Skillnad mellan versioner av "Användardiskussion:Jojje"

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
 
(43 mellanliggande versioner av 5 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
Hej Jojje
+
Diskussion om fruimport flyttad till diskussionssidan under [[Thailand]]. --[[Användare:Jojje|Jojje]] ([[Användardiskussion:Jojje|diskussion]]) 8 januari 2014 kl. 14.09 (CET)
Fixade in de på din önskade topplista. Men hur blir det med de 2200 andra önskade sidorna? Ska de skrivas eller är det överlänkat? Det är ganska otydligt med målet för wikin ifråga om avgränsning mot områden. Var går gränsen mot bygdeforskning? eller militärforskning? eller kyrkoforskning? Dvs till vilken nivå ska det tas med inom olika områden? Jag har beskrivit lite inom kontrakt resp härad men vet ju inte om förbundledning vill radera detta. Eller kan man till och med tänka sig att få skapa kategorier för dessa? (Kategorisidan är ju fortfarande inte ibruk) Eftersom det endast är du av de aktiva som har kontakt med överhögheten är det av yttersta vikt att du styr verksamheten. Det är OK med lite experimenterande men om man lägger ned ett större arbete är det ju viktigt att det sker i rätt riktning så man slipper göra om eller tröttna på allt. Nu är vi ju bara några få skribenter då nästan ingen ny medlem vågar skriva nåt så det borde inte vara så svårt att hantera wikin.  
 
  
Var det bara de fyra länkarna i topplistan eller fler du ville ha fixade?
+
Anledningen till att jag moraliserar är att begreppet är mycket rasistiskt. Termerna export och import används uteslutande om varor och djur, inte om människor. Om Du använder termen om människor, innebär det att Du ser på dessa människor om djur. Jag hade hoppats att den här websiten skulle vara fri från rasistiska undertoner.
  
Annars var det trevligt med ett svarsinlägg Hjälpforum, det brukar man inte få...
+
Vidare, Du skriver att man "mycket ofta 'beställer' fruar genom kataloger eller internetsajter." Jag är tveksam till vad Du egentligen avser här. Om det är dejtingsajter du avser, så har ju även en mycket stor andel av de svenskar som ingår relationer med varandra i Sverige träffats på det viset. I linje med detta borde då alla relationer i Sverige som inletts på en dejtingsida benämnas "köprelationer," "köpfru" respektive "köpmake".
  
--[[Användare:Edis|Edis]] 24 november 2010 kl. 21.43 (CET)
+
Den andra möjligheten är att Du faktiskt tror att en mycket stor andel av förhållanden mellan svenskar och utlänningar sker genom att svensken betalar en större summa pengar för att köpa en annan människa. Detta kallas "trafficking" och är ett brott. Om det är trafficking Du avser bör Du skriva tydligt att Du anser att en mycket stor andel av relationerna mellan svenskar och thailändare har sin grund i trafficking.
  
:Hej Edis
+
Jag rekommenderar att Du tar bort referensen till "fruimport," annars riskerar den här Wiki-sajten för eller senare att bli uppmärksammad i media för rasism.--[[Användare:Yinandjang|Yinandjang]] ([[Användardiskussion:Yinandjang|diskussion]]) 8 januari 2014 kl. 14.28 (CET)
:Avgränsningen är ju redan fastställd; Allting som skrivs i Wiki-Rötter ska ha med släktforskning att göra och ska skrivas på ett sätt som förhåller sig gentemot släktforskningen. Det vill säga, att skriver jag någonting om en församling, så är det inte församlingens religiösa verksamhet som ska beskrivas, utan ''bara den för släktforskaren intressanta verksamheten'', som församlingens kyrkoregister, och de eventuella dokument, t.ex. sockenstämmoprotokollen, osv, som kan vara till nytta för släktforskaren. Vidare kan det vara relevant att personer knutna till församlingen - t.ex. prästerna, beskrivs i personhistoriska notiser, eller att man t.ex. kompletterar dokumentationen med en herdalängd.
+
 
