Skillnad mellan versioner av "Användardiskussion:Jojje"

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
(41 mellanliggande versioner av 5 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
Det känns som att en prioriterad sak är att skapa en mall för församlingar då det säkerligen är något som kommer att ramla in mer och mer av. Jag har dock inte fått kläm på hur man jobbar med mallar ännu. Jag har sett att Crex har skapat en mall och det kanske är något att bygga vidare på?--[[Användare:Cognatus|Cognatus]] 21 oktober 2010 kl. 10.46 (CEST)
+
Hej Jojje! Hur gör du för att tillföra licenseringsinformationen när det gäller Wikimedia Commons? Jag har laddat upp ''Fil:KBwebblogo svart.jpg'' men är inte riktigt med på hur jag skall lägga till erforderlig info.--[[Användare:Cognatus|Cognatus]] 23 mars 2011 kl. 18.38 (CET)
:Det viktiga är att det finns en mall och att mallen utgår från ett släktforskarperspektiv. Församlingarna ska alltså inte beskrivas ur kyrkans perspektiv eller liknande, utan informationen ska enbart vara riktad till släktforskare. Det ska väl genomsyra hela den här wikin. Känn dig fri att vara kreativ. /J.
+
::Jag har lyckats tota ihop ett första utkast till en mall för församlingar/socknar, den heter ''mall:församling''. Jag har oxå lyckats, efter lite misslyckanden, förstå hur man använder mallen (det behövs skapas en hjälpsida kring detta!). Man skapar en ny artikel och lägger in taggen '''<nowiki>{{subst:mall:församling}}</nowiki>'''. Tyck till, ändra och föreslå förbättringar! Men den diskussionen kanske vi skall hålla under mallens diskussionsflik.--[[Användare:Cognatus|Cognatus]] 21 oktober 2010 kl. 13.47 (CEST)
+
:::Jag har uppmärksammat Nina på behovet av en hjälpsida. Jag tyckte det såg OK ut, och Rom byggdes ju inte på en dag, så jag förmodar att man kan förbättra mallen vartefter. /J.
+
::::Vad jag förstår så kan man använda mallar på lite olika sätt. Om man lägger in mallen med taggen '''<nowiki>{{mall:församling}}</nowiki>''' kommer artikelsidan vara knuten till mallen och ändringar i mallen genomförs också artikelsidan, vilket jag kan tycker känns lite osäkert så här i inledningen. Det andra sättet som jag beskrev här ovan skapar en kopia av mallen på artikelsidan och klipper sedan banden dem emellan.--[[Användare:Cognatus|Cognatus]] 21 oktober 2010 kl. 14.02 (CEST)
+
:::::Du får gärna skicka tips på hur man skapar en mall i stil med "församling". Jag arbetar ju som du vet med länder, och det skulle behövas en där också. /J.
+
::::::Det är egentligen enklare att skapa en mall än en artikel. Om du har en uppfattning om någon slags grundstruktur för dina artiklar om länder så skapa en ny artikel från uhvudsidan och döp den till ''mall:länder'', lägg in rubriker och underrubriker och eventuella förklaringar om vad som skall skrivas under dessa rubriker och spara. Om du sen skall skriva en ny artikel om ett nytt land skapar du den artikeln som vanligt och lägger sedan bara in taggen '''<nowiki>{{subst:mall:länder}}</nowiki>''' i den nya artikeln och sparar. När du sen trycker på ''redigera'' för den nya artikeln så finns alla rubriker där.--[[Användare:Cognatus|Cognatus]] 21 oktober 2010 kl. 14.35 (CEST)
+
::::::: En tackar! /J.
+
  
 +
:Tja, jag överlämnar just detta till Ninwik med lättnad... Hon är dock sjukskriven sedan igår, så frågan får anstå några dagar... - [[Användare:Jojje|Jojje]] 24 mars 2011 kl. 09.00 (CET)
  
Jag kan tycka att medlemsantal och upplagesiffror inte lämpar sig för en wiki då det är uppgifter som är inaktuella fortare än kvickt, om man nu inte formulerar redovisningen av dessa siffror tillsammans med ett datum, men det har inte skett ännu. Tycker du man är petig om man börjar gräva i sånt.--[[Användare:Cognatus|Cognatus]] 22 oktober 2010 kl. 00.19 (CEST)
 
:Nej, jag håller med dig, men det är i så fall snällare att sätta dit ett datum. Författaren lär bättra sig ju mer han skriver. /J.
 
