i abonnemangsform genom sin online-tjänst ArkivDigital Online (kallas ofta AD Online) samt på CD-skivor.

ArkivDigital arbetar med nyfotografering av kyrkböcker och annat arkivmaterial. Det arbete man utför är en återupprepning av den s.k. mormonfilmningen som genomfördes av mormonkyrkan (Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga) mellan 1948-1963. Mormonkyrkan mikrofilmade av de svenska kyrkböckerna, domböcker och andra handlingar i de svenska arkiven. Det svenska Riksarkivet fick en kopia av alla dessa filmer och på 1980-talet började Svensk Arkivinformation SVAR överföra de gamla rullfilmerna till mikrokort. Läsbarheten på de gamla bilderna är dock skiftande; bilderna är ofta alltför för ljusa eller för mörka för att det ska gå att läsa texten, även om den är tydligt läsbar i originalboken. Därför beslutade personerna bakom ArkivDigital att genomföra en ny filmning och med moderna verktyg återigen fotografera arkivmaterialet. Företaget använder digitalkameror med hög upplösning för att fotografera av originalböcker i färg vilket ger väsentligt högre bildkvalitet och läsbarhet jämfört med de gamla svartvita bilderna. Allt material indexeras med så kallad NAD-kod ned till sidnivå då det är tillämpligt. Till varje bild i bilddatabasen finns en unik kod kallad AID. AID kan användas att dokumentera en sidas förekomst i ArkivDigital:s databas och är samtidigt en hjälp att hitta tillbaka till en specifik bild. Problemet med att leverera stora färgbilder via Internet har lösts genom utveckling av en egen teknisk plattform och ett eget filformat kallat "ad1". Färgtekniken utnyttjas också till att utveckla hjälpmedel för personer med vissa synfel.

ArkivDigital:s nyfotografering av kyrkboksmaterial fram till 1895 blev klar i januari 2011 för hela landet. Fotografering av s.k. modernt material (> 1894) fortsätter i ökande takt i samtliga län. Totalt har ArkivDigital producerat och tillgängliggjort nära 45 miljoner högkvalitativa färgbilder (dec. -13). Bildarkivet ökar med mer än 600 000 bilder i månaden. ArkivDigital ökar också utbudet av andra typer av handlingar till förmån för en både bredare och djupare forskning. Domböcker, bouppteckningar, volymer från fängelser och andra juridiska instanser är några exempel på sådana handlingar. ArkivDigital tillhandahåller redan idag en mängd material av denna typ via sina tjänster.

Kunder till Arkiv Digital är bl.a. privatpersoner, professionella forskare, bibliotek, skolor, universitet, studieförbund och andra utbildningsorganisationer. Arkiv Digital samarbetar med bl.a. Sveriges Släktforskarförbund, DIS (Föreningen för datorhjälp i släktforskningen) samt utbildningsorganisationer som ABF, Medborgarskolan och Vuxenskolan.

Arkiv Digital har varit huvudsponsor för Släktforskardagarna 2009 i Falköping och Släktforskardagarna 2010 i Örebro.

Historik

Verksamheten startades våren 2004 som en hobbyverksamhet av Mikael Karlsson och ombildades under hösten 2005 tillsammans med Magnus Näslund, Kite AB (numera Arkiv Digital D&U AB) och Gabriel Wallgren till aktiebolaget Arkiv Digital AD AB (org.nr 556688-7633). Sommaren 2008 uppköptes DigiArkiv (HH DigiArkiv AB, före detta GH Microscan, grundat 2001), ett företag med liknande bakgrund. Under 2010 hade företaget 16 årsanställda och omsättningen 10,4 MSEK från 17 524 kunder med 9 821 aktiva abonnemang. VD är Niklas Hertzman (tidigare på DigiArkiv).

Bland Arkiv Digitals cirka 350 aktieägare återfinns grundarna, VD och även Genline AB:s grundare Thomas Hermelin, som tidigare arbetat hos Riksarkivets digitaliseringsavdelning.

Externa länkar