:Detta gäller allting, inklusive de statliga och militära verksamheter som länkarna vi talat om tidigare. I det fall det finns en massa annan information, kan man skriva den i Wikipedia och lägga en länk dit. Det har jag gjort när det gäller t.ex. [[den spanska kolonisationen av Amerika]], där endast den info som är relevant utifrån släktforskning är inlagd i Wiki-Rötter, men där det finns en länk till Wikipedia för den som vill veta mer. [[Användare:Jojje|Jojje]] 25 november 2010 kl. 10.22 (CET)
+
::Varsågod, bee my guest! Jag har förtydligat vad jag menar med begreppet och det räcker. Jag tror inte att landshövdingen i Värmland som lämnat in ett betänkande angående fruimport heller är ute i rasistiska ärenden. Du har din uppfattning och jag har min. Det är jag som ansvarar för Wiki-Rötter, inte du. Jag föreslår att vi slutar diskussionen nu! --[[Användare:Jojje|Jojje]] ([[Användardiskussion:Jojje|diskussion]]) 8 januari 2014 kl. 14.47 (CET)
 +
 
 +
:::Det enda Du gjort är att komma med ett påstående ("mycket ofta 'beställer' fruar genom kataloger eller internetsajter") utan att vidare specificera vad Du menar och utan att referera till källor som kan stödja Din tes. Givet att Du inte kan understödja  dina argument måste jag och alla andra användare här dra slutsatsen att Du helt enkelt hade fel. Det stämmer alltså inte att "män beställer kvinnor" och det Du skrivit bör tas bort.
 +
 
 +
:::För övrigt kan jag berätta för Dig att samtliga av den fd förskolläraren Eva Erikssons förslag har röstats ner av Sveriges riksdag. Anledningen var att hon inte kunde leda i bevis att våld i relationer mellan svenskar och utlänningar skulle förekomma i någon större utstäckning än våld i relationer mellan svenskar. Hon kunde inte heller leda i bevis att svenska män systematiskt avslutar relationer med kvinnor just före det att dessa fått uppehållstillstånd. Eva Erikssons betänkande ligger nu där det hör hemma i papperskorgen. --[[Användare:Yinandjang|Yinandjang]] ([[Användardiskussion:Yinandjang|diskussion]]) 8 januari 2014 kl. 15.02 (CET)
 +
 
 +
::::"F.d. förskolläraren Eva Eriksson" är de facto landshövding i Värmlands län, vilket man inte blir utan anledning. Betänkandet hon lämnade in var ett offentligt betänkande, inte något vanligt förslag. Jag vet inte vilka som röstade ner det, men det torde inte ha varit enhälligt på något vis. Man kan visst moralisera över begrepp som "fruimport", men det är faktiskt bättre att behålla den beteckningen för det fenomenet, än att kalla det för "äktenskapsmigration" vilket inkluderar alla sorters äktenskap över gränserna. Du resonerar som om problemet inte fanns... Men det finns, och är ett växande problem i Sverige. Begreppet "trafficking" avser handel med sex och prostituerade. Det är det inte fråga om här. Nu avslutar jag denna diskussion, och fortsätter du, kommer jag att överväga att blockera dig tills du lugnar ner dig. --[[Användare:Jojje|Jojje]] ([[Användardiskussion:Jojje|diskussion]]) 8 januari 2014 kl. 15.19 (CET)
 +
 
 +
:::::Jag noterar att Du trots att Du skrivit flera långa inlägg ännu misslyckats med att presentera några källor som stödjer Din tes. Jag vidhåller därför det jag skrivit ovan, givet att Du inte kan leda i bevis det som Du skrivit bör Du ta bort detta. Är det så svårt?
 +
 
 +
:::::Vidare så avser begreppet "trafficking" all form av handel med människor, alltså inte endast i sexuellt syfte. Källa: United Nations Office on Drugs and Crime http://www.unodc.org/unodc/en/human-trafficking/ . Givet att Du tror att svenskar köper makar i Thailand, så är detta trafficking.
 +
 