  
 +
----
  
Är det OK om jag skapar en hjälpsida för mallen för församlingar? Med ett namn som "Hjälpsidor:Skapa artikel om församling". Kika gärna på min artikel om Vänge. Vad anser du om upplägget? Är det overkill med min faktaruta "Tillhörigheter" (hittade inget bättre namn).--[[Användare:Cognatus|Cognatus]] 25 oktober 2010 kl. 10.25 (CEST)
+
Det är dax att åtgärda sidan: Varför släktforska? --[[Användare:Edis|Edis]] 22 juni 2011 kl. 22.24 (CEST)
:Jag fick ett bra intryck av den sidan. Namnet "Tillhörigheter" är lite udda, men jag kan inte heller komma på något bättre just nu... Jag har en undran: När jag gjorde mallen "länder" och lade in '''<nowiki>{{subst:mall:länder}}</nowiki>''', så visas mallen för "länder" i den nyskapade sidan, men den skapas inte i skrivrutan där bara taggen återfinns, vilket gör att man inte kan "fylla i" den som en "blankett". Jag upplever det som en brist. Finns det något sätt för att få texten att hamna i skrivrutan där man kan ändra och komplettera den? /J. PS: Det är helt OK att göra hjälpsidan!
+
:Åtgärdat! - [[Användare:Jojje|Jojje]] 23 juni 2011 kl. 10.02 (CEST)
::Om du sparar den skapade sidan så blir det som du tänkt dig, den "substiterar" (därav "subst:" i taggen).--[[Användare:Cognatus|Cognatus]] 25 oktober 2010 kl. 10.45 (CEST)
+
:::OK, jag har bara förhandsgranskat hittills... Nåt att lägga till i hjälpsidorna. Tack! /J.
+
::::Jojje, det kan bli lite förvirrande med det tillägg du just gjorde i hjälpsidan för mall. Man måste göra skillnad på hur mallen används! Om man i en sida lägger in <nowiki>{{mall:exempel}}</nowiki> så kommer sidan enbart innehålla taggen med mallens namn, ungefär som det var när du förhandsgranskade (och som det fungerar med mallen för stubbar}. Ändringar som man då gör i själva mallen får då per automatik genomslag för alla sidor där mallen används. Detta går följaktligen inte att använda som ett "formulär" men är användbart när man skall lägga in likadan information i många artiklar.  Men, om du för samma mall lägger till subst: i taggen så det blir <nowiki>{{subst:mall:exempel}}</nowiki> så byts taggen för mallen ut mot det som står i själva mallen och blir då frikopplad från mallen och påverkas inte av ändringar. Jag gör så att jag gör hjälpsidan för församlingsmallen och sen kanske vi kan kika på hur man strukturerar upp hjälpsidorna kring detta så det blir tydligt!?--[[Användare:Cognatus|Cognatus]] 25 oktober 2010 kl. 11.11 (CEST)
+
  
Hej Jojje. Hur går det? Som den enda aktiva administratör vore det bra om du reder ut hur det ska drivas framöver. Se Hjälp forum. Det har ju tappats fart i utvecklingen..--[[Användare:Edis|Edis]] 3 november 2010 kl. 20.56 (CET)
 
:Hej. Jag är inte den enda administratören. Det finns en till och en byråkrat, som är högre. Visst har vi tappat fart, beroende på ageranden från flera håll som definitivt inte begriper sig på wikis, men det är bara tillfälligt. Ingenting är stängt, Wiki-Rötter går vidare och vi alla får försöka anpassa oss efter hur användarna utvecklar innehållet. Självklart måste det finnas några som städar ibland, precis som överallt annars där människor finns, annars har man snart ingen nytta av wikin. Det är bara att ta nya tag. Tids nog kommer de som inte är vana vid wiki som media att förstå hur det funkar... [[Användare:Jojje|Jojje]] 4 november 2010 kl. 08.54 (CET)
 
::Skulle det gå för sig att skapa en huvudsida för kategorier med den norska wikin som förlaga? http://no.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Kategorier ? Om en sådan kommer på plats kanske man slipper tramset vilka kategorier som ska(?) finnas eller inte?--[[Användare:Cognatus|Cognatus]] 4 november 2010 kl. 11.44 (CET)
 
:::Absolut! Nina och jag kollade sidan, och det är ingen tvekan om att en sådan skulle bli till stor hjälp för de personer som inte riktigt kände sig hemma i wiki-formatet och som uppenbarligen framfört sina farhågor till förbundsledningen. Nina har lovat att jobba fram någonting åt det hållet, men det kan dröja några dagar innan det blir klart. [[Användare:Jojje|Jojje]] 4 november 2010 kl. 11.52 (CET)
 
::::Kan jag börja skissa på en sådan eller vill Nina sköta den biten själv?  --[[Användare:Cognatus|Cognatus]] 4 november 2010 kl. 13.55 (CET)
 
::::Jag är lite otålig så jag börjar skissa på en sådan under [[Wiki-Rötter:Kategorier]]. Är det inget som duger så är det ju bara att skrota!  :)  --[[Användare:Cognatus|Cognatus]] 4 november 2010 kl. 14.45 (CET)
 
  
 +
----
 +
Hej igen. Det finns text kopierat från NE som Yger har uppmärksammat. Exempel [[Forserum (F)]] Historik. Texten kommer från JBGF hemsida tror jag men är en kopia av NE. Detsamma gäller ett antal församlingar i närheten. Vad göra? Radera hela Historik för dessa?--[[Användare:Edis|Edis]] 17 augusti 2011 kl. 10.08 (CEST)
  
