Skillnad mellan versioner av "Andrew Peterson Sällskapet"

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
m
 
(4 mellanliggande versioner av 3 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
'''Andrew Peterson sällskapet''', grundat 2002, verkar för bevarandet av de minnen som finns av Andrew Peterson, eller som han tidigare hette, Anders Pettersson. Anders Pettersson föddes den 20 oktober 1818 i Sjöarp, [[Västra ryds socken]] i [[Ydre härad]] i södra Östergötland. Hans föräldrar, Petter Jonsson och Ingrid Samuelsdotter, var bönder i Sjöarp. Som vuxen arbetade Anders som dräng på olika ställen i trakten men efter sin fars död 1846 flyttade han tillbaka till Sjöarp och tog över där. På våren 1850 [[emigrera]]de Anders tillsammans med 15 andra sockenbor till [[Nordamerika]].
+
'''Andrew Peterson sällskapet''', grundat 2002, verkar för bevarandet av de minnen som finns av Andrew Peterson, eller som han tidigare hette, Anders Pettersson. Anders Pettersson föddes den 20 oktober 1818 i Sjöarp, [[Västra Ryd (E)|Västra ryds socken]] i [[Ydre härad]] i södra Östergötland. Hans föräldrar, Petter Jonsson och Ingrid Samuelsdotter, var bönder i Sjöarp. Som vuxen arbetade Anders som dräng på olika ställen i trakten men efter sin fars död 1846 flyttade han tillbaka till Sjöarp och tog över där. På våren 1850 [[emigration|emigrerade]] Anders tillsammans med 15 andra sockenbor till ''Nordamerika''.
  
Andrew skrev dagbok under hela sitt liv som [[nybyggare]] och farmare, och det är denna dagbok som blivit stommen till Vilhelm Mobergs utvandrarböcker. Andrew är alltså verklighetens Karl-Oskar.
+
Andrew skrev dagbok under hela sitt liv som [[nybyggare]] och farmare, och det är denna dagbok som blivit stommen till [[Vilhelm Moberg]]s utvandrarböcker. Andrew är alltså verklighetens [[Karl-Oskar]].
 +
 
 +
== Externa länkar ==
  
 
* [http://www.andrewpeterson.se Andrew Peterson sällskapet]
 
* [http://www.andrewpeterson.se Andrew Peterson sällskapet]
  
[[Kategori:Släktforskarlexikon]]
 
 
[[Kategori:Emigrationen till USA]]
 
[[Kategori:Emigrationen till USA]]
 +
[[Kategori:Släktforskarlexikon]]
 +
[[Kategori:Emigrationsöden]]

Nuvarande version från 2 december 2010 kl. 10.48

Andrew Peterson sällskapet, grundat 2002, verkar för bevarandet av de minnen som finns av Andrew Peterson, eller som han tidigare hette, Anders Pettersson. Anders Pettersson föddes den 20 oktober 1818 i Sjöarp, Västra ryds socken i Ydre härad i södra Östergötland. Hans föräldrar, Petter Jonsson och Ingrid Samuelsdotter, var bönder i Sjöarp. Som vuxen arbetade Anders som dräng på olika ställen i trakten men efter sin fars död 1846 flyttade han tillbaka till Sjöarp och tog över där. På våren 1850 emigrerade Anders tillsammans med 15 andra sockenbor till Nordamerika.

Andrew skrev dagbok under hela sitt liv som nybyggare och farmare, och det är denna dagbok som blivit stommen till Vilhelm Mobergs utvandrarböcker. Andrew är alltså verklighetens Karl-Oskar.

Externa länkar