 +
:::::Givet att pengar inte är inblandade så är det inte trafficking. Att människor träffas över internet är helt lagligt och synnerligen vanligt i relationer där båda är svenskar. Då behövs det ingen särskild term av typen "fruimport" för att beskriva det faktum att svenskar gifter sig med människor frän andra nationer, en term vilken i majoriteten av alla svenskars öron låter djupt rasistisk.
 +
 
 +
:::::Du har naturligtvis full frihet att blockera min användare, men det blir då uppenbart för oss användare att Du som administratör gjort detta eftersom Du förlorade diskussionen och själv hade fel. Jag har naturligtvis i sådana fall också frihet att fortsätt att granska den här websajten och uppmärksamma media på här förekommande rasism. Datainspektionen har ju tidigare stängt Svenska släktforskarförbundets hemsida med anledning av den rasism som förkom där. http://computersweden.idg.se/2.2683/1.14227
 +
--[[Användare:Yinandjang|Yinandjang]] ([[Användardiskussion:Yinandjang|diskussion]]) 8 januari 2014 kl. 15.55 (CET)
 +
 
 +
::::::Det enda jag förlorat är mitt tålamod med dig... --[[Användare:Jojje|Jojje]] ([[Användardiskussion:Jojje|diskussion]]) 8 januari 2014 kl. 16.02 (CET)
  
 
----
 
----
Hej Jojje. Jag lägger upp lite län och använder samma mall som Pjoo gjorde för Jönköpings län.
 
I den finns en kategori: Län i Sverige. Ska den vara kvar eller inte? Den behövs egentligen inte då det inte finns så jättemånga?När jag nu är inne på detta ämne. Ska det finns kategori för strukturer som härader och kontrakt? Finns inte så många nu så det går lätt att införa men då behövs beslut.--[[Användare:Edis|Edis]] 28 november 2010 kl. 12.28 (CET)
 
  
: Hej Edis, Du kan nog ta bort kategorin "Län i Sverige", det är bättre att helt enkelt länka till länssidorna från sidan [[Län]] där man också skulle kunna illustrera länsindelningen genom att placera en klickbar karta. [[Användare:Jojje|Jojje]] 28 november 2010 kl. 12.34 (CET)
+
Hej Jojje! Hur gör du för att tillföra licenseringsinformationen när det gäller Wikimedia Commons? Jag har laddat upp ''Fil:KBwebblogo svart.jpg'' men är inte riktigt med på hur jag skall lägga till erforderlig info.--[[Användare:Cognatus|Cognatus]] 23 mars 2011 kl. 18.38 (CET)
::Fixar det. Har du något svar på kategorier för härad/kontrakt?--[[Användare:Edis|Edis]] 28 november 2010 kl. 12.37 (CET)
+
 
::: Hade inte sett diskussionen när jag (åter)skapade "Kategori:Län i Sverige". Tycker nog den har en funktion att sammanbinda landets län (nutida och historiska) och som underkategori till "Kategori:Civil förvaltning i Sverige". Jag tycker det är bra att kategorisera artiklar så de får en plats i strukturen. Som det var nu hängde dessa län helt utan någon kategori. Län i Sverige är också i analogi med "Kategori:Församlingar i Sverige".
+
:Tja, jag överlämnar just detta till Ninwik med lättnad... Hon är dock sjukskriven sedan igår, så frågan får anstå några dagar... - [[Användare:Jojje|Jojje]] 24 mars 2011 kl. 09.00 (CET)
:::Edis, kategorier för härader och kontrakt tycker jag också är önskvärt. [[Användare:AndersB|AndersB]] 18 december 2010 kl. 14.48 (CET)
+
 
 +
 
 +
----
 +
 
 +
Det är dax att åtgärda sidan: Varför släktforska? --[[Användare:Edis|Edis]] 22 juni 2011 kl. 22.24 (CEST)
 +
:Åtgärdat! - [[Användare:Jojje|Jojje]] 23 juni 2011 kl. 10.02 (CEST)
  
  
 
