Skillnad mellan versioner av "Ancestry"

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
(Skapade sidan med ''''Ancestry.se''' är en del av det globala nätverket med ''Ancestry-webbplatser'', med bl.a. '''''Ancestry.com''''' i USA, '''''Ancestry.ca''''' i Kanada, '''''Ancestry.co.uk''...')
 
Rad 1: Rad 1:
'''Ancestry.se''' är en del av det globala nätverket med ''Ancestry-webbplatser'', med bl.a. '''''Ancestry.com''''' i USA, '''''Ancestry.ca''''' i Kanada, '''''Ancestry.co.uk''''' i Storbritannien, '''''Ancestry.com.au''''' i Australien, '''''Ancestry.de''''' i Tyskland, '''''Ancestry.it''''' i Italien, '''''Ancestry.fr''''' i Frankrike, '''''Ancestry.se''''' i Sverige och '''''Jiapu.com''''' i Kina.
+
'''Ancestry.com Inc.''' (Nasdaq: ACOM), som är världens största kommersiella internetbaserade släktforskningsföretag, med säte i Provo, Utah, USA, har digitaliserat och publicerat mer än fem miljarder dokument de senaste 13 åren. Ancestrys användare har skapat nästan 17 miljoner släktträd som innehåller 1,7 miljarder personprofiler. Omsättningen för Ancestry.com Inc. uppgick under år 2009 till USD 224,9 miljoner.
  
Den första Ancestry-webbplatsen – Ancestry.com – öppnades 1997. Nätverket, som är ett privat företag, har snabbt vuxit sig stor och blivit en av de största släktforskardrakarna på Internet. På websidorna får du, mot en medlemsavgift, tillgång till en betydande samling av historiska dokument, dock oftast endast amerikanska. Det är nu enklare att göra genealogiska efterforskningar av miljontals personer (framförallt i USA) och även bygga upp egna släktträd online, samt göra olika typer av tillägg.
+
Utöver sitt flaggskepp, ''Ancestry.com'' och dess systersajt '''FamilyHistory.com''', som innehåller gratis basinformation men främst fungerar som portal till Ancestry.com, publicerar man '''Ancestry Magazine''' och '''Genealogical Computing''', samt en rad dottersajter runt om i världen, f.n. '''''Ancestry.ca''''' i Kanada, '''''Ancestry.co.uk''''' i Storbritannien, '''''Ancestry.com.au''''' i Australien, '''''Ancestry.de''''' i Tyskland, '''''Ancestry.it''''' i Italien, '''''Ancestry.fr''''' i Frankrike, '''''Ancestry.se''''' i Sverige och '''''Jiapu.com''''' i Kina.
  
:''Ancestrys'' internationella nätverk:
+
===Ancestrys internationella nätverk===
  
:* 5 miljarder poster med familjehistoria
+
:* '''MyFamily.com''' - är ett nätverk som erbjuder privatpersoner att publicera egna släktträd på nätet.
:* 18 miljoner medlemsträd
+
:* '''RootsWeb''' - är ett kostnadsfritt internationellt anbytarforum som använder nätfora och e-postlistor för att hjälpa släktforskare från hela världen. ''RootsWeb'' grundades 1993 av Brian Leverich och Karen Isaacson som ''Roots Surname List''. Det är den äldsta fria nätverket för släktforskning online.
:* 1,8 miljard namn har överförts till träd som hör till Ancestry-användare
+
:* '''Genealogy.com''' - är en webb-baserad söktjänst för släktforskare som liknar RootsWeb. Genealogy.com blev uppköpt från [[A&E Network]]s av MyFamily.com år 2003.
:* 700 anställda i hela världen
+
:* '''LongLostPeople.com''' - är en söktjänst för den som söker saknade ännu levande personer i USA.
:* 40 miljoner fotografier och berättelser uppladdade
+
:* '''Family TreeMaker''' - är ett dataprogram för släktforskning. Programmet utvecklades av ''Banner Blue'', men köptes upp av ''Brøderbund'', och vidaresåldes till ''The Learning Company'', ''Mattel'', och andra innan det hamnade hos Ancestry.
 +
:* '''Genline''' - var det första utländska bolag som köptes upp av Ancestry. Det tillhandahåller digitaliserade kyrkböcker på nätet för sina abonnenter i Sverige.
  