Jojje, jag noterade att du lade till "Släktforskning för nybörjare" även då jag lagt den i en subkategori till densamma ("Att dokumentera sin forskning") för artikeln [[Proband]]. Du förstår säkert att jag håller på och bygger någon slags understruktur till "Släktforskning för nybörjare" och försöker separera artiklarna i färre och dedikerade subkategorier. Det blir lite krångligt om man placerar en artikel i två kategorier där den ena ingår i den andra, Wikipedias manual kallar det ''överkategorisering'', [http://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Kategorier]. Kan det inte vara ok att ha den enbart under "Att dokumentera sin forskning" eller tycker du det är missvisande?--[[Användare:Cognatus|Cognatus]] 7 november 2010 kl. 00.04 (CET)
+
==Felaktigt placerade diskussionsinlägg==
:Jag har gått in spontant nu i helgen, och inte haft 100% koll på allt, därav har jag inte uppfattat din plan. Går in och kollar mer i morgon på jobbet. [[Användare:Jojje|Jojje]] 7 november 2010 kl. 16.24 (CET)
+
Jag och säkert flera andra användare tycker det vore bra om du inte placerade dina diskussionsinlägg på de sidor som är reserverade för våra presentationer. Det finns s.k. användardiskussioner som är avsedda för sådant. Du har dina diskussionsinlägg på Bergqvists användarsida för att ta ett exempel. Sedan har jag på Wikipedia sett att man brukar dela upp de diskussioner som förekommer under särskilda underrubriker som du kanske sett att jag numera gör.--[[Användare:Viking|Viking]] 2 november 2011 kl. 05.01 (CET)
 +
 
 +
 
 +
----
 +
Tjena Jojje, om du undrar varför jag varit inne och miklat med bilderna i artikeln om Borgare så beror det på att jag blir lite syrak när man beter sig som skaparen av www.slaktforskare.com . Någon som försöker profitera på det arbete som vi på wiki-rötter lagt ned. Den nämnda sidan länkar direkt till bilderna här på wikin, därför kände jag för att ändra lite så han inser vad det innebär att vara beroende av andras goda vilja.--[[Användare:Cognatus|Cognatus]] 19 maj 2012 kl. 00.54 (CEST)
 +
:Jag har givetvis inte ändrat något så att det påverkar wikins utseende!--[[Användare:Cognatus|Cognatus]] 19 maj 2012 kl. 01.36 (CEST)

Versionen från 19 maj 2012 kl. 00.36

Hej Jojje! Hur gör du för att tillföra licenseringsinformationen när det gäller Wikimedia Commons? Jag har laddat upp Fil:KBwebblogo svart.jpg men är inte riktigt med på hur jag skall lägga till erforderlig info.--Cognatus 23 mars 2011 kl. 18.38 (CET)

Tja, jag överlämnar just detta till Ninwik med lättnad... Hon är dock sjukskriven sedan igår, så frågan får anstå några dagar... - Jojje 24 mars 2011 kl. 09.00 (CET)Det är dax att åtgärda sidan: Varför släktforska? --Edis 22 juni 2011 kl. 22.24 (CEST)

Åtgärdat! - Jojje 23 juni 2011 kl. 10.02 (CEST)Hej igen. Det finns text kopierat från NE som Yger har uppmärksammat. Exempel Forserum (F) Historik. Texten kommer från JBGF hemsida tror jag men är en kopia av NE. Detsamma gäller ett antal församlingar i närheten. Vad göra? Radera hela Historik för dessa?--Edis 17 augusti 2011 kl. 10.08 (CEST)

Felaktigt placerade diskussionsinlägg

Jag och säkert flera andra användare tycker det vore bra om du inte placerade dina diskussionsinlägg på de sidor som är reserverade för våra presentationer. Det finns s.k. användardiskussioner som är avsedda för sådant. Du har dina diskussionsinlägg på Bergqvists användarsida för att ta ett exempel. Sedan har jag på Wikipedia sett att man brukar dela upp de diskussioner som förekommer under särskilda underrubriker som du kanske sett att jag numera gör.--Viking 2 november 2011 kl. 05.01 (CET)Tjena Jojje, om du undrar varför jag varit inne och miklat med bilderna i artikeln om Borgare så beror det på att jag blir lite syrak när man beter sig som skaparen av www.slaktforskare.com . Någon som försöker profitera på det arbete som vi på wiki-rötter lagt ned. Den nämnda sidan länkar direkt till bilderna här på wikin, därför kände jag för att ändra lite så han inser vad det innebär att vara beroende av andras goda vilja.--Cognatus 19 maj 2012 kl. 00.54 (CEST)

Jag har givetvis inte ändrat något så att det påverkar wikins utseende!--Cognatus 19 maj 2012 kl. 01.36 (CEST)