----
 
----
[[Kategoridiskussion:Tätorter i Sverige]] är det avglömt eller ska det vara kvar? Tas den bort bör nog de tre sidorna som använder denna kategori tas bort oxå.--[[Användare:Edis|Edis]] 6 december 2010 kl. 17.14 (CET)
+
Hej igen. Det finns text kopierat från NE som Yger har uppmärksammat. Exempel [[Forserum (F)]] Historik. Texten kommer från JBGF hemsida tror jag men är en kopia av NE. Detsamma gäller ett antal församlingar i närheten. Vad göra? Radera hela Historik för dessa?--[[Användare:Edis|Edis]] 17 augusti 2011 kl. 10.08 (CEST)
:Japp, såg att du skippade sidorna. Men det jobbiga med omstrukterering är att det behövs mer jobb. De borttagna sidorna dök upp ganska högt i önskade sidor listan då de är länkade som kommun från församlingar inom storkommunen. Kan jag anta att de ska bort som länkar? Se även användandet av [[Jönköping (F)]] som är en Kategori:städer i sverige. Den används som dels storkommun samt stad. Och har den onödiga (F) efter sig. Jag kan gärna hjälpa med fix men måste ha ett beslut innan jag gör något.--[[Användare:Edis|Edis]] 6 december 2010 kl. 22.51 (CET)
+
 
 +
==Felaktigt placerade diskussionsinlägg==
 +
Jag och säkert flera andra användare tycker det vore bra om du inte placerade dina diskussionsinlägg på de sidor som är reserverade för våra presentationer. Det finns s.k. användardiskussioner som är avsedda för sådant. Du har dina diskussionsinlägg på Bergqvists användarsida för att ta ett exempel. Sedan har jag på Wikipedia sett att man brukar dela upp de diskussioner som förekommer under särskilda underrubriker som du kanske sett att jag numera gör.--[[Användare:Viking|Viking]] 2 november 2011 kl. 05.01 (CET)
 +
 
  
::Jag funderade själv över Jönköping, men kom fram till att städerna, till skillnad mot "tätorterna" faktiskt har ett existensberättigande i Wiki-Rötter. Städernas hantverkare har ju sedan århundraden samlats i skrån, och trots att det inte är lika vanligt som att härstamma från bönder, är det åtskilliga som härstammar från borgarna och arbetarna i städerna. I Jönköpings fall får man nog i så fall betrakta den som den stad den var innan den slogs samman med de andra (historiska) städerna Huskvarna och Gränna, som även de har sitt existensberättigande i wikin. - [[Användare:Jojje|Jojje]] 7 december 2010 kl. 09.08 (CET)
+
----
:::Jo, städer har ju lite egen struktur men behöver kanske egen mall. Men vad jag vet har vi inte två städer med samma namn så (F) är onödigt och staden bör sedan inte användas som kommunlänk utan vara just stad i 'historisk' mening. Det är ju stor skillnad mellan staden Jönköping och dagens storkommun. Vad gäller länkar till de 'önskade' tätorterna låter jag dom vara kvar tills besked enl fråga ovan. Gränna är ett intressant exempel. Nu är stads/landsförs sammanfört till en enhet pga JGF inte gör skillnad trots sammanslagning skedde sent som 1962. De två delarna har ju haft olika rättsskipning etc så det är lite klurigt att plocka in allt i en. Eksjö är dock länkat till en sida som beskriver stadsförs. Ur släktforskningsperspektiv är min åsikt att man borde hålla isär stads/lands församlingarna och i andra hand att det fanns en 'standard' på wikin. I fallet Gränna torde 99.9% av en släktforskares intresse finnas innan 1962 vilket borde styra strukturen.--[[Användare:Edis|Edis]] 7 december 2010 kl. 15.29 (CET)
+
Tjena Jojje, om du undrar varför jag varit inne och miklat med bilderna i artikeln om Borgare så beror det att jag blir lite syrak när man beter sig som skaparen av www.slaktforskare.com . Någon som försöker profitera på det arbete som vi på wiki-rötter lagt ned. Den nämnda sidan länkar direkt till bilderna här på wikin, därför kände jag för att ändra lite så han inser vad det innebär att vara beroende av andras goda vilja.--[[Användare:Cognatus|Cognatus]] 19 maj 2012 kl. 00.54 (CEST)
 +
:Jag har givetvis inte ändrat något så att det påverkar wikins utseende!--[[Användare:Cognatus|Cognatus]] 19 maj 2012 kl. 01.36 (CEST)

Nuvarande version från 8 januari 2014 kl. 17.25

Diskussion om fruimport flyttad till diskussionssidan under Thailand. --Jojje (diskussion) 8 januari 2014 kl. 14.09 (CET)

Anledningen till att jag moraliserar är att begreppet är mycket rasistiskt. Termerna export och import används uteslutande om varor och djur, inte om människor. Om Du använder termen om människor, innebär det att Du ser på dessa människor om djur. Jag hade hoppats att den här websiten skulle vara fri från rasistiska undertoner.

