Anbytarforum

Från Wiki-Rötter
Version från den 10 oktober 2010 kl. 22.52 av Jojje (Diskussion | bidrag)

Hoppa till: navigering, sök
Anbytarforums ämnessida - varje ämne har många underämnen...

I slutet av 1998 inrättades ett diskussionsforum i Sveriges Släktforskarförbunds nätportal Rötter som fick namnet Anbytarforum. Namnet kommer från begreppet anbyte, som innan Internets inträde i släktforskarkretsar varit synonymt med träffar där släktforskare "bytit anor", dvs tittat på varandras släktträd och (om det funnits gemensamma förfäder) delat med sig av sina forskningsresultat.

Anbytarforum fungerar främst som ett hjälpmedel för utbyte av erfarenheter. Nybörjaren kan här enkelt be om råd, och många är villiga att dela med sig av dessa. Också mer avancerade spörsmål kan dryftas, och på det viset har varje släktforskare en lättillgänglig referensbas tillhands i praktiken dygnet runt.

Interna förbundsfrågor har länge varit en del av Anbytarforum, men turbulensen kring dessa orsakade en onödigt stor friktion mellan dels personer som bara intresserade sig för ren släktforskning, och dels personer som även intresserade sig för den organisatoriska delen av släktforskningen. År 2008 inrättades därför, efter att Anbytarforum varit tillfälligt stängt pga osämja, Förbundsforum, dit alla släktforskningspolitiska och organisatoriska spörsmål hänvisades.

Internet-sajter liknande Anbytarforum har funnits länge. I USA har giganter som Ancestry, Genealogy.com och RootsWeb (alla numera ingående i Ancestry), startat som sökfora där man kunnat efterlysa förfäder och utbyta erfarenheter.