Anbyte: Skillnad mellan sidversioner

Från Wiki-Rötter
Hoppa till navigering Hoppa till sök
(kategorisering)
Ingen redigeringssammanfattning
 
(3 mellanliggande sidversioner av 2 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
Anbyte är när två eller fler släktforskare tar kontakt med varandra för att se om dom har [[gemensamma anor]]. Detta sker vanligtvis vid en anordnad ''anbytarträff'' eller via Internet.   
Anbyte är när två eller fler släktforskare tar kontakt med varandra för att se om dom har gemensamma [[anor]]. Detta sker vanligtvis vid en anordnad ''anbytarträff'' eller via Internet.   


{{stubbe}}
När släktforskare utrett ett antal [[generation]]er, börjar sannolikheten för att träffa andra släktforskare som forskar i samma [[Släktträd|släktgren]]ar att öka. Har man utredningar som sträcker sig åtta-nio generationer tillbaka i tiden, är möjligheterna att stöta på gemensamma anor i släktträdet ganska goda, om man deltar i en släktforskarträff i en viss region. Kanske har man forskat olika långt i olika grenar? Då kan man utbyta uppgifter, och det kallas anbyte. Numera är det ovanligt med fysiska anbytarträffar, då anbyten går lättare genom Internet. I [[Sveriges Släktforskarförbund|släktforskarförbundets]] [[Anbytarforum]] diskuteras dagligen hundratals släktforskarfrågor.




Rad 10: Rad 10:
==Internetsidor för anbyte==
==Internetsidor för anbyte==
* [[Anbytarforum]]
* [[Anbytarforum]]
* [[Arkivguidens Forum]]
* [[DISBYT]]
* [[DISBYT]]


[[Kategori:Släktforskarlexikon]]
[[Kategori:Släktforskarlexikon]]
[[Kategori:Släktforskning för nybörjare]]
[[Kategori:Släktforskning för nybörjare]]

Nuvarande version från 19 december 2014 kl. 08.46

Anbyte är när två eller fler släktforskare tar kontakt med varandra för att se om dom har gemensamma anor. Detta sker vanligtvis vid en anordnad anbytarträff eller via Internet.

När släktforskare utrett ett antal generationer, börjar sannolikheten för att träffa andra släktforskare som forskar i samma släktgrenar att öka. Har man utredningar som sträcker sig åtta-nio generationer tillbaka i tiden, är möjligheterna att stöta på gemensamma anor i släktträdet ganska goda, om man deltar i en släktforskarträff i en viss region. Kanske har man forskat olika långt i olika grenar? Då kan man utbyta uppgifter, och det kallas anbyte. Numera är det ovanligt med fysiska anbytarträffar, då anbyten går lättare genom Internet. I släktforskarförbundets Anbytarforum diskuteras dagligen hundratals släktforskarfrågor.


Föreningar som återkommande anordnar anbytarträffar

Internetsidor för anbyte