Vidare, Du skriver att man "mycket ofta 'beställer' fruar genom kataloger eller internetsajter." Jag är tveksam till vad Du egentligen avser här. Om det är dejtingsajter du avser, så har ju även en mycket stor andel av de svenskar som ingår relationer med varandra i Sverige träffats på det viset. I linje med detta borde då alla relationer i Sverige som inletts på en dejtingsida benämnas "köprelationer," "köpfru" respektive "köpmake".

Den andra möjligheten är att Du faktiskt tror att en mycket stor andel av förhållanden mellan svenskar och utlänningar sker genom att svensken betalar en större summa pengar för att köpa en annan människa. Detta kallas "trafficking" och är ett brott. Om det är trafficking Du avser bör Du skriva tydligt att Du anser att en mycket stor andel av relationerna mellan svenskar och thailändare har sin grund i trafficking.

Jag rekommenderar att Du tar bort referensen till "fruimport," annars riskerar den här Wiki-sajten för eller senare att bli uppmärksammad i media för rasism.--Yinandjang (diskussion) 8 januari 2014 kl. 14.28 (CET)

Varsågod, bee my guest! Jag har förtydligat vad jag menar med begreppet och det räcker. Jag tror inte att landshövdingen i Värmland som lämnat in ett betänkande angående fruimport heller är ute i rasistiska ärenden. Du har din uppfattning och jag har min. Det är jag som ansvarar för Wiki-Rötter, inte du. Jag föreslår att vi slutar diskussionen nu! --Jojje (diskussion) 8 januari 2014 kl. 14.47 (CET)
Det enda Du gjort är att komma med ett påstående ("mycket ofta 'beställer' fruar genom kataloger eller internetsajter") utan att vidare specificera vad Du menar och utan att referera till källor som kan stödja Din tes. Givet att Du inte kan understödja dina argument måste jag och alla andra användare här dra slutsatsen att Du helt enkelt hade fel. Det stämmer alltså inte att "män beställer kvinnor" och det Du skrivit bör tas bort.
För övrigt kan jag berätta för Dig att samtliga av den fd förskolläraren Eva Erikssons förslag har röstats ner av Sveriges riksdag. Anledningen var att hon inte kunde leda i bevis att våld i relationer mellan svenskar och utlänningar skulle förekomma i någon större utstäckning än våld i relationer mellan svenskar. Hon kunde inte heller leda i bevis att svenska män systematiskt avslutar relationer med kvinnor just före det att dessa fått uppehållstillstånd. Eva Erikssons betänkande ligger nu där det hör hemma i papperskorgen. --Yinandjang (diskussion) 8 januari 2014 kl. 15.02 (CET)
"F.d. förskolläraren Eva Eriksson" är de facto landshövding i Värmlands län, vilket man inte blir utan anledning. Betänkandet hon lämnade in var ett offentligt betänkande, inte något vanligt förslag. Jag vet inte vilka som röstade ner det, men det torde inte ha varit enhälligt på något vis. Man kan visst moralisera över begrepp som "fruimport", men det är faktiskt bättre att behålla den beteckningen för det fenomenet, än att kalla det för "äktenskapsmigration" vilket inkluderar alla sorters äktenskap över gränserna. Du resonerar som om problemet inte fanns... Men det finns, och är ett växande problem i Sverige. Begreppet "trafficking" avser handel med sex och prostituerade. Det är det inte fråga om här. Nu avslutar jag denna diskussion, och fortsätter du, kommer jag att överväga att blockera dig tills du lugnar ner dig. --Jojje (diskussion) 8 januari 2014 kl. 15.19 (CET)
Jag noterar att Du trots att Du skrivit flera långa inlägg ännu misslyckats med att presentera några källor som stödjer Din tes. Jag vidhåller därför det jag skrivit ovan, givet att Du inte kan leda i bevis det som Du skrivit bör Du ta bort detta. Är det så svårt?
Vidare så avser begreppet "trafficking" all form av handel med människor, alltså inte endast i sexuellt syfte. Källa: United Nations Office on Drugs and Crime http://www.unodc.org/unodc/en/human-trafficking/ . Givet att Du tror att svenskar köper makar i Thailand, så är detta trafficking.
Givet att pengar inte är inblandade så är det inte trafficking. Att människor träffas över internet är helt lagligt och synnerligen vanligt i relationer där båda är svenskar. Då behövs det ingen särskild term av typen "fruimport" för att beskriva det faktum att svenskar gifter sig med människor frän andra nationer, en term vilken i majoriteten av alla svenskars öron låter djupt rasistisk.
Du har naturligtvis full frihet att blockera min användare, men det blir då uppenbart för oss användare att Du som administratör gjort detta eftersom Du förlorade diskussionen och själv hade fel. Jag har naturligtvis i sådana fall också frihet att fortsätt att granska den här websajten och uppmärksamma media på här förekommande rasism. Datainspektionen har ju tidigare stängt Svenska släktforskarförbundets hemsida med anledning av den rasism som förkom där. http://computersweden.idg.se/2.2683/1.14227