: Alla siffror gäller den 18 juni 2010<ref>YouGov, Företagsuppgifter</ref>
+
===Sverige - en ny marknad===
 +
[[Fil:Genline-ancestry.jpg|448px|right|Genline har förvärvats av Ancestry]]
 +
Ancestry har på senare tid börjat etablera sig på den svenska kommersiella släktforskarmarknaden. En svenskspråkig version av Ancestry.com startades år 200(?), och i juli 2010 köpte man upp det svenska bolaget [[Genline]] AB som startade 1997 med affärsidén att göra det möjligt att släktforska i [[kyrkböckerna]] på Internet. Genline har [[digitaliserat]] de historiska svenska kyrkböckerna och distribuerar bilderna via Internet till människor över hela världen. År 2008 startade Genline webbplatsen [[Familjeband.se]] innehållandes tjänsten ''Bygdeband''.
  
 
----
 
Källor: <references/>
 
  
 
[[Kategori:Genealogiska internet-resurser]]
 
[[Kategori:Genealogiska internet-resurser]]
 
[[Kategori:Släktforskarlexikon]]
 
[[Kategori:Släktforskarlexikon]]

Versionen från 17 september 2010 kl. 15.55

Ancestry.com Inc. (Nasdaq: ACOM), som är världens största kommersiella internetbaserade släktforskningsföretag, med säte i Provo, Utah, USA, har digitaliserat och publicerat mer än fem miljarder dokument de senaste 13 åren. Ancestrys användare har skapat nästan 17 miljoner släktträd som innehåller 1,7 miljarder personprofiler. Omsättningen för Ancestry.com Inc. uppgick under år 2009 till USD 224,9 miljoner.

Utöver sitt flaggskepp, Ancestry.com och dess systersajt FamilyHistory.com, som innehåller gratis basinformation men främst fungerar som portal till Ancestry.com, publicerar man Ancestry Magazine och Genealogical Computing, samt en rad dottersajter runt om i världen, f.n. Ancestry.ca i Kanada, Ancestry.co.uk i Storbritannien, Ancestry.com.au i Australien, Ancestry.de i Tyskland, Ancestry.it i Italien, Ancestry.fr i Frankrike, Ancestry.se i Sverige och Jiapu.com i Kina.

Ancestrys internationella nätverk

  • MyFamily.com - är ett nätverk som erbjuder privatpersoner att publicera egna släktträd på nätet.
  • RootsWeb - är ett kostnadsfritt internationellt anbytarforum som använder nätfora och e-postlistor för att hjälpa släktforskare från hela världen. RootsWeb grundades 1993 av Brian Leverich och Karen Isaacson som Roots Surname List. Det är den äldsta fria nätverket för släktforskning online.
  • Genealogy.com - är en webb-baserad söktjänst för släktforskare som liknar RootsWeb. Genealogy.com blev uppköpt från A&E Networks av MyFamily.com år 2003.
  • LongLostPeople.com - är en söktjänst för den som söker saknade ännu levande personer i USA.
  • Family TreeMaker - är ett dataprogram för släktforskning. Programmet utvecklades av Banner Blue, men köptes upp av Brøderbund, och vidaresåldes till The Learning Company, Mattel, och andra innan det hamnade hos Ancestry.
  • Genline - var det första utländska bolag som köptes upp av Ancestry. Det tillhandahåller digitaliserade kyrkböcker på nätet för sina abonnenter i Sverige.

Sverige - en ny marknad

Genline har förvärvats av Ancestry

Ancestry har på senare tid börjat etablera sig på den svenska kommersiella släktforskarmarknaden. En svenskspråkig version av Ancestry.com startades år 200(?), och i juli 2010 köpte man upp det svenska bolaget Genline AB som startade 1997 med affärsidén att göra det möjligt att släktforska i kyrkböckerna på Internet. Genline har digitaliserat de historiska svenska kyrkböckerna och distribuerar bilderna via Internet till människor över hela världen. År 2008 startade Genline webbplatsen Familjeband.se innehållandes tjänsten Bygdeband.