--Yinandjang (diskussion) 8 januari 2014 kl. 15.55 (CET)

Det enda jag förlorat är mitt tålamod med dig... --Jojje (diskussion) 8 januari 2014 kl. 16.02 (CET)

Hej Jojje! Hur gör du för att tillföra licenseringsinformationen när det gäller Wikimedia Commons? Jag har laddat upp Fil:KBwebblogo svart.jpg men är inte riktigt med på hur jag skall lägga till erforderlig info.--Cognatus 23 mars 2011 kl. 18.38 (CET)

Tja, jag överlämnar just detta till Ninwik med lättnad... Hon är dock sjukskriven sedan igår, så frågan får anstå några dagar... - Jojje 24 mars 2011 kl. 09.00 (CET)Det är dax att åtgärda sidan: Varför släktforska? --Edis 22 juni 2011 kl. 22.24 (CEST)

Åtgärdat! - Jojje 23 juni 2011 kl. 10.02 (CEST)Hej igen. Det finns text kopierat från NE som Yger har uppmärksammat. Exempel Forserum (F) Historik. Texten kommer från JBGF hemsida tror jag men är en kopia av NE. Detsamma gäller ett antal församlingar i närheten. Vad göra? Radera hela Historik för dessa?--Edis 17 augusti 2011 kl. 10.08 (CEST)

Felaktigt placerade diskussionsinlägg

Jag och säkert flera andra användare tycker det vore bra om du inte placerade dina diskussionsinlägg på de sidor som är reserverade för våra presentationer. Det finns s.k. användardiskussioner som är avsedda för sådant. Du har dina diskussionsinlägg på Bergqvists användarsida för att ta ett exempel. Sedan har jag på Wikipedia sett att man brukar dela upp de diskussioner som förekommer under särskilda underrubriker som du kanske sett att jag numera gör.--Viking 2 november 2011 kl. 05.01 (CET)Tjena Jojje, om du undrar varför jag varit inne och miklat med bilderna i artikeln om Borgare så beror det på att jag blir lite syrak när man beter sig som skaparen av www.slaktforskare.com . Någon som försöker profitera på det arbete som vi på wiki-rötter lagt ned. Den nämnda sidan länkar direkt till bilderna här på wikin, därför kände jag för att ändra lite så han inser vad det innebär att vara beroende av andras goda vilja.--Cognatus 19 maj 2012 kl. 00.54 (CEST)

Jag har givetvis inte ändrat något så att det påverkar wikins utseende!--Cognatus 19 maj 2012 kl. 01.36 